marți

23 aprilie, 2024

3 aprilie, 2018

UPDATE: „Este o decizie ilegală, care nu se bazează pe nicio probă. Practic, de data aceasta am fost acuzată că am intrat în locul unui coleg care dispusese citarea unor martori cu mandate de aducere.

Am judecat un rechizitoriu aflat pe rolul Curții de Apel București. Este vorba despre falimentul firmei Ultra Pro Computers.

Colegiul de Conducere mi-a repartizat acest dosar prin hotărâre și se punea problema dacă se prezintă martorii, dacă trebuie să-i audiez sau să-i trimit acasă. Nu există niciun temei legal ca să-i trimit acasă odată prezenți în fața instanței. Eu i-am audiat, am aplicat principiile continuității și nemijlocirii, astfel cum au fost transpuse în jurisprudența CEDO, care obligă ca judecătorul care audiază nemijlocit probele să dispună soluția, și am fost exclusă din magistratură.


Practica la noi este ca aceste dosare să se amâne. Practica CEDO este ca aceste dosare să nu se tergiverseze, iar soluția să fie pronunțată de un judecător care a administrat probele.

De aceea eu nu am nicio emoție. Mă duc la Înalta Curte și, dacă în cel mai rău caz se va aplica o sancțiune, defilez la CEDO”, a declarat Camelia Bogdan pentru HotNews.ro.

***

Secţia pentru judecători a CSM a decis luni excluderea din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan. Decizia nu este definitivă – poate fi contestată în 15 zile de la comunicare.


În baza articolului 100 lit e) din legea nr 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică doamnei judecător Camelia Bogdan sancţiunea constând în excluderea din magistratură, pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art 99 lit o) din acelaşi act normativ. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, anunţă CSM.

Articolul 99 litera 0) se referă la „nerespectarea în mod grav sau repetat a dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor”.

Este pentru a doua oară când Camelia Bogdan este exlusă din magistratură – prima dată s-a întâmplat anul treccut, când Secția de judecători a CSM a stabilit că ea se face vinovată de încălcarea articolul 99 litera b) din Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, respectiv pentru „încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii”.

Camelia Bogdan a contestat decizia din februarie anul trecut, a câștigat procesul în decembrie, și a revenit în magistratură, fiind mutată disciplinar (şase luni) la Curtea de Apel Târgu Mureş.

Camelia Bogdan este judecătoarea care l-a condamnat a făcut parte din completul de judecată care l-a condamnat la 10 ani de închisoare pe Dan Voiculescu, în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Ea și Mihai Alexandru Mihalcea i-au înlocuit atunci pe judecătorii Stan Mustață (arestat atunci pentru trafic de influență în alte dosare) și Florică Duță (care s-a pensionat).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: