Bugetul Ministerului Apărării Naţionale urmează să fie majorat cu 0,3% din PIB pe an, astfel încât în anul 2016 să ajungă la 2% din produsul intern brut, a stabilit, marţi, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.
Măsura a fost adoptată pentru a se asigura viabilitatea Planului multianual de restabilire a capacităţii de luptă a Armatei României, aprobat de CSAT, a înformat Administraţia Prezidenţială.
„Punerea în aplicare a acestui plan va determina ca Armata României să fie în măsură să-şi îndeplinească misiunile specifice pe timp de pace, criză sau război, dar şi îndeplinirea obligaţiilor şi angajamentelor militare ale ţării noastre faţă de organizaţiile internaţionale”, susţine CSAT.
Potrivit angajamentelor României faţă de NATO, MApN ar trebui să aibă anual un buget de 2,38% din PIB. Pentru anul 2013, proiectul de buget prevede pentru MApN o alocare de 5,64 miliarde de lei, cu 14,71% mai mult decât în anul 2012.
România trimite 10 militari în Mali
CSAT a mai aprobat marţi trimiterea unui contingent de 10 militari MApN la misiunea Uniunii Europene de instruire din Mali în anul 2013.
Contribuţia României cu instructori şi personal de stat major la această misiune este în acord cu obligaţiile ce-i revin în calitate de stat membru al Uniunii Europene (UE) şi cu sprijinul exprimat pentru demersurile Uniunii de stopare a activităţilor teroriste şi de crimă organizată, precizează Palatul Cotroceni.
În anul 2013, Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne vor trimite în misiuni externe 2.526 de militari şi poliţişti români, cu 169 mai puţini decât în anul 2012.