joi

30 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 martie, 2021

Premierul Slovaciei, Igor Matovic (foto), a anunțat luni că este „dispus să demisioneze” în anumite condiții pentru a pune capăt crizei politice din țară, provocată de decizia Guvernului de a cumpăra vaccin rusesc Sputnik V înainte ca acesta să fie aprobat în Uniunea Europeană, anunță Euronews.

Achiziționarea a aproximativ două milioane de doze de vaccin rusesc a fost făcută fără aprobarea a două dintre cele patru partide care alcătuiesc coaliția de guvernare de centru-dreapta.

Disputa a dus, săptămâna trecută, la demisia ministrului sănătății, Marek Krajci. Dar partidul liberal-conservator Libertate și Solidaritate (SAS) și partidul de centru-dreapta pentru oameni (Za ludi) au cerut acum și demisia premierului.


Într-o postare pe Facebook, premierul Matovic a spus că va demisiona, dar a pus condiții, una dintre ele fiind să primească asigurări publice că va rămâne în continuare în Guvern.

Premierul mai cere ca, împreună cu el, să demisioneze și vicepremierul Richard Sulik, lider al SAS, și ministrul Justiției, Maria Kolikova, din partidul Za ludi. De asemenea, SAS trebuie „să renunțe la un minister”, a mai cerut Matovic.

Premierul a susținut cumpărarea de vaccin Sputinik V, motivând că achiziția va accelera campania de vaccinare a țării, dar aliații săi din guvern spun acum că această decizie pune la îndoială orientarea prooccidentală a Slovaciei.

„Partenerii noștri de coaliție s-au folosit de importurile de vaccin Sputnik pentru a provoca o criză”, a acuzat Matovic.


Pe de altă parte, Richard Sulik a spus că oferta de a demisiona a lui Matovic e binevenită, dar a respins condițiile acesteia, spunând că e vorba despre „o răzbunare politică”. „Premierul are animozități personale și nu este interesat de țară”, a spus el.

Sulik s-a declarat gata să demisioneze dacă pleacă premierul, dar că partidul nu este dispus să renunțe la un portofoliu.

Slovacia are a doua cea mai mare rată de mortalitate din cauza COVID-19 din UE, deși a reușit să treacă de primul val al pandemiei cu un număr redus de cazuri.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: