sâmbătă

22 iunie, 2024

31 martie, 2021

După ce a afectat industria auto, penuria globală de cipuri provoacă dificultăți și producătorilor de electrocasnice, mai ales de frigidere și cuptoare cu microunde,  punându-i în situația de de a nu mai satisface cererea.

În România funcționează fabrica de frigidere Arctic, la Găiești (Dâmbovița), care este controlată de grupul turc Arçelik și exportă circa 80% din producție.


Chiar și filiala Whirpool din China, țară mare producătoare de cipuri, înregistrează întârzieri în exporturile către Europa şi Statele Unite, cu până la 25% în unele luni

Compania cu sediul în SUA este una dintre cele mai mari producătoare de electrocasnice din lume, a înregistrat livrări mai mici cu 10% în martie, față de grafic, potrivit Reuters.

„Este o furtună perfectă. Pe de o parte, trebuie să satisfacem cererea internă de aparate, pe de altă parte, ne confruntăm cu o explozie de comenzi de export. În ceea ce priveşte cipurile, pentru cei din China, a fost inevitabil”, a spus Jason Ai, președintele Whirpool China.

Compania s-a străduit să asigure suficiente microcontrolere, mici procesoare care sunt folosite în maimult de jumătate din produsele sale, inclusiv cuptoare cu microunde, frigidere şi maşini de spălat.

Estimările greșite au amplificat criza


Pandemia a rupt lanțurile de aprovizionare, dar criza a fost afectată și de prognoze greșite. Deficitul de cipuri s-a declanșat la sfârşitul lunii decembrie și a plecat (în parte) de la  producătorii de automobile, ale căror estimări privind cererea nu au luat în seamă corespunzător creșterea vânzărilor de smartphone-uri şi laptopuri, de asemeni mari consumatoare de cipuri,. pottrivit anașiștilor Reuters.

(Citiți și: „Criza de cipuri și semiconductori oprește uzina Dacia de la Mioveni pentru o săptămână”)

Situaţia a forţat producătorii de automobile să reducă producţia, cum s-a întâmplat și în România şi a crescut costurile pentru producătorii de smartphone-uri.

Penuria nu a afectat doar Whirlpool, ci şi alţi producători de electrocasnice, tot în China, precum Hangzhou Robam Appliances Co Ltd, Robam.

Pentru a face faţă deficitului de microprocesoare şi cipuri de memorie, Dreame Technology – un brand de aspiratoare finanţat de Xiaomi – şi-a redus bugetul de marketing şi a angajat personal suplimentar doar pentru a gestiona relaţiile cu furnizorii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: