luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 septembrie, 2014

Consiliul Superior al Magistraturii a cerut marți Inspecţiei Judiciare să facă verificări în cazul declaraţiei făcute de preşedintele Traian Băsescu, potrivit căruia anumite „decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important”.

Membrii plenului CSM au votat acest lucru în unanimitate, la cererea formulată de judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al Consiliului.

Am sesizat plenul CSM să se gândească asupra oportunităţii de a solicita Inspecţiei Judiciare să facă verificări privind declaraţiile preşedintelui României. Eu nu am indicat niciun procuror. Domnul preşedinte a indicat un procuror. Oricum, mie mi se par jalnice afirmaţiile la final de mandat, dar, mă rog, haideţi să vedem ce va face Inspecţia Judiciară. De ce spun jalnice, pentru că să ameninţi un procuror în direct la o televiziune mie mi se pare incalificabil, pe de o parte. Pe de altă parte, dacă ar fi adevărat, era necesar să fi anunţat DNA şi nu să fi venit la televizor să fi spus ceea ce a spus. Haideţi să vedem ce va spune şi plenul CSM„, a explicat Horaţius Dumbravă, înainte de a intra la şedinţa de marţi a CSM.


Dacă afirmaţiile preşedintelui se vor dovedi reale, se impune fie sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în ceea ce priveşte presupuşii procurori care au acţionat la comanda  ziaristului, fie declanşarea cercetării disciplinare faţă de aceşti procurori.

„Nu ştiu dacă organele de urmărire penală, DNA sau Ministerul Public au fost sesizate cu privire la aceste aspecte de către domnul Preşedinte al României, obligaţie de altfel prevăzută de normele procedural penale ce impun sesizarea organelor de urmărire penală atunci când există indicii de săvârşire a unei infracţiuni, inclusiv de către un procuror, indiferent că este vorba de un simplu cetăţean şi cu atât mai mult de către Preşedintele României”, nota Horaţius Dumbravă, în sesizarea sa, citat de agenţia MEDIAFAX.

Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat, într-o emisiune a postului B1 TV, despre o declaraţie a sa anterioară în care arăta că de zece ani este într-o dispută cu sistemul, pe care Ion Iliescu „l-a protejat” şi care „l-a înfrânt” pe Emil Constantinescu.

Preşedintele a declarat atunci că el a „îngenunchiat” sistemul şi a detaliat că, la începutul mandatului său, a găsit „un SRI în care Sorin Ovidiu Vântu ştia lista cu cei ascultaţi, iar şeful SRI mergea cu maşină de la Sorin Ovidiu Vântu”.


„SRI-ul era controlat de Vântu, ştia tot ce lucrează SRI, şi, mai mult decât atât, Timofte îi punea la dispoziţie şi informaţii din această instituţie de securitate, economice”, a declarat şeful statului.

Preşedintele a făcut cu acea ocazie şi mai multe referiri la Justiţie: „Vă aduceţi aminte perioada în care acuzam Înalta Curte, CSM, Parchetele, era perioada când erau oamenii, judecătorii, procurorii doamnei Stănoiu. S-a curăţat şi acolo, ca şi la SRI, cu trecerea în rezervă, cu pensionarea multor judecători. Sistemul s-a curăţat”, a adăugat Traian Băsescu.

De asemenea, Traian Băsescu s-a referit şi la „decizii de procurori care au fost controlate de un ziarist important”, fără a da niciun nume.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: