vineri

29 martie, 2024

27 iulie, 2017

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, a avertizat joi că Bruxelles-ul este pregătit ”să acționeze rapid”, în ”câteva zile”, dacă noile sancțiuni americane împotriva Rusiei vor afecta securitatea energetică a Uniunii.

”Sloganul America First nu trebuie înțeles prin prisma ideii că interesele Europei sunt pe ultimul plan”, a afirmat Jean Claude Junker. Acest mesaj, scrie Politico, survine unei note interne a biroului președintelui CE, trimisă în week-end-ul precedent comisarilor, care evidențiază preocupările șefului Comsiei Europene legate de presiunile pe care SUA le fac asupra Rusiei și care afectează inclusiv companii europene.

Înainte însă de aceste declarații dure ale lui Jean Claude Junkel, funcționarii publici europeni care fac lobby la Washington au reușit să modifice proiectul original al legislației sancținilor, afirmă oficiali din Bruxelles și de la Washington.


 ”Suntem în legătură de cinci săptămâni cu delegații UE din Washington și cu ambasadele statelor membre”, a recunoscut un senator democrat pentru Politico.

Iar în perioada premergătoare votului de marți al Camerei Reprezentanților, UE a reușit să adauge ”direct” nuanțe importante în textul modificat, care solicită, de exemplu, președintelui SUA să mențină unitatea cu partenerii europeni în procesul de implementare a sancțiunilor, potrivit aceluiași senator american.

”Am lucrat foarte mult în anonimat deoarece nu vrem să arătăm că între noi și Statele Unite sunt diferențe atunci când discutăm sancțiuni la adresa Rusiei”, afirmă un oficial al Comisiei Europene.

Pentru UE însă ”lupta” nu s-a terminat: și Senatul american trebuie să voteze proiectul, care poate fi încă modificat.


Proiectul american de lege urmează să instituie sancțiuni asupra sectoarelor energetice, financiare, de transport pe cale ferată și naval, metalurgic și minier, Comisia fiind în primul rând preocupată de implicațiile asupra sectorului energetic.

Sancțiunile asuupra acesstui sector ar putea avea un impact economic semnificațiv asupra companiilor europene implicate în proiecte energetice comune cu Rusia.

Proiectul de lege inițial prevedea sancțiuni asupra proiectelor în care participarea companiilor rusești era relativ redusă, unele văzute la Bruxelles drept esențiale pentru a diversifica furnizorii d energie către Europa.

Ar fi fost afectate, de exemplu, proiectul câmpurilor de gaze din Azebaidjan, Shah Deniz 2, acolo unde operează britanicii de la BP și unde Lukoil deține o participație de 10%.

Un alt exemplu: exploatarea offshore egipteană Zohr, unde i talienii de la Eni cooperează cu rușii de la Rostneft, care dețin o participație de 30%.

Lobby-iștii UE au reușit să ridice însă la peste 33% plafonul de acțiuni deținute de o companie rusească într-un proiect comun, peste care se vor aplica sancțiuni americane.

În felul acesta, proiectele Shah Deniz 2 și Zohr au ieșit de pe lista de sancțiuni.

Republicanii și democrații au mai făcut 2 concesii ca răspuns la preocupările UE referitor la efectele pe care le vor induce noile sancțiuni:

  • aliații europeni vor fi consultați întotdeauna înainte de a impune orice sanccțiune care ar putea îngreuna accesul Germaniei la gazel naturale furnizate de Rusia
  • sancțiunile nu vor afecta nici măcar indirect proiectul de conducte de transport țiței din Kazakhstan

”Germanii au muncit foarte mult să obțină aceste prevederi”, declară o sursă din legislativul american.

O îngrijorare europeană care încă nu și-a găsit rezolvare este aceea că vor fi impuse sancțiuni inclusiv asupra colaborării ruso-europene în domeniul  întreținerii, reparației sau extinderii conductelor care alimentează sistemul ucrainean de tranzit  al gazelor– rută esențială pentru Europa.

Alte proiecte care ar putea fi afectate de sancțiunile americane:

  • întreținerea conductei existente Nord Stream 1, care furniează Germaniei gaze din Rusia
  • terminalul Baltic de import al gazelor lichefiate, proiect în care Shell a ajuns la un acord cu Gazprom în iunie
  • conducta Blue Stream, export de gaze către Turcia, în care Eni deție 50% din participații
  • proiectul Nord Stream 2, proiect contestat inclusiv în interiorul UE
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Fara USA EU este la mana Rusiei , dela invazia Ukrainei ,Georgiei,conflictele „inghetate” pana la dependenta uriasa energetica plus felul cum gandesc asiaticii (russia este mental si geografic asia).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Fara USA EU este la mana Rusiei , dela invazia Ukrainei ,Georgiei,conflictele „inghetate” pana la dependenta uriasa energetica plus felul cum gandesc asiaticii (russia este mental si geografic asia).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: