Într-o singură lună, 22 de milioane de americani au solicitat sprijin de șomaj. În ultimul deceniu, economia americană a reușit să genereze 23 de noi locuri de muncă, potrivit MarketWatch.
Guvernul federal a anunțat marți că 5,25 de milioane de persoane au aplicat pentru asistență de șomaj în a doua săptămână din aprilie, numărul total al persoanelor a căror joburi au fost afectate de pandemia Covid-19 urcând astfel la 22 de milioane.
Potrivit analiștilor, șomajul a urcat astfel la cel puțin 15%.
Datele indică faptul că numărul de șomeri este aproape același cu cel al câștigurilor de locuri de muncă de după criza financiară și economică din 2007-2009. Economia americană a început să genereze noi locuri de muncă abia începând cu februarie 2010, la opt luni după încheierea oficială a recesiunii.
”În patru săptămâni, tot câștigul de locuri de muncă creat în lunga perioadă de revenire economică, de un deceniu, de după Marea Recesiune, au fost șterse”, a comentat economistul Daniel Zhao.
Analiștii se așteaptă totuși ca pierderile de locuri de muncă să nu fie permanente și odată ce economia va fi redeschisă, mulți șomeri să își poată relua joburile.
Specialiștii estimează totuși că și în lipsa crizei coronavirus, circa 900.000 de persoane ar fi cerut asistență de șomaj, ceea ce înseamnă că impactul pandemiei ar fi de circa 21 de milioane de locuri de muncă pierdute.
Cifrele oficiale nu includ numărul foarte ridicat al angajaților care au fost trimiși acasă, dar care continuă să fie plătiți de angajatori.
Un răspuns
În ultimii zece ani au crescut, în special, „job-urile” nasoale. Ei nu au ieșit bine la acest nivel (esențial) după criza financiară din 2007. Deși bursele și-au revenit și americanii bogați au câștigat foarte bine din dividende și tăieri de taxe, restul n-au simțit acea ieșire din recesiune, cu acele „job-uri” din sectorul de servicii cu mai puține ore, cu venit minim sau din „gig economy” adică fără contracte de muncă, ci cu „PFI”… în fapt contracte de 0 ore pe termen scurt și fără beneficii. Dar asta se întâmplă când confunzi sectorul FIRE cu economia reală. O să fie mult mai rău la americani înainte să fie mai bine.