vineri

26 aprilie, 2024

5 iunie, 2022

Criza energetică declanșată de invazia rusă în Ucraina va fi mai gravă decât crizele petrolului din anii ’70 și de la începutul anilor ’80, pentru că nu se mai limitează la petrol și unii experți spun că acum ar putea fi doar începutul.

 „Acum avem o criză a petrolului, o criză a gazului și o criză a electricității în același timp. (…)  Aceasta este mult mai mare decât crizele petrolului ale anilor ’70 și ’80 și probabil că va dura mai mul”, a spus Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale a Energiei (AIE), într-un interviu pentru Der Spiegel, citat de CNN.

Deocamdată, economia mondială a supraviețuit creșterilor fără precedent ale prețurilor la energie, dar s-ar putea ajunge în curând la o situație în care scumpirile devin nesustenabile, din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei și a lipsei de combustibili fosili, în special, în Europa.


„Avem o problemă serioasă în toată lumea de care politicienii de-abia acum iau aminte, Este un fel de furtună perfectă”, spune secretarul general al Forumului Internațional al Energiei, Joe McMonigle.

Furtuna energetică perfectă

Furtuna perfectă, care incluse lipsa investițiilor, cererea crescândă și ruptura aprovizionării, va pune în pericol redresarea economică post-Covid, va exacerba inflația, va declanșa neliniștea socială, subminând eforturile de salvare a planetei de efectele încălzirii globale.

„Este o criză pentru care lumea este îngrozitor de nepregătită”, spune Robert McNally, consilier al fostului președinte american George W. Bush. Și ne-am putea confrunta cu raționalizarea gazelor naturale iarna viitoare, se teme Fatih Birol.

Jason Bordoff, consilier în energie al fostului președinte american Barack Obama, și Meghan O’Sullivan, profesor la Harvard, au avertizat încă de la finalul lui martie, în The Economist, că lumea se află în pragul „a ceea ce ar putea deveni cea mai gravă criză energetică din anii ’70”.


„Temerile noastre s-au adeverit”, spune acum Jason Bardoff pentru CNN.

„Putin doar a accelerat criza”

Când războiul din Ucraina era la început, Occidentul încercat să evite să lovească importurile de energie din Rusia în mod direct pentru că acestea erau prea importante pentru piețele globale.

Rusia nu este doar cel mai mare exportator de petrol din lume, ci și cel mai mare exportator de gaze naturale și un mare exportator de cărbune.

Apoi, brutalitatea războiului a convins Statele Unite și Europa să schimbe strategia.

Dar deși prețurile la benzină au crescut (cu 52% față de anul trecut în SUA), iar la gaze în Europa s-au multiplicat, „încă nu am văzut cât de gravă urmează să fie criza”,  spune Jason Bordoff.

„Din cauza dorinței de a reduce emisiile de carbon, apetitul pentru a investii în hidrocarburi a scăzut. (…) Asta exacerbează volatilitatea prețului și face mai dificilă rezolvarea problemelor pe partea de ofertă”, a explicat Francisco Blanch, director al Bank of America.

Europa se confrunta deja cu o criză energetică mult înainte ca primele tancuri rusești să intre în Ucraina.

„Ne îndreptam spre o criză oricum. Putin doar ne-a adus acolo mai repede și mai intens”, a spus Robert McNally.

„Lipsa combustibililor este o problemă globală. Veți vedea asta cât de curând, dar poate nu și în Statele Unite”, a spus Francisco Blanch. Și soluțiile sunt greu de întrezărit. Doar sfârșitul războiului din Ucraina ar putea schimba sorții.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: