luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 noiembrie, 2016

inflatie-graficInflația lunară urcat în octombrie 2016 la cea mai mare valoare din ultimele 12 luni, respectiv +0,43% în raport cu luna precedentă, urmare a suprapunerii unei creșteri moderate dar generalizate a tuturor prețurilor peste majorarea costurilor la energie și peste scumpirile conjuncturale la trio-ul volatil legume-fructe-ouă. Totodată, creșterea prețurilor ce pot fi influențate prin politica monetară, așa-numitul indicator CORE 2, a urcat și ea la cel mai înalt nivel din ultimele 12 luni, dar numai +0,24%.

Deocamdată, media indicelui de inflație pe ultimele 12 luni a rămas în domeniul negativ, cu -1,6% potrivit metodologiei naționale și -1,2% conform indicelui armonizat IAPC, utilizat pentru comparabilitate la nivel european. Prețurile la consumator au rămas și ele sub cele de la finele lui 2015 (-0,85%), ceea ce conduce spre validarea prognozei BNR de -0,4% la finele acestui an.

Produsele alimentare s-au scumpit în octombrie cu 0,53%. Această valoare a rezultat după avansul moderat dar generalizat al prețurilor unor produse critice (carne, preparate și conserve din carne +0,19%, cu carnea de porc în prim-plan la +0,49%; lapte și produse lactate 0,34%, cu telemeaua la +0,45%; zahăr +0,19%, pește și conserve din pește +0,11%, pâine +0,10% etc.).


La acesta, s-au adăugat majorările din grupul volatil, cu legumele și conservele de legume la +4,01% (desigur, cu cartoful în frunte la +7,40%) și ouăle cu 3,12%. Efectul dat de fructele proaspete scumpite +3,81% a fost contrabalansat, deocamdată, de importurile de citrice și alte fructe meridionale, acestea ieftinindu-se cu 4,57%.

Per total, mâncarea este prima care a trecut peste pragul prețurilor de la finalul anului trecut, în timp ce produsele nealimentare (-1,19% față de decembrie 2015) și serviciile (-1,83% tot față de decembrie 2015) sunt cele care ne păstrează per total în zona de ieftiniri, Asta în pofida faptului că primele s-au scumpit și ele în octombrie 2016 cu +0,39% iar cele din urmă cu +0,33%, ceea ce confirmă o tendință îngrijorătoare.

Pe segmentul de produse nealimentare, ”vedetele” au fost energia termică (+3,20%, iarăși cu scumpiri discutabil dispuse în prag de iarnă) și combustibilii (+1,90%), care au influențat indirect și prețurile tuturor celorlalte produse și servicii. S-a înregistrat și primul avans de peste un procent la produse de larg consum, la încălțămintea din piele (+1,08%), dar, mai semnificativ, autoturismele și-au mărit prețurile cu 0,47%.

La servicii, influența decisivă a venit pe calea evoluției în creștere a cursului de schimb euro/leu, care a dus la majorarea facturilor telefonice cu 0,94%. Pentru aceleași servicii de igienă și cosmetică, românii au dat mai mulți bani cu 0,41%, iar pentru canal și salubritate cu +0,32%. De reținut, în condițiile începerii anului universitar, și chiriile s-au mișcat în sus, dar numai cu +0,16%.


tabel1

O analiză mai detaliată arată că în absența variațiilor de preț cu carcater mai mult sau mai puțin aleator ale trinomului legume-fructe-ouă și a influenței prețurilor reglementate de stat, majorarea prețurilor ar fi fost de numai 0,14% pe ultima lună, ceea ce ar conduce la o valoare anualizată mai mică de două procente.

Valoare care s-ar încadra lejer în intervalul țintit de BNR pe termen lung.

tabel2

Pentru finalul anului, confirmarea prognozei oficiale de -0,4% inflație pe 2016 necesită acum reeditarea valorilor de creștere a prețurilor din ultimele două luni ale lui 2015.

Problema este că aceste valori au fost +0,31% în noiembrie 2015 și +0,11% în decembrie 2015. Ceea ce ar însemna o temperare a inflației față de octombrie în condițiile campaniei electorale. Adică promisiunile pentru 11 decembrie să se îndeplinească de-abia în ianuarie, prețurile pe zona de energie să mai fie ”temporizate” iar cursul de schimb să rămână stabil.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: