joi

28 martie, 2024

26 iulie, 2016

csmConsiliul Superior al Magistraturii (CSM) cere Parlamentului să nu devanseze intrarea în vigoare a Legii falimentului personal, deoarece nu există suficienți judecători și nu este nici suficient timp pentru pregătirea acestora până la 1 septembrie.

Potrivit estimărilor CSM, judecătorii Tribunalului București vor avea pe masă aproximativ 1,8 milioane de dosare de insolvență personală într-un an, scrie Digi24, care citează un document trimis Parlamentului de către CSM. 

Legea a fost promulgată în iunie 2015 și trebuia să intre în vigoare la 26 decembrie, dar Guvernul a amânat cu un an, până la 1 ianuarie 2017,  aplicarea acesteia. Ordonanța de Urgență care prevede prorogarea a fost respinsă de Senat și urmează să fie discutată de Camera Deputaților.

Impactul intrării în vigoare a Legii prezentat de CSM

  • Fiecare dintre cele şase judecătorii din Bucureşti ar putea deschide, lunar, până la o mie de noi dosare de insolvenţă a persoanelor fizice, iar pentru fiecare proces nou există în medie până la 30 de solicitări asociate.
  • În căile de atac la Tribunalul Bucureşti ar ajunge, lunar, 180.000 de noi dosare.
  • Tribunalul Bucureşti ar avea de rezolvat 1,8 milioane de dosare de insolvenţă personală, reprezentând contestaţii şi alte proceduri aferente unei cereri, într-un an
  • Pentru acestea ar fi nevoie de cel puțin 600 de noi judecători și de 750 de grefieri
  • Chiar dacă se decide selectarea alternativă a noilor magistraţi, va fi nevoie de minimum șase luni de pregătire, în condiţiile în care se asigură finanţarea pentru salarii şi pentru celelalte costuri.

Ce prevede legea falimentului personal


Legea falimentului personal le permite persoanelor îndatorate să îşi declare falimentul, fiind protejate de executarea silită. Insolvenţa va putea fi soluţionată pe baza unui plan de rambursare a datoriilor, prin lichidarea de active sau prin procedură simplificată.

O persoană îşi va putea declara insolvenţa atunci când patrimoniul său este caracterizat prin insuficienţa fondurilor băneşti pentru plata datoriilor scadente. Concret, persoana în cauză trebuie să aibă datorii a căror scadenţă a fost depăşită cu 90 de zile faţă de unul sau mai mulţi creditori.

Astfel, orice persoană care se află, nu din vina sa, în imposibilitatea de a plăti datorii îşi poate reeşalona plăţile pe baza unul plan de rambursare, pe o perioadă de cel mult cinci ani, fiind protejat de executarea silită.

Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis pe 18 iunie 2015 şi urma să intre în vigoare la finele acestui an. ANPC a publicat normele de aplicare la începutul lunii septembrie, însă acestea nu au fost încă adoptate.


Băncile estimează că aplicarea legii falimentului personal ar putea provoca pierderi de 3,5 miliarde de lei la nivelul sistemului bancar din România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: