fbpx Modifica setari cookieuri

Just Business

Economia și administrația – problemă comună: lipsa competențelor digitale ale personalului, produsă de lipsa educației continue

Guvernul a decis alocare sumei de 150 de milioane de lei din fondul de urgență pentru achiziționarea de dispozitive electronice conectate la internet, astfel încât… Mai mult

26.05.2020

Analiză

Fotografia de la întâlnirea Economiei cu Pandemia: Convergența 2019 și convergența 2020

Câteva citate din Programul de convergență 2019 – 2022 ar putea explica mult mai clar anumite prevederi incluse în Programul de convergență 2020 (Programul oficial… Mai mult

26.05.2020

Analiză

Cea mai grea împărțeală din istoria UE: încep negocierile

Mai sunt două zile până când va fi anunțată noua propunere de Cadru Financiar Multianual Aceasta conține inclusiv mult-așteptatele detalii ale Fondului de Relansare Economică… Mai mult

25.05.2020

Europa

Europa a depășit vârful pandemiei Covid – țările au trecut la faza a doua de gestionare: testarea ratei de imunizare

După relaxarea măsurilor de prevenire a pandemiei, autoritățile naționale au declanșat pe tot globul marea operațiune a testării pe scară largă, pentru depistarea anticorpilor la… Mai mult

25.05.2020

Cum a ajuns industria locomotiva economiei româneşti. Situaţia pe regiuni şi judeţe

de Marin Pana 27.3.2011

Oltchim

Rezultatul economiei româneşti pe anul trecut, când am înregistrat o scădere cu 1,3% a Produsului Intern Brut, a fost îmbunătăţit  de performanţa sectorului industrial. Cu o majorare de 5,5% a producţiei pe ansamblul lui 2010, industria a atenuat efectele crizei şi a întreţinut speranţele de relansare, prin efectul ei de antrenare a serviciilor, sectorul economic preponderent.

Cu toate acestea, în spatele imaginii de ansamblu, se ascund lumini şi umbre, cu câteva ramuri în expansiune masivă şi multe altele în declin.

Totodată, conform datelor publicate recent de statistica oficială, înregistrăm diferenţe mari atât între cele opt regiuni dezvoltare, cât şi între judeţele care le compun, unele în plin avânt şi altele aflate în regres. De aici şi percepţia mult diferită a cetăţenilor, şi estimările net diferite privind evoluţia nivelului de trai.

Paradox pe zonele campioane la export

Pentru a vă forma o idee în această privinţă, vă prezentăm, pe scurt, situaţia realizărilor pe principalele ramuri de activitate şi la nivel teritorial.

Contrar imaginii de ansamblu, industria românească a avut multe domenii în care a continuat să se contracte, precum extracţia petrolului (-2,8%), industria alimentară (-6,1%), prelucrarea tutunului (-19%) sau fabricarea produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (-11,7%).

Alte sectoare industriale au avut rezultate pozitive, în revenire după ani de declin, notabile fiind industria textilă (+8,3%), industria chimică (+9,7%) şi industria farmaceutică (+7,8%). O păstrare a activităţii ce merită menţionată a avut producţia de îmbrăcăminte (-0,1%).

Paradoxurile s-au manifestat în zona campioanelor la export, unde echipamentele electrice au crescut cu nu mai puţin de 31,6% dar importurile masive de produse de profil au continuat, metalurgia a avut un plus de 27,3% dar construcţiile metalice au regresat cu 8,3%, iar autovehiculele pentru transport rutier au crescut cu 29,2%, dar producţia de alte mijloace de transport s-a redus cu 34,3%.

Un sfert dintre judeţe au rămas în teritoriu negativ

Pe regiuni, evoluţia producţiei industriale s-a produs după cum urmează:

Regiunea Nord-Est +2,2% (medie aritmetică simplă), cu patru judeţe pe plus: Botoşani (+1%), Neamţ (+12,2%), Suceava (+0,7%) şi Vaslui (+11,3%) şi două pe minus, Bacău (-7%) şi Iaşi (-5,3%), din păcate cele mai dezvoltate din regiune.

Regiunea Sud-Est +10,9%, cu trei judeţe în creştere: Tulcea (+52,9% !), Buzău (+20,5%) şi Brăila (+4,5%) şi celelalte trei rămase în recesiune, Constanţa (-8,6%), Galaţi (-3,9%) şi Vrancea (-0,3%), unde contraperformanţa de la malul mării contează mai mult decât lasă să se vadă media simplă.

Regiunea Sud +8,9%, cu creşteri în aproape toate judeţele, în ordine: Dâmboviţa (+28%), Teleorman (+20,3%), Argeş (+16%), Prahova (+11,1%), Ialomiţa (+7,2%), Giurgiu (+1,9%), excepţie făcând Călăraşi (-4,1%).

Regiunea Sud-Vest +2,3%, cu: performerul Olt (+23,6%), urmat la mare distanţă de Vâlcea (+4,2%) şi Mehedinţi (+1,5%) şi afectată de rezultatele slabe din Dolj (-13,2%) şi Gorj (-4,4%).

Regiunea Vest +17,6%, cu rezultate foarte bune in corpore: Timiş (+25,5%), Caraş-Severin (+25,2%), Hunedoara (+13%) şi cea mai “slabă” performanţă pentru judeţul Arad (+6,7%).

Regiunea Nord-Vest +13,4%, cu spor de producţie în toate cele şase judeţe: Sălaj (+31,1%), Cluj (+23,1%), Bistriţa-Năsăud (+11,5%), Maramureş (+10,4%), Bihor (+2,5%) şi Satu-Mare (+1,3%).

Regiunea Centru +9,7%, unde avansul s-a regăsit în judeţele “româneşti”: Alba (+21,3%), Mureş (+17,3%), Sibiu (+12,9%) şi Braşov (+10%), în timp ce reculul s-a manifestat în cele cu majoritate maghiară, Harghita (-3%) şi Covasna (-0,1%).

Regiunea Bucureşti – Ilfov +28,3%, cu: un spor de 14,3% cuantificat pentru Capitală şi nivelul record de 42,3% pentru zona adiacentă Ilfov.

Se poate observa destul de uşor cum creşterea producţiei industriale s-a concentrat în zona capitalei şi în partea occidentală a ţării, în timp ce polii sărăciei, situaţi pe axa NE – SV, au rămas şi mai în urmă.

Un sfert dintre judeţe au înregistrat scăderi de activitate industrială, ceea ce le-a redus locuitorilor şansele de ieşire din recesiune la nivel local şi le va majora timpul până când vor putea vedea o îmbunătăţire palpabilă a traiului zilnic.

Sunt câteva elemente-cheie, de care ar trebui ţinut seama şi care vor trebui să diferenţieze discursul economic şi politic pe zone ale României. Aceasta din perspectiva alegerilor ce vor trebui făcute, atât în planul strict al obţinerii de noi mandate, cât şi al deciziilor financiare pentru viitorul ţării.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 27.3.2011

Lăsați un comentariu


Stiri

VIDEO Alina CULCEA, Președinte ARPIM: „România va fi în competiție cu celelalte țări pentru investiții, pe toate domeniile, dar mai ales în sectorul farmaceutic”

Redacţia

„Una dintre lecțiile pe care le-am învățat cu toții a fost lecția solidarității. A fost o mobilizare fără precedent din partea asociației noastre, sperăm că… Mai mult

Europa

Scădere surprinzătoare a șomajului în SUA, în mai: 13%, analiștii se așteptau la o creștere spre 20%

Adrian N Ionescu

Economia SUA a oferit pe neașteptate mai multe locuri de muncă decît estimau analiștii, în luna mai, iar rata şomajului a scăzut la 13,3% de… Mai mult

Stiri

BNR primește o linie de finanțare de 4,5 miliarde de euro de la BCE pentru asigurarea lichidității de euro

Alexandra Pele

Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Națională a României (BNR) au convenit asupra unui aranjament în cadrul căruia se va furniza BNR lichiditate în euro,… Mai mult

Stiri

Statul încasează de la Hidroelectrica dividende suplimentare de 600 milioane de lei

Adrian N Ionescu

Ministerul Economiei și Energiei a decis, cu puterea pachetului de 80% din acțiunile Hidroelectrica, distribuirea de către companie a unor dividende suplimentare de 750 de… Mai mult

Europa

Benzinăriile din Germania, obligate să instaleze stații de încărcare pentru maşinile electrice

Adrian N Ionescu

Germania va obliga toate benzinăriile de pe teritoriul său să aibă staţii de încărcare pentru vehiculele electrice, pentru încurajarea cererii acestui segment auto. Măsura apare… Mai mult

Europa

Comenzile din Germania au scăzut cu peste 25% în aprilie. Punctul minim al recesiunii industriale a trecut

Alexandra Pele

Comenzile din industria germană au scăzut cu 25,8% în aprilie, cel mai abrupt declin lunar din 1991, potrivit datelor publicate vineri și citate de Reuters.… Mai mult

Stiri

VIDEO Mirela Iordan, CEO Pfizer Romania: Singur, sistemul public nu poate face față provocărilor prezente sau viitoare

Redacţia

Reforma în sistem este treaba autorităților însă jucătorii privați pot sprijini anumite zone. De exemplu, „Pfizer are know how extarordinar pe educație în Sănătate. Trebuie… Mai mult