24 martie, 2020

Rata de dobândă la titlurile de stat la 10 ani a scăzut cu 48 puncte bază, până la 5,115%, dar încă este superioară nivelului din urmă cu un an, ca și la scadențele pe 3 ani şi 6 luni, potrivit unui raport al Băncii Transilvania.

În medie, curba randamentelor la titlurile de stat românești s-a deplasat în jos  cu 70 puncte procentuale de bază, luni faţă de joi, inclusiv ca urmare a deciziilor de politică monetară din ședința de urgență de vineri a Băncii Naţionale a României.

 


La redeschiderea unei emisiuni de titluri scadente în august 2022, Ministerul de Finanțe a împrumutat 715 milioane de lei (puțin peste volumul programat de 700 de milioane), la un cost mediu anual de 3.55%, în creștere cu 41 puncte bază comparativ cu nivelul de la licitația organizată la final de februarie.

(Citiţi şi: „Analiștii, despre QE à la BNR: Banca Naţională va cumpăra de titluri de stat, cât timp „mai este loc” pentru deprecierea leului)

Ratele de dobândă au înregistrat „scăderi generalizate” pe piaţa monetară: ROBOR la trei luni s-a diminuat cu 63 puncte bază până la 2,61%, iar ROBOR la șase luni s-a redus cu 61 puncte bază până la 2,70%, iar la scadenţa overnight până la 1,42%/1,70%.

Încrederea consumatorilor din Zona Euro s-a deteriorat sever în martie, potrivit indicatorului Comisiei Europene, care este în scădere cu un ritm lunar de cinci puncte, până la -11,6 puncte, cel mai redus nivel din noiembrie 2014).

Riscul investițiilor crește


„Determinată de pandemie, evoluția exprimă premise nefavorabile pentru dinamica principalei componente a PIB pe termen scurt”, spune raportul citat.

Persistența la un nivel ridicat a Percepția riscului investițional persistă la „un nivel ridicat. Ştirile din sfera companiilor (planurile Royal Dutch Shell și Total de a renunța la programele de răscumpărare de acțiuni) și evoluțiile din piețele internaționale de materii prime au avut impact pe piața financiară în ședința de tranzacționare de luni”.

Rata de dobândă la titlurile de stat germane pe scadența 10 ani s-a diminuat la -0,391%, indicele EuroStoxx 50 a pierdut 2,5%, iar raportul EUR/USD s-a apreciat cu 0,71%, până la 1,0783 (cursul BCE).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: