26 mai, 2021

România s-a achitat miercuri de sarcina de a adopta sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene, Parlamentul votând acest proiect de lege cu 378 voturi pentru, 2 voturi împotrivă și 3 abțineri.
Sisistemul de resurse proprii al UE e un mecanism care are nevoie de ratificarea fiecărui stat membru, astfel încât Uniunea să poată împrumuta ”la comun” banii pentru fondul de redresare și reziliență.

În fața aleșilor, premierul Florin Cîțu a prezentat doar 4 cifre generale pe care a construit PNRR și nu s-a achitat de promisiunea prezentării și a detaliilor în Parlament, astfel că PSD a anunțat că va depune pe 14 iunie o moțiune de cenzură.

Potrivit programului comunicat de Guvernul României, premierul Florin Cîțu urma să prezinte miercuri, în Parlament, detaliile Planului Național de Redresare și Reziliență, care urmează să fie depus pe 30 mai la Bruxelles. Premierul  a livrat, însă, mai degrabă, ”declarație politică” completată de câteva cifre cu caracter general.

Cifra care contează din declarația politică: Negocierile de la Bruxelles ne-au tăiat 2 miliarde de la infrastructura de transport


Premierul a anunțat în Parlament doar 4 cifre din planul care se negociază de peste o lună cu Comisia Europeană:

  • 7,6 miliarde euro alocări pentru infrastructura de transport – autostrăzi, căi ferate și metrou
  • 2 miliarde euro cloud guvernamental și digitalizare
  • 2,1 miliarde euro fond local pentru tranziția ecologică
  • 3,6 miliarde euro pentru programul România educată

De precizat: cifra anunțată de premier pentru proiecte de infrastructură de transport este cu 2 miliarde euro mai mică față de varianta PNRR cu care România a intrat în negocieri la Bruxelles.

Ratificare a proiectului de la Bruxelles – moțiune de cenzură împotriva proiectului din Piața Victoriei

Premierul a avut alocate 60 de minute pentru prezentarea PNRR, dar nu a utilizat nici jumătate pentru a-și susține declarația politică.

”Acest plan este unul care garantează că vom avea o guvernare pe principii liberale cel puțin 8 ani de acum încolo. România va continua să corecteze greșelile din trecut, iar reformele care vor fi implementate garantează partenerilor că România e pe drumul cel bun”, a spus în plenul Parlamentului Florin Cîțu.


Refuzul premierului de a oferi detalii legate de proictele cuprinse în PNRR, dar mai ales a reformelor promise la Bruxelles, a dat ocazia PSD să lanseze o serie de acuzații la adresa echipei guvernamentale, pe care a acuzat-o, între altele, că a ”ascuns 2 miliarde de euro în PNRR” care vor merge către ”clientelă și firme de consultanță”.

Marcel Ciolacu a mai promis PNL că ”niciuna dintre măsurile de austeritate nu va fi votată de PSD în Parlament”. După o consultare de 30 de minute cu grupul parlamentar PSD, Marcel Ciolacu a anunțat: „Astăzi nu a fost prezentat în plenul parlamentului PNRR. Tot ce știm e că nu vizează dezvoltarea României, ci este un plan de austeritate. Pentru toți românii, răspunsul PSD nu poate fi decât unul singur: pe 14 iunie depunem moțiune de cenzură având ca obiect principal eșecul Guvernului în privința PNRR”.

PSD s-a aliniat la rezolvarea principalei restanțe legislative a României

După dezbaterile politice generate de declarația făcută de premier, Parlamentul a votat proiectul de lege de aprobare a sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene, proiect adoptat cu largul concurs al PSD. România era unul dintre cele 4 state europene care nu onorase această obligație față de UE.

Uniunea așteaptă ratificarea acestui document în toate statele membre (restante mai sunt doar Polonia, Ungaria și Luxembourg) ca să înceapă campania de împrumuturi pe piețele externe pentru a finanța Mecanismul de Relansare și Reziliență.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: