joi

20 iunie, 2024

24 aprilie, 2021

Consiliul de Administraţie al Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) a aprobat majorarea cheltuielilor cu 2,89 miliarde de dolari pentru a-şi creşte capacitatea de producţie, a anunţat vineri cel mai mare producător de cipuri pe bază de contact din lume, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Compania răspunde astfel deficitului global de semiconductori care afectează în mod special producătorii auto.

Board-ul a aprobat cheltuielile „în scopul instalării unor capacităţi tehnologie avansate”, se arată în comunicatul firmei din Taiwan, care nu oferă informaţii suplimentare.


TSMC, printre clienţii căreia se află giganţii americani Apple Inc şi Qualcomm Inc, a dat asigurări că lucrează din greu la majorarea productivităţii şi reducerea deficitului de cipuri pe plan mondial, dar problemele de furnizare vor continua probabil şi în 2022.

TSMC a anunţat luna aceasta că intenţionează să investească 100 de miliarde de dolari în următorii trei ani pentru a-şi creşte capacitatea la fabricile unde sunt produse cipuri.

Rolul central al Taiwanului în producerea de cipuri a ieşit în evidenţă în timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19), când s-a înregistrat o creştere semnificativă a cererii de cipuri din partea companiilor care produc smartphone-uri, sisteme de jocuri video şi alte dispozitive tech. De această cerere beneficiază firme ca TSMC.

Anul acesta, titlurile TSMC au urcat cu aproape 10%, iar capitalizarea sa bursieră se situează la aproximativ 542 miliarde dolari. În mai, compania anunţase că intenţionează să construiască propria sa fabrică în Arizona, SUA, de 12 miliarde dolari.


Guvernele şi companiile străine fac de asemenea presiuni asupra Taiwanului să rezolve criza de cipuri pentru industria auto. Producătorii auto din întreaga lume, printre care Renault, Ford Motor, Subaru Corp, Toyota Motor Corp, Volkswagen AG, Nissan Motor şi Fiat Chrysler, închid liniile de asamblare din cauza lipsei de cipuri pentru industria auto.

Acest deficit în aprovizionarea cu cipuri, care afectează producătorii auto din întreaga lume, este rezultatul unei combinaţii de factori. Producătorii de automobile au închis uzinele timp de două luni în timpul pandemiei de COVID-19 de anul trecut şi au anulat comenzile de cipuri.

În paralel, însă, cererea de cipuri a crescut în industria echipamentelor electronice, în condiţiile în care oamenii au fost obligaţi să stea în acasă, ceea ce a condus la creşterea vânzărilor de laptopuri şi console de jocuri video. Acum producătorii de automobile trebuie să concureze pentru cipuri cu producătorii de electronice.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: