sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

31 mai, 2021

Banca Comercială Română (BCR) a listat luni, la Bursa de Valori București (BVB), cea mai mare emisiune de obligațiuni denominate în lei din România, în valoare de un miliard de lei.

Astfel, totalul emisiunilor de obligațiuni în lei ale băncilor din România aflate teoretic pe piața BVB a ajuns la mai mult de 2,957 miliarde de lei, la care se adaugă cele dlouă emisiuni ale  International Investment Bank, de 800 de milioane de lei.


Raiffeisen Bank are două emisiuni în valoare totală de peste 880 milioane de lei, Unicredit Bank – de 464 milioane de lei, Banca Transilvania de 285 milioane de lei și Patria Bank de peste 13 milioane de lei,

Obligațiunile BCR au o maturitate de 7 ani și o dobândă anuală de 3,9%. Emisiunea cuprinde 2.000 de obligațiuni, cu o valoare nominală de 500.000 de lei și a fost procesată în sistemul de tranzacționare al BVB în data de 19 mai 2021. Agenția de rating Fitch a acordat emisiunii de obligațiuni ratingul BBB+.

(Citiți și: „BCR vine la Bursă cu cea mai mare emisiune de obligațiuni în lei din România – un miliard de lei”)

BCR își depășește astfel propriul record, stabilit în decembrie 2019, când a fost listată la BVB prima sa emisiune de obligațiuni, cu o valoare de 600 milioane de lei.

Obligațiunile listate au simbolul bursier BCR28 și se tranzacționează pe piața principală a BVB.


„Cele două emisiuni de obligațiuni în lei în ale BCR, în valoare totală de 1,6 miliarde de lei, realizate cu succes de echipa BCR, sunt exemple al angajamentului nostru de a contribui la dezvoltarea pieței de capital din România. Vom continua să avem astfel de acțiuni în mod recurent. Interesul investitorilor în aceste emisiuni ne dau încredere că Bursa de Valori București va deveni mai atractivă și va atrage tot mai multe runde de finanțare care să contribuie la susținerea economiei”, a declarat Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română.

Capacitatea de absorbție a pieței

Valoarea emisiunii de obligațiuni BCR „demonstrează capacitatea pieței de capital și a investitorilor de a finanța economia locală”, a declarat Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București (BVB).

Oficialul BVB a făcut socoteala că, în ultimii doi ani și jumătate, au avut loc la  BVB peste 60 de runde de finanțare, acțiuni și obligațiuni, prin care peste 2,7 miliarde de euro au mers spre susținerea companiilor românești.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Pe de altă parte, obligațiunile corporatiste și mai ales cele bancare nu au fost plasate prin oferte publice, sunt foarte scumpe și se tranzacționează foarte rar (uneori deloc), numai decâtre câțiva investitori instituționali.

„Importanța succesului emisiunii și a listării obligațiunilor BCR la Bursa de Valori București nu se rezumă doar la valoare, care de altfel este foarte relevantă pentru viitorul pieței de capital românești. Emisiunea a fost procesată acum două săptămâni în sistemul bursei, fapt care demonstrează capacitatea infrastructurii pieței de a susține runde de finanțare de amploare ale emitenților, precum și ale intermediarilor”, a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori București.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: