sâmbătă

20 aprilie, 2024

3 decembrie, 2018

Există indicii privind încălcarea de către procurorul general Augustin Lazăr a Codului deontologic atunci când acesta a vorbit despre „inculpaţi de rang înalt”, făcând referire la anumiţi membri din comisiile speciale parlamentare, a decis luni plenul CSM.

Augustin Lazăr a anunțat că va contesta decizia.


Sintagma incriminată a fost folosită de procurorul general anul trecut, într-o declarație privind modificările aduse legilor justiţiei:

„În tot cursul anului 2017, Ministerul Public şi în general instituţiile din justiţie au format obiectul unor atacuri concentrice, ele s-au văzut.

Am folosit expresia «hărţuit» pentru că am găsit-o în raportul de la Geneva, unde scrie «Procurorii din DNA sunt hărţuiţi prin campanii media, prin chemarea în faţa unor comisii speciale». Dar acolo cine îi convoacă? Nişte inculpaţi de rang înalt, care vor ca discuţiile să aibă loc în alt mediu în afară de cel judiciar. Procurorii sunt invitaţi să dea seama într-un mediu care nu e judiciar”.

Inspecţia Judiciară s-a autosesizat, dar Secţia pentru procurori din CSM a decis, în luna iunie, în unanimitate că procurorul general Augustin Lazăr nu a încălcat Codul deontologic.


Contestația IJ la această decizie a fost discutată luni în plenul CSM, care a confirmat acuzația Inspecției.

Tudorel Toader: Decizia este firească

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a cerut demiterea lui Augustin Lazăr pentru 22 de fapte și acte, printre care se numără și această sintagmă, a declarat că CSM a luat luni o hotărâre firească:

„O văd într-o succesiune firească, pentru că CNCD a decis cu privire la altcineva o sintagmă asemănătoare faptul că este o discriminare (sintagma nişte penali utilizată de şeful statului – n.r). Acel cineva, autorul sintagmei nu este jurist şi ai putea să spui că nu a avut proprietatea termenilor.

Dar în cazul nostru, procurorul general nu poate să spună că nu a avut proprietatea sintagmei „nişte inculpaţi de rang înalt” şi nici nu poate să spună că s-a referit la altcineva decât la membrii Comisiei, cum a încercat să acretizeze astăzi”.

Decizia plenului, contestată imediat de procurorul general -Este nelegală

Procurorul general a transmis la puțin timp după ședința CSM un comunicat prin care anunță atacarea deciziei privind indiciile încălcarea Codului deontologic:

Ca urmare a interesului manifestat de opinia publică, arăt că am contestat hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din data de 3 decembrie 2018, hotărâre prin care, la limita majorităţii, a fost desfiinţată hotărârea Secţiei pentru procurori nr. 376 din 26 iunie 2018 care stabilea că nu există indicii privind încălcarea dispoziţiilor art. 17 din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

Soluţia Plenului Consiliului Superior al Magistraturii o apreciez ca nelegală şi urmează ca instanţa competentă, sesizată în termenul legal, să hotărască asupra contestaţiei formulate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: