vineri

7 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 noiembrie, 2011

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a respins, marți, candidatura fostei președinte a CSM Florica Bejinaru la concursul pentru preşedinţia Tribunalului Mehedinţi, pe motiv că judecătoarea a fost colaboratoare a securității.

Practic, CSM a revocat o decizie a Comisiei de organizare a concursului prin care se admisese candidatura Floricăi Bejinaru, se arată într-un comunicat al Consiliului.

„Secţia a luat această decizie ca urmare a constatării că doamna judecător Florica Bejinaru a colaborat cu Securitatea”, a declarat preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă, citat de site-ul infocsm.ro.


„Este important să dăm un semnal pentru toate situaţiile privind colaborarea magistraţilor cu Securitatea. Această discuţie nu se referă neapărat la judecătoarea Florica Bejinaru. Ne referim la o chestiune de ordin general”, a subliniat Dumbravă în timpul dezbaterilor.

Un alt membru al CSM, Cristi Danileț, a susținut că judecătoarea Bejinaru a încălcat flagrant legea prezentându-se la concurs.

„Nimeni nu are îndoieli că doamna Bejinaru a colaborat cu Securitatea. Avem documente care demonstrează asta, precum şi declaraţia domniei sale la o emisiune TV. E o situaţie jenantă ca un astfel de magistrat să se prezinte la un concurs de acest gen, încălcând flagrant legea”, a subliniat şi judecătorul Cristi Danileţ, potrivit infocsm.ro.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decisese că judecătoarea Florica Bejinaru a avut dosar de reţea al fostelor organe de Securitate.


De asemenea, președintele CSM, Horațius Dumbravă, a atras atenția şi asupra Hotărârii Plenului CSM nr. 320/27.04.2006, potrivit căreia „nu pot fi numiţi în funcţii de conducere judecătorii care au făcut parte din serviciul de informaţii înainte de anul 1990 sau au colaborat cu acestea”.

Decizia CSM de marți poate fi atacată cu recurs.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: