miercuri

24 aprilie, 2024

11 februarie, 2020

Gabriela Scutea (foto) și Georgiana Hosu, propuse de ministrul Cătălin Predoiu în funcțiile de procuror general, respectiv procuror șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT), au primit, marți, aviz negativ din partea CSM.

Legea prevede că avizul CSM este doar consultativ, așa încât, dacă minsitrul Justiției nu-și retrage propunerile, președintele este cel care va decide dacă le numește sau nu pe cele două în posturile de conducere pentru care au fost desemnate.

Ministrul demis al Justiției, Căătlin Predoiu, membru al CSM, a declarat că nu este nicio surpriză respingerea celor două.

Crin Bologa a criticat proiectul lui Cătălin Predoiu ce acordă imunitate magistraților


Singurul care a primit marți aviz pozitiv de la Secția pentru procurori a CSM a fost Crin Bologa Crin Bologa (foto), prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, propus pentru DNA.

A deținut funcția de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţiei – Serviciul Teritorial Cluj, când avea 33 de ani, în 2005.

A absolvit Facultatea de Drept din Cluj-Napoca, în 1995, și a condus DNA Cluj până în 2008.


La interviul susținut marți în fața CSM, Crin Bologa a criticat intenția ministrului demisionar Cătălin Predoiu de a institui imunitate pentru magistrați, o propunere cuprinsă în proiectul de desființare a Secției speciale pentru investigarea judecătorilor și procurorilor.

„Eu, de principiu, nu sunt de acord cu nicio formă de astfel de imunitate şi de garanţii speciale pentru anumite categorii de cetăţeni. Am constatat că şi în ceea ce priveşte cererile adresate Parlamentului s-au stopat multe anchete fără a fi motivate în niciun fel.

De asemenea, îmi pun problema în mod practic dacă procurorul general emite aviz de punere în mişcare a acţiunii penale, iar avocatul sau inculpatul fac o plângere împotriva ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale, oare ce măsură poate lua procurorul ierarhic superior în momentul în care procurorul general al României a constatat că sunt îndeplinite şi condiţiile de fond şi de formă şi temeinice şi legalitate pentru punerea în mişcare a acţiunii penale, iar procurorul ierarhic superior, care are această atribuţie în Codul de Procedură Penală, este învestit cu această plângere împotriva Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale, oare mai este el independent în situaţia respectivă sa mai infirme ordonanţa procurorului de punere în mişcare a acţiunii penale? Este o problemă la care m-am gândit: ce facem cu principiul subordonării ierarhic superior? Ce facem cu plângerile împotriva ordonanţelor de punere mişcare a acţiunii penale care au aviz de la procurorul general?”, a declarat Crin Bologa, citat de Agerpres.

Cine sunt procuroarele respinse

Gabriela Scutea – respinsă de Tudorel Toader, apreciată în mod special de Cătălin Predoiu

Pentru poziția de procuror general a fost nominalizată Gabriela Scutea, procuror la Parchetul Curții de Apel Brașov, fost adjunct al Laurei Codruța Kovesi, când aceasta a condus Parchetul General.

A mai candidat pentru șefia PG, dar a fost considerată nepotrivită de către fostul ministru Tudorel Toader.

„Gabriela Scutea a avut cea mai solidă prestație și cel mai solid dosar depus. O prestație pertinentă și plină de hotărâre. Este un procuror care nu prezintă necunoscute. A fost cel mai bun proiect din cele prezentate”, a declarat marți Cătălin Predoiu.

Georgiana Hosu a condus DIICOT, interimar, după demisia Alinei Bica

Georgiana Hosu (foto) a fost propusă la conducerea Direcției de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), unde este acum adjunct al procurorului-șef interimar.

Are peste 20 de ani vechime și a mai condus instituția, ca interimar, după demisia Alinei Bica, în 2015.

A mai condus și Serviciul de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare, din cadrul DIICOT, și a instrumentat mai multe dosare celebre, printre care cazul Sorin Beraru și unul dintre dosarele lui Omar Hayssam.

În decembrie anul trecut, CSM a respins propunerea privind delegarea Georgianei Hosu în funcţia de procuror-şef al DIICOT, așa încât va fi de văzut dacă acum, când se cere acceptul pentru procuror-șef plin, Consiliul își păstrează poziția.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: