vineri

29 martie, 2024

25 august, 2022

În ultimele zile înainte de invazia Ucrainei, serviciul de securitate al Rusiei a început să trimită instrucțiuni informatorilor din Kiev. Împachetați și plecați din capitală – li s-a spus colaboratorilor Kremlin – dar lăsați la îndemână cheile caselor.

Instrucțiunile au venit de la ofițeri superiori ai Departamentului de Informații Operaționale din FSB.

Mesajele dau măsura încrederii în planul Kremlin: decapitarea rapidă a guvernului ucrainean și instalarea unui regim pro-rus. Atât de siguri erau agenții FSB că vor controla rapid pârghiile puterii la Kiev încât și-au petrecut zilele dinaintea invaziei amenajând case conspirative pentru un planificat aflux de personal.


Comunicările care expun aceste pregătiri fac parte dintr-un lot de materiale secrete analizate de The Washington Post. Publicația a discutat și cu oficiali de securitate din Ucraina, Statele Unite și Europa.

Materialul oferă o perspectivă rară asupra activităților FSB, serviciu care poartă o responsabilitate enormă pentru planul de război rusesc eșuat.

Agenții ucraineni plătiți de FSB

Agenție al cărei domeniu include securitatea internă în Rusia precum și spionajul în fostele state sovietice, FSB a petrecut ani spionând Ucraina, încercând să-i penetreze instituțiile, plătind oficialii și lucrând pentru a împiedica orice apropiere de Occident.

Și totuși, FSB nu a reușit să paralizeze guvernul Ucrainei, să stimuleze gândirea pro-rusă sau să deraieze președinția lui Volodimir Zelenski. Analiștii săi fie nu au înțeles cu câtă forță va răspunde Ucraina, fie au înțeles, dar nu au putut, sau nu au vrut, să transmită președintelui Vladimir Putin evaluări atât de sobre, cred experții occidentali.


Dosarele arată că unitatea FSB responsabilă pentru Ucraina a crescut ca personal în lunile premergătoare războiului și cp aceasta conta pe sprijinul unei rețele vaste de agenți plătiți, membri ai aparatului de securitate al Ucrainei.

Unii dintre cei plătiți de rușii s-au conformat misiunilor și au sabotat apărarea Ucrainei, alții au încasat banii FSB dar s-au refuzat să facă jocurile Kremlin în momentul în care au început luptele.

Planul de război s-a bazat pe o realitate falsă

Există fapte care adâncesc misterul erorilor comise în planificarea războiului. Sondajele ample efectuate pentru FSB arătau, fără echivoc, că segmente mari ale populației Ucrainei erau pregătite să reziste invaziei și că orice așteptare că forțele ruse vor fi întâmpinate ca eliberatoare era nefondată.

Totuși, FSB a continuat să alimenteze evaluările optimiste ale Kremlin. „Au existat o mulțime de iluzii în GRU și în armată, dar a început cu FSB”, a spus un înalt oficial de securitate occidental. GRU este principala agenție de informații militare a Rusiei.

Alimentând aceste presupuneri eronate, FSB a susținut un plan de război bazat pe ideea că un atac fulger asupra Kievului va răsturna guvernul în câteva zile. Volodimir Zelensky ar fi trebuit să fie mort, capturat sau în exil, vidul politic urmând să fie umplut de agenții FSB.

În realitate, agenții FSB care au ajuns la un moment dat la periferia Kievului au fost nevoiți să se retragă alături de forțele ruse, afirmă oficiali ucraineni de securitate.

Și în loc să prezideze formarea unui nou guvern la Kiev, FSB s-a confruntat cu întrebări dificile ale Kremlin în legătură cu ce a realizat în istoria sa lungă de operațiuni împotriva Ucrainei și care a fost eficiența sumelor mari investite în operațiuni.

Războiul paralel al serviciilor secrete

Planurile FSB și eforturile agențiilor de securitate ale Ucrainei de a le zădărnici – cu sprijinul CIA, al MI6 și al altor servicii de informații occidentale – fac parte dintr-un război purtat în umbră.

Este un conflict început mult înainte de invazia din 24 februarie, iar liniile sale de luptă sunt estompate de istoriile încurcate și suprapuse ale serviciilor rusești și ale omologilor ucraineni, toți descendenți ai KGB-ului din era sovietică.

Cert este că, la șase luni de la începutul războiului, niciuna dintre părți nu pare să aibă un avantaj clar. Dar la începutul conflictului, agențiile de securitate din Ucraina au obținut victorii notabile.

Chiar în februarie, o organizație neguvernamentală ucraineană a publicat ceea ce a descris ca fiind o listă de agenți FSB implicați în efortul de război. Au fost dezvăluite identitățile și numerele de pașapoarte a zeci de presupuși spioni într-o mișcare menită să perturbe planurile Rusiei. Datele au fost obținute de ONG de serviciile de securitate din Ucraina.

În paralel, principalul serviciu de securitate internă al Ucrainei, SBU, s-a străduit să scape de cârtițele și de sabotorii ruși infiltrați în sistem. Mai mulți ofițeri superiori au fost arestați și catalogați ca trădători. Volodimir Zelenski a făcut chiar pasul extraordinar, în iulie, de a-l înlătura pe directorul SBU Ivan Bakanov – un prieten din copilărie – din postul său.

Nu există informații că Vladimir Putin ar fi luat măsuri similare împotriva vreunuia dintre șefii săi de spionaj, în ciuda amplorii erorilor comise.

Direcția a IX-a din cadrul Departamentului de Informații Operaționale FSB a încercat să suprime Revoluția Maidan

Direcția a IX-a din cadrul Departamentului de Informații Operaționale – al cărei scop principal a fost, de ani, să asigure vasalitatea Ucrainei față de Moscova – este condusă de ofițerul superior FSB Sergey Beseda.

Acesta și-a început cariera în KGB la sfârșitul anilor 1970, potrivit oficialilor ucraineni, și a fost repartizat în posturi în străinătate, inclusiv în Cuba, înainte de a se întoarce la Moscova pentru a conduce operațiunile din Ucraina, Georgia și alte foste republici sovietice.

După ce protestele au izbucnit la Kiev la sfârșitul anului 2013 împotriva guvernului pro-rus Ianukovici, Sergey Beseda a apărut în capitala Ucrainei, cerându-i lui Viktor Ianukovici să folosească forța pentru a înăbuși Revoluția Maidan, au spus oficiali ucraineni.

Când protestatarii au învins, Viktor Ianukovici a fugit, cu ajutorul FSB, în Rusia, însoțit de un grup de consilieri.

FSB a început în 2019 să pregătească războiul din Ucraina

Tot grupul lui Ianukovici este suspectat că au lucrat cu Direcția a IX-a a lui Sergey Beseda în anii care au urmat pentru a readuce la putere un guvern pro-rus.

Acest proiect părea să capete o nouă urgență în cei doi ani care au precedat invazia din februarie. În 2019, FSB a început o extindere majoră a unității sale responsabilă cu Ucraina, are a crescut de la 30 de ofițeri la 160, în 2021.

Pentru a atrage personal din alte filiale, FSB a oferit bonusuri și locuințe gratuite în Moscova. Ofițerilor li s-au atribuit în responsabilitate teritorii din Ucraina și au fost însărcinați să caute colaboratori locali și să întocmească liste cu adversari de neutralizat.

Informații contradictorii primite de conducerea Ucrainei

Inițial, serviciile secrete ucrainene au văzut această activitate ca fiind o nouă tentativă de restaurare a influenței Rusiei în Ucraina.

Pe măsură ce mobilizarea militară a Rusiei a accelerat, anul trecut, serviciile de securitate ale Ucrainei au început să primească din ce în ce mai multe informații de la serviciile de spionaj occidentale.

Pe 12 ianuarie, directorul CIA William J. Burns a sosit la Kiev cu un dosar detaliat al planurilor Rusiei. El era însoțit de o echipă de oficiali americani care au încercat să-i convingă pe Volodimir Zelenski și pe apropiații săi că războiul este iminent.

(Citește și: ”Cum au încercat SUA să-și convingă aliații și pe Volodimir Zelenski de iminența unei invazii a Rusiei în Ucraina – Washington Post”)

Când echipa CIA a plecat, șefii de spionaj ai Ucrainei s-au întâlnit cu președintele Zelenski. „Am transmis toate informațiile pe care americanii le-au împărtășit, fără nicio modificare”, a spus un participant la întâlnire. Dar, în același timp, a spus oficialul, „informațiile noastre spuneau că rușii nu plănuiesc un război” la scară mare, iar acelei judecăți i s-a acordat egală importanță cu avertismentele CIA.

Ultimele săptămâni de dinaintea invaziei au fost marcate de o serie de rapoarte contradictorii și de semnale confuze din partea oficialilor europeni.

Ucrainenii au înțeles că se întâmplă ceva cu o lună înainte de declanșarea conflictului

La zece zile după vizita lui directorului CIA, guvernul britanic a anunțat că deține „informații care indică faptul că guvernul rus caută să instaleze un lider pro-rus la Kiev în timp ce se gândește dacă să invadeze și să ocupe Ucraina”.

Dosarul britanic identifica un fost membru pro-rus al parlamentului ucrainean, Yevhen Muraiev, „ca un potențial candidat”, o afirmație pe care cel indicat a respins-o drept „ridicolă și amuzantă” într-un răspuns pentru Associated Press.

Declarația britanică lista, de asemenea, foști membri ai cabinetului lui Ianukovici, susținând că aceștia aveau legături cu serviciile de informații ruse și că ofițerii cu care erau în contact erau „implicați în planificarea unui atac asupra Ucrainei”.

Aproximativ în același timp, agențiile de securitate ale Ucrainei au primit indicii că agenții FSB erau în comunicare directă cu forțele aeriene ale Rusiei. O astfel de interacțiune directă între FSB și unitățile militare era atât de neobișnuită, au spus oficialii, încât a fost considerată un semn îngrijorător al planificării unor operațiuni comune.

Ce au descoperit agenții ucraineni trimiși în Rusia în februarie

La mijlocul lunii februarie, serviciul de informații externe al Ucrainei, SZRU, a trimis proprii agenți în Rusia pentru a supraveghea unitățile militare.

Una dintre echipe a întâlnit un ”sat Potemkin”, au spus oficiali ucraineni, cu zeci de tancuri parcate, păzite de o grupă mică de soldați. Niciun tanchist și niciun echipaj de întreținere nu se aflau în apropiere.

În altă parte, spionii Ucrainei au dat peste haos: coloane de vehicule rusești blocate, însoțite de trupe care făceau schimbau combustibil și alte provizii pe alcool. Scenele au alimentat îndoielile în rândul consilierilor de securitate ai lui Volodimir Zelensky, care nu puteau să creadă că Rusia ar pleca la război atât de prost pregătită.

Războiul l-a prin în Kiev pe șeful spionajului german

Oficialii europeni erau, de asemenea, sceptici. La Kiev, pe 8 februarie, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că a primit o asigurare personală de la Vladimir Putin că Rusia nu va escalada situația.

Cu câteva zile înainte, șeful spionajului Germaniei, Bruno Kahl, afirmase că decizia lui Vladimir Putin de a ataca „nu a fost încă luată”.

Bruno Kahl se afla la Kiev în ziua în care a început invazia și a trebuit să fie evacuat cu mașina, în Polonia.

La mijlocul lui februarie, mulți oficiali ucraineni de securitate încă credeau că efectivele militare ale Rusiei masate la granițele Ucrainei fac parte dintr-un război psihologic și că Moscova ar putea folosi eventual bombardamente la distanță și incursiuni ale unităților aeriene și trupelor de elită Spetsnaz pentru a răsturna un guvern pe care îl considera zdruncinat.

La acea vreme, cotele de aprobare ale lui Volodimir Zelensky scăzuseră la aproximativ 26%.

Scenariul imaginat de Ucraina

„Nu ne așteptam… la o invazie clasică, în stilul celui de-al Doilea Război Mondial, cu tancuri, artilerie și infanterie”, a spus un înalt oficial de securitate ucrainean. Ucraina a greșit în privința intențiilor Rusiei, a spus el, dar nici Moscova poate să nu fi imaginat un război terestru major.

„Se așteptau ca cineva să le deschidă poarta”, a spus oficialul, „nu se așteptau la nicio rezistență.”

Și Volodimir Zelenski a spus că Rusia „a vrut o schimbare a puterii din interiorul țării”. „Am avut senzația că [rușii] au vrut să ne pregătească pentru o capitulare ușoară”, a afirmat președintele Ucrainei.

La vânătoare de trădători – peste 800 de arestați

SBU, serviciul secret al Ucrainei – ca și omologul său rus – este un descendent direct al KGB. Ocupă fostul sediu al KGB din Kiev, este organizat în jurul aceleiași structuri birocratice ca și predecesorul său sovietic și angajează un număr nedezvăluit de ofițeri care s-au antrenat la academia KGB din Moscova sau la succesorul său FSB după destrămarea sovietică.

Actuali și foști oficiali ucraineni de securitate au spus că teama față de loialitatea personalului, chiar și a celui superior, a fost și este o sursă constantă de anxietate.

Potrivit foștilor oficiali americani, Ucraina a făcut încercări repetate de a-și curăța rândurile de agenți ai Rusiei. La un moment dat, SBU a angajat un ofițer CIA în rolul de consilier intern, pentru a ajuta la eliminarea cârtițelor FSB.

Dar cu aproximativ 27.000 de angajați – de cel puțin cinci ori mai mulți decât MI5, echivalentul său britanic – SBU s-a străduit din greu să-și rezolve problemele interne de securitate.

Mai mulți ofițeri superiori ai SBU au fost acuzați de trădare. Printre aceștia se numără și fostul șef al direcției agenției din Herson, în sudul Ucrainei, care a fost acuzat că a ordonat subordonaților să-și abandoneze posturile în timp ce forțele ruse invadau regiunea.

În total, Ucraina a reținut peste 800 de persoane suspectate că ar fi ajutat Rusia cu informații sau acțiuni de sabotaj, potrivit Ministerului de Interne al Ucrainei. Autoritățile au luat măsuri și împotriva altor „agenți de influență” din guvern, parlament și politică.

Arestări la vârful SBU

Luna trecută, autoritățile ucrainene au arestat un alt ofițer al SBU, Oleg Kulinici, care fusese promovat la vârful serviciului de Ivan Bakanov, directorul SBU și prieten de copilărie al lui Volodimir Zelensky.

Acuzațiile împotriva lui Oleg Kulinich subliniază caracterul vast al penetrărilor rusești. Acuzațiile depuse de autoritățile ucrainene îl descriu ca făcând parte dintr-o celulă de agenți adormiți operată de Vladimir Sivkovich, fost adjunct al șefului consiliului de securitate al Ucrainei.

Cu doi ani înainte de război, Vladimir Sivkovich i-a cerut lui Oleg Kulinich să înceapă să fure dosare interne secrete ale SBU „de interes operațional” pentru serviciile speciale ale Federației Ruse.

Potrivit actului de acuzare, cei doi au conspirat pentru a ajuta la promovarea unui alt presupus spion rus pentru a prelua controlul departamentului de contrainformații al SBU. Aceast personaj, Andriy Naumov, a fost arestat în Serbia, în iunie.

În noaptea dinaintea invaziei Rusiei, Oleg Kulinich a blocat în mod deliberat difuzarea informațiilor care avertizau că forțele ruse din Crimeea erau la câteva ore de la lansarea atacului asupra Ucrainei.

FSB avea pregătite 2 guverne marionetă

„Când au început războiul, pe 24 februarie, sarcina era de a lua Kievul”, a spus un oficial de securitate ucrainean. „Se așteptau la un efect de domino. Ar fi preluat mai întâi puterea centrală și apoi și-ar fi consolidat prezența în regiuni.”

Ca parte a acestui plan, au spus oficialii ucraineni, FSB avea pregătite cel puțin două guverne pro-ruse în așteptare. Oficialii ucraineni au spus că nu este clar de ce Rusia a mobilizat două grupuri, deși unii au speculat că Vladimir Putin ar fi vrut pur și simplu să poate alege formula perfectă pentru el.

Unul dintre acestea, poziționat în Belarus, era centrat pe Viktor Ianukovici. Pe 7 martie, un avion l-a transportat pe fostul președinte ucrainean la Minsk. Sosirea sa a fost tratată ca un indiciu că Rusia ar dori să-l reintegreze pe cel pe care oficialii de la Kremlin îl considerau drept liderul „legitim” al țării.

Viktor Ianukovici i-a transmis din Belarus o scrisoare deschisă lui Volodimir Zelenski, difuzată de o agenție de presă din Rusia, în care îi spunea președintelui ucrainean că este de datoria lui să „oprească vărsarea de sânge și să ajungă la un acord de pace cu orice preț”.

În săptămâna următoare, șeful de securitate al lui Ianukovici a vorbit de trei ori cu un ofițer superior din Ucraina, potrivit interceptărilor serviciilor de informațiile ucrainene.

Un al doilea ”guvern” s-a adunat în sud-estul Ucrainei, când teritoriul de acolo a fost securizat de armata rusă. Printre cei implicați se număra Oleg Tsaryov, fost membru de frunte al Partidului Regiunilor al lui Viktor Ianukovici.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: