fbpx Modifică Setările

Chestiunea

De ce doar 34%: Situația absorbției fondurilor europene, după 6 ani și jumătate din exercițiul 2014-2020

Potrivit datelor oficiale, la 1 iunie 2020 (cele mai noi date disponibile pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene), rata generală de absorbție efectivă a Fondurilor europene… Mai mult

04.08.2020

Analiză

Ce și cât înseamnă, de fapt, majorarea cu 10% a punctului de pensie

Creșterea de 10% a punctului de pensie începând cu luna septembrie de la 1.265 lei la 1.391 lei ar echivala la nivel bugetar cu o… Mai mult

03.08.2020

La obiect

Cea mai mare economia a lumii a intrat oficial în recesiune. Scădere de 32,9% de PIB în trimestrul al doilea din 2020

Economia americană a înregistrat cel mai abrupt declin trimestrial de la cel de-Al Doilea Război Mondiale încoace, de la lansarea acestui set de date. Nici… Mai mult

30.07.2020

La obiect

Stadiul celor 85 de proiecte fazate de România pentru a nu pierde finanțarea europeană

România mai are trei ani și jumătate la dispoziție pentru a finaliza cele 85 de proiecte fazate din fonduri europene, aferente exercițiului bugetar 2014-2020, valoarea… Mai mult

29.07.2020

Criza din Guvern/ Poziţiile radicale pe care s-au blocat Victor Ponta şi Crin Antonescu. Traian Băsescu – apel către premier să-l accepte pe Klaus Iohannis ca vicepremier

de Victor Bratu 19.2.2014

Preşedintele Traian Băsescu a definit miercuri seară disputele din USL drept “conflicte de orgolii”- după cum le-a definit şeful statului, care pun în pericol relaţia financiară a României cu Uniunea Europeană şi creează senzaţia de instabilitate.

Chiar dacă lista oficială a problemelor din coaliţia de guvernare este ceva mai lungă, disputa politică a PSD cu PNL se reduce la un singur punct: numirea lui Klaus Iohannis în fruntea Ministerului de Interne şi acordarea acestuia a poziţiei de vice-prim-ministru.

Traian Băsescu a propus public lui Victor Ponta să accepte varianta PNL în legătură cu Klaus Iohannis (controlul total al Ministerului de Interne) pentru a pune capăt incertitudinii guvernamentale.

”Apel la raţiune” al lui Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a făcut miercuri un “apel la raţiune” către cei doi lideri USL- Victor Ponta şi Crin Antonescu, cerându-le să deblocheze situaţia acuală.

“E foarte uşor pentru analişti să introducă şi România într-o zonă de instablitate pentru că Ponta şi Antonescu nu găsesc o soluţie să dea orgoliile jos”, a argumentat Traian Băsescu.

Principalele mesaje adresate liderilor PSD şi PNL au fost:

 • Îi propun public premierului să cedeze la solicitarea PNL de a-l avea pe Klaus Iohannis vice-premier. Ar uşura lucrurile pentru că nun e putem juca de-a Guvernul.”
 • Faptul că, de mai bine de 3 săptămâni, partidele de la guvernare sunt într-o dispută e de natură să întârzie lucruri extreme de importante, precum Acordul de parteneriat pentru utilizarea fondurilor europene în perioada 2014-2020.
 • Există o altă mare problemă- programele operaţionale care nu pot fi declanşate în lipsa acestui Acord.
 • Guvernul trebuie să producă Masterplanul pe transporturi, credibil, aprobat de Comisia Europeană. Documentul trebuie să reflecte priorităţile de finanţare, în zona coridoarelor pan-europene.
 • Din punct de vedere al absorbţiei fondurilor de coeziune, anul 2014 e pierdut din neprofesionalism, amatorism excesiv la nivelul Guvernului.
 • E inadmisibil când vezi ce e în frontiera de nord şi sud-est, cu Ucraina, tu să te mai joci cu instabilitatea, pe care nici măcar nu o avem.
 • Apelul meu public e să găsească rapid formula rezonabilă. Nu e un capăt de ţară dacă Klaus Johannis va fi vice-premier.

Motivul real al conflictului- postul de vicepremier al lui Klaus Iohannis şi controlul MAI

Obiecţiile ridicate de lideri ai PSD şi contraofertele lui Victor Ponta la propunerea PNL- Klaus Iohannis vice-prim-ministru şi ministru de Interne- arată că PSD are probleme în a-i lăsa actualului primar al Sibiului control deplin asupra Ministerului de Interne.

 • Ministrul Dan Şova a fost cel care, iniţial, a ridicat obiecţia că propunerea PNL pune problema modificării structurii guvernului, care atribuie PNL poziţia de vice-prim-ministru pentru ministrul de Finanţe, nu pentru ministrul de Interne.
 • Victor Ponta a propus ulterior: Klaus Iohannis ministru de Interne şi vicepremier cu atribuţii de coordonare a Ministerului de Finanţe.
 • O altă variantă a premierului Ponta- modificarea structurii guvernamentale şi creşterea numărului de vice-prim-miniştri la 4, cu reîmpărţirea tuturor atribuţiilor acestora.
 • Ultima ofertă a PSD a fost: Klaus Iohannis ministru de Interne, dar nu vice-prim-ministru.

Miza:  PSD încearcă să îşi păstreze influenţa în ministerul care, în 2014, va veghea asupra desfăşurării a două rânduri de alegeri- europarlamentare şi prezidenţiale.

Suplimentar: Sub mandatul interimar al lui Gabriel Oprea, premierul Ponta a demarat procedurile de trecere a STS la MAI. După ce PNL a reafirmat că nu modifică nimic în ceea ce-l priveşte pe Klaus Iohannis, premierul Ponta a cedat sugestiei primite de la reprezentanţii minorităţilor, de trecere a STS sub control Parlamentar.

Poziția ultimativă a PNL față de guvern

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat marţi seara, după o şedinţă de 4 ore a Biroului Politic, că mandatul său în discuţiile cu PSD a fost extins:

 • BPN al PNL a decis menţinerea propunerilor pentru posturile de miniştri (Teodor Atanasiu- Economie, Eugen Nicolăescu- Finanţe, Cristian Buşoi- Sănătate şi Klaus Iohannis- Interne). În ceea ce-l priveşte pe Klaus Iohannis, PNL menţine solicitarea de atribuire a poziţiei de vice-prim-ministru.
 • BPN a mai decis să ceară partenerilor din USL anularea documentelor privind înfiinţarea USD.
 • PNL solicită adoptarea măsurilor privind neimpozitarea profitului reinvestit
 • PNL solicită reducerea CAS cu 5 puncte procentuale
 • BPN cere respingerea cât mai urgent a Legii amnistiei

Reuniunea forului politic al liberalilor a fost determinată de cererea senatorului PNL Sorin Ilieşiu ca fostul premier Călin Popescu Tăriceanu să preia conducerea partidului. Tot în şedinţa de marţi, Sorin Ilieşiu a fost exclus din partid, iar lui Daniel Chiţoiu i-a fost retrasă coordonarea secretariatului general al PNL.

Legat de structura guvernului, Crin Antonescu a declarat marţi că va solicita partenerilor de coaliţie să înceapă discuţii pentru o restructurare amplă a cabinetului, care să conţină maxim 15 portofolii.

Crin Antonescu a declarat că o decizie politică în acest sens se poate pune în aplicare până în vară.

Mandatul pe care BPN l-a acordat lui Crin Antonescu este imperativ- nicio concesie în faţa PSD.

Riposta PSD: Victor Ponta a numit interimari după 13 zile de la demisii și anunță că aşteptă 45 de zile nominalizările PNL

Ca reacţie a solicitărilor liberale, premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că, în situaţia în care PNL nu îşi reconsideră actuala poziţie politică, pe 24 februarie nu va recurge la revocarea miniştrilor liberali rămaşi în Guvern.

„Avem 45 de zile la dispoziţie în care, sunt convins, PNL se va mai gândi o dată. Dacă va refuza în continuare, atunci vom numi alţi miniştri”, a afirmat premierul Ponta, citat de AGERPRES.

În situaţia în care PNL îşi va retrage miniştrii din Guvern, pe 24 februarie, premierul Ponta este dispus să aştepte tot 45 de zile ca liberalii să revină în Executiv.

„Vom numi interimari dintre actualii membri ai Guvernului şi voi aştepta limita maximă de 45 zile pentru ca liberalii să revină în Guvern, cu toţi miniştrii şi toate funcţiile pe care le au”, a declarat Victor Ponta la România TV.

Premierul Victor Ponta nu ia în calcul o eventuală demisie din fruntea Executivului.

Înainte de şedinţa de guvern de miercuri, premierul Ponta a preluat conducerea interimară a Ministerului de Finanţe, iar Constantin Niţă a fost numit interimar la Ministerul Economiei.

Măsura adoptată de premierul Ponta a fost discutată cu aliaţii PSD- PC şi UNPR.

Din lista miniştrilor liberali care aşteaptă confirmarea pentru noi portofolii, o situaţie aparte o are Eugen Nicolăescu.

Ministrul Nicolăescu este singurul care nu şi-a depus demisia din motive de procedură. Eugen Nicolăescu este în continuare ministru al Sănătăţii. Mandatul său încetează în situaţia în care este numit în funcţie la Ministerul de Finanţe.

Instituţii sacrificate în bătălia politică

Instituții de stat importante, unele strategice, au devenit, în ultimele trei luni, simpli pioni în lupta de reconfigurare a puterii din cadrul coaliției de guvernare, în perspectiva alegerilor din acest an.

Fie că e vorba de companii strategice, fie că e vorba de instituții cu regim special, fie că e vorba de companii de stat sau regii mutate peste noapte de la un minister la altul – aceste entități au devenit fie ”muniție” în confruntarea politică, fie monedă de schim în negocierile politice, fie mize în jurul cărora se crează sau se desființează legislație în detrimentul acestor entități de interes public.

În timp ce criza guvernamentală continuă în paralel cu stringețele economiei și societății reale, cursdeguvernare.ro a inventariat instituțiile blocate în mijlocul ostilităților politice. Ordinea în acest inventar nu este cronologică :

Transgaz şi Transelectrica – mutate de la Finanţe în subordinea premierului.

În ședința de săptămâna trecută, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care companiile Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN) au fost trecute de la Ministerul Finanţelor (portofoliu deținut de PNL) la Secretariatul General al Guvernului (controlat de PSD), adică în subordinea directă a prim-ministrului.

Proiectul de Ordonanță nu a figurat nici pe agenda oficială a guvernului și nici nu a fost anunțat odată cu alte decizii luate miercuri în ședință.

Drept de semnătură de ministru titular pentru ministrul delegat Constantin Niţă

Pe 11 decembrie 2013, Guvernul a adoptat un proiect de lege ce acordă ministrului delegat pentru energie dreptul de a iniția și de a aviza proiecte de acte normative.

Noua legislație îi permite ministrului Constantin Niţă să inițieze acte normative fără semnătura ministrului titular al Economiei și îi dă prerogative de ministru, fără ca Energia să figureze ca minister plin în structura guvernului.

Subordonarea STS / Două legislaţii în două săptămâni

Demisia lui Radu Stroe provocată de gestionarea accidentului aviatic din Apuseni a declanşat disputa pentru Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), aflată în subordinea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Premierul Ponta a cerut şi a declanşat legislaţia necesară în comisiile parlamentare pentru trecerea STS la Ministerul de Interne.

Comisiile parlamentare au avizat favorabil solicitarea premierului, însă decizia lor a fost inutilă : Dună nominalizarea de către PNL a lui Klaus Iohannis la Ministerul de Interne, premierul Ponta a revenit asupra deciziei inițiale şi a solicitat declanşarea unui noi legislaţii, care să mute STS sub controlul Parlamentului.

Medicul Raed Arafat – de la Sănătate la Evidenţa populaţiei, paşapoarte, permise de conducere şi situaţii de urgenţă

În timpul interimatului lui Gabriel Oprea (UNPR) medicul Raed Arafat a fost mutat din poziția de secretar de stat la Sănătate, într-o poziție similară în MAI.

Motivul oficial al mutării a fost eficientizarea intervenţiilor în caz de urgenţă. În realitate, doctorului Raed Arafat i se subordonează circa o treime din instituțiile de la Interne:

Direcţia generală pentru îndrumarea şi controlul instituţiei prefectului, Direcţia informare şi relaţii publice, instituţia prefectului, Direcţia Generală de Paşapoarte, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, cu privire la activităţile referitoare la punerea în aplicare a legislaţiei în vigoare în domeniul stării civile şi al evidenţei persoanelor, precum şi a organizării şi coordonării acestora, Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne, cu privire la activităţile care presupun realizarea atribuţiilor în domeniul situaţiilor de urgenţă.

Roşia Montană: de la Economie la Ministerul Dezvoltării şi înapoi la Economie

În decembrie 2013, după eşecul trecerii ”legii Roşia Montană”, societatea Minvest Deva s-a întors de la Ministerul Dezvoltării şi al marilor proiecte, înapoi la Ministerul Economiei.

Compania care administrează exploatarea auriferă s-a mai plimbat o dată între cele două ministere, dar în sens invers: în aprilie 2013 ea fusese transferată de la Economie la Ministerul Dezvoltării, într-un moment în care premierul Ponta promova legislația pentru trecerea prin Parlament a proiectului.

Între timp, presiunea publică şi opoziția PNL au respins legea, astfel încât afacerea Roșia Montană s-a întors de la Dezvoltare la Economie.

Victor Ponta a luat în vizor şi Oltchim

În cele trei minute în care accesul presei este permis la şedinţa de Guvern, pentru oportunităţi de imagine, premierul Victor Ponta şi-a manifestat îngrijorarea faţă de situaţia de la Oltchim.

“Domnule Niţă, o să vă rog, împreună cu fostul nostru coleg, Andrei Gerea, imediat să preluaţi problema de la Oltchim. Acolo, din cauza prea multor schimbări, nu a mai fost nicio soluţie. Nu aş vrea să explodeze acest lucru din lipsa noastră de capacitate politică de a asigura o coerenţă a măsurilor”, a declarat premierul Ponta miercuri.

În condiţiile în care Andrei Gerea şi-a înaintat oficial demisia, nu este clar ce implicare ar mai putea avea acesta în rezolvarea problemelor de la Oltchim. Chestiunea rămâne deci în sarcina ministrului Constantin Niţă.

Scurtă istorie a conflictului PSD-PNL

Cum au evoluat disputele principalilor actori din coaliţia de guvernare, pe scurt, în continuare:

 • 23 ianuarie. Radu Stroe (PNL) îşi dă demisia din fruntea Ministerului Administraţiei şi Internelor în urma declaraţiilor neinspirate făcute în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni. Vice-premierul Gabiel Oprea preia interimar funcţia.
 • 3 februarie. Premierul Victor Ponta anunţă măsura de restructurare a creditelor, despre care spune că a fost convenită cu FMI
 • 6 februarie. PSD, PC şi UNPR decid participarea pe liste comune la alegerile europarlamentare.
 • 6 februarie. Ministrul Daniel Chiţoiu (PNL) îşi anunţă demisia de la conducerea Ministerului de Finanţe. Ministrul Andrei Gerea îşi anunţă demisia de la conducerea Ministerului Economiei. În partid, cei doi sunt acuzaţi de o apropiere „nefirească” de PSD.
 • 7 februarie. PNL anunţă schimbările din propia echipă guvernamentală. Surpriza o constituie nominalizarea lui Klaus Iohannis pentru poziţia de vice-prim-ministru şi ministru de Interne.
 • 8 februarie. Premierul Victor Ponta îi transmite lui Crin Antonescu că nu există obiecţii în legătură cu garnitura propusă. Lideri ai PSD încep în fundal să ridice obiecţii, în special legate de Klaus Iohannis
 • 10 februarie. PSD, PC şi UNPR decid constituirea USD, un nou pol de putere constituit în interiorul USL.
 • 10 februarie. Miniştrii neafiliaţi politic- ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, şi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea- se înscriu în PSD.
 • 11 februarie. PSD cere suplimentarea numărului de vice-premieri la 4, organizarea de reuniuni politice la nivelul vice-premierilor înaintea fiecărei şedinţe de govern, şi transformarea a patru miniştri-delegaţi în miniştri plini (Buget, Energie, IMM, Ape şi Păduri)
 • 13 februarie. PNL respinge propunerile PSD şi insistă pe modificarea structurii guvernamentale numai pentru menţionarea calităţii de vice-prim-ministru pentru ministrul de Interne, nu pentru cel al Finanţelor.
 • 18 februarie. Biroul Politic Naţional al PNL îi extinde lui Crin Antonescu mandatul de negociere în interiorul USL
 • 19 februarie. Preşedintele PSD anunţă că aşteaptă până pe 24 februarie ca PNL să îşi schimbe poziţia politică. Liberalii Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea îşi înregistrează official demisiile. Sunt desemnaţi interimari la Finanţe şi la Economie. Victor Ponta anunţă că este dispus, după data de 24 februarie, să aştepte alte45 de zile ca liberalii să revină în guvern.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 19.2.2014

Lăsați un comentariu


Stiri

Ambasadorul SUA: Am cerut Parlamentului să acţioneze pentru combaterea traficului de persoane. Răspunsul lui Marcel Ciolacu este dezamăgitor

Vladimir Ionescu

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman (foto), a declarat vineri că a solicitat Parlamentului României să înăsprească legislaţia împotriva traficului de persoane. Legile românești în… Mai mult

Stiri

275 de milioane de lei pentru modernizarea a zece avioane MApN, contract semnat de Avioane Craiova

Vladimir Ionescu

Premierul Ludovic Orban, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi cel al Economiei, Virgil Popescu, au participat, vineri, la Avioane Craiova, la semnarea unui contract în valoare… Mai mult

Europa

Slovenia, al șaselea stat UE care semnează cu SUA un memorandum 5G

Iulian Soare

Secretarul de stat american Mike Pompeo şi ministrul de externe sloven Anze Logar au semnat joi o declaraţie ”despre securitatea reţelei 5G” și protejarea spaţiului… Mai mult

Stiri

Lituania va impune sancțiuni Belarus, cu sau fără susținerea UE

Iulian Soare

Lituania intenționează să impună sancțiuni Belarusului după acțiunile violente ale poliției contra protestatarilor care acuză autoritățile de fraudă electorală. „În primul rând, vrem să formăm… Mai mult

Stiri

Guvernul american acuză Universitatea Yale că discriminează candidații albi și asiatici

Iulian Soare

Departamentul american al Justiției a acuzat joi prestigioasa universitate Yale că încalcă drepturile civice practicând o discriminare împotriva candidaților albi și asiatici, anunță Daily Mail.… Mai mult

Stiri

MAE rus amenință România din cauza noilor relocări de trupe americane: Cântăriți minuțios riscurile și gândiți serios la consecinţe

Iulian Soare

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova (foto), a criticat în briefingul de presă de joi planurile SUA privind desfăşurarea inclusiv… Mai mult

Stiri

Alpha Bank România lansează aplicația Alpha Pay Online pentru plăți online mai sigure și mai simple

Vladimir Ionescu

Alpha Bank România a lansat noua aplicație Alpha Pay Online, cu ajutorul căreia plățile online efectuate la comercianții înrolați în 3DSecure vor deveni mai simple… Mai mult