duminică

22 mai, 2022

Cum arată ”V”-urile UE la startul lui 2021: România – pe locul 5 ca revenire economică

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 martie, 2021

România pornește de pe locul 5 între statele membre UE la startul anului 2021, în ceea ce privește perspectivele de revenire econimică la situația antepandemie.
Cu o scădere de doar -1,8% între T4 2019 și T4 2020, ne-am intercalat ( excepție notabilă) în grupul țărilor nordice, condus de Luxemburg (+1,4% !), Irlanda (-0,2%) și Lituania (-1,0%).

Important – să vedem cum au evoluat îndeosebi statele care sunt principalii parteneri comerciali ai României:


La polul opus se regăsesc șase state din sudul continentului, situate încă la o scădere de peste șase procente a PIB-ului trimestrial după ajustarea cu sezonalitatea, pentru a elimina influențele conjuncturale pe parcursul unui an de zile și a permite comparabilitatea corectă între state. Spania (-9,1%) deschide topul celor mai slabe evoluții în pandemie, urmată de Grecia (-7,9%), Croația (-7,1%) și, notabil, al doilea partener comercial al țării noastre, Italia (-6,6%).

Germania (-3,6%), cu care avem cele mai intense relații comerciale, a reușit să se poziționeze peste media UE (-4,6%) și peste cea a Zonei Euro (-4,9%). Pe locul trei în exporturile României și una dintre puținele țari cu care avem excedent în schimburile de mărfuri, Franța (-4,9%) a obținut exact performanța medie a Uniunii.

De notat și valorile consemnate de țări din regiune care ne aduc deficite însemnate printr-un raport calitate/preț competitiv pe piața noastră. Cu -4,1%, Ungaria mai are de lucrat la revenirea economică, dar Polonia (-2,7%) este mai aproape de rezultatul nostru, alături de colega specializată în industria auto, Slovacia (-2,6%).

(Citiți și:””T Zero” – avem doar 3 ani la dispoziție să ne înscriem ca jucători în economia viitorului post-Covid / Cover, sumar, titluri – au apărut CRONICILE 91”)


Performanța relativă obținută de România a venit din sprintul pe ultimul trimestru al anului, în care a ocupat detașat prima poziție la creștere economică față de trimestrul anterior, cu 4,8%. La mare distanță de trei țări provenite din sud prezente în topul revenirilor slabe pe totalul anului trecut, Malta (+3,8%), Croația și Grecia (ambele cu 2,7%).

Prima poziție în plan regional pe tabloul de bord al UE

Cea mai bună referință pentru modul în care s-a comportat economia noastră vine în context regional, prin compararea datelor furnizate de Eurostat în așa-numitul European Recovery Statistical Dashboard ( tablou de bord european al revenirii ) cu cele ale statelor din Europa Centrală din fostul bloc estic neintrate în Eurozonă, cu regim valutar similar: Cehia, Ungaria și Polonia (datele sunt prezentate pe site-ul oficial cu referința T2 2019).

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De reținut, rezultatele au fost „îmbunătățite” prin efect de bază de scăderile anterioare mai pronunțate (în T2 2020, România a performat sub media UE, cu -11,8%, față de -11,2%). Rămâne ca, în continuare, plecând de la un nivel onorabil, să confirmăm evoluția pozitivă, pentru a reuși refacerea PIB-ului pe 2019 încă în acest an, ceea ce ar fi echivalent cu mult dorita revenire în V.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: