luni

15 aprilie, 2024

8 ianuarie, 2016

cristian-popa-BNRCristian Popa, fost viceguvernator și membru în Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR), este candidatul propus de România pentru funcția de vicepreședinte al Băncii Europene pentru Investiții (BEI), potrivit unui comunicat transmis vineri de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Propunerea Finanțelor a fost aprobată de guvern și de președinte, prin adoptarea unui memorandum. Urmează un proces de avizare internă al BEI, în conformitate cu regulile de procedură existente.

Cristian Popa are o experiență de 16 ani în BNR și a avut trei mandate consecutive în poziția de viceguvernator. A fost responsabil cu politica monetară, studiile economice, modelarea și prognozele macroeconomice, stabilitatea financiară și cu relaţiile internaţionale ale BNR. În 2005, a pregătit introducerea strategiei de ţintire a inflaţiei care presupune asumarea periodică de către BNR a unor obiective anuale legate de variația indicelui prețurilor de consum.


Cristian Popa a deținut și funcția de guvernator supleant al României pentru Banca Mondială și a fost membru în echipele de negociere şi dialog ale BNR cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială, BERD, BEI şi OCDE.

De asemenea, a coordonat la nivelul BNR dialogul cu agenţiile internaţionale de rating şi băncile internaţionale de investiţii precum și activitățile privind integrarea europeană în cadrul BNR.

Cristian Popa are o vastă experiență didactică și în cercetare. În 1997 a obținut diploma de Doctor în științe economice, specializarea Economie mondială, la Facultatea de Relații Economice Internaționale, din Academia de Studii Economice, București. În septembrie 1994, a obținut o bursă la Departamentul de Economie din cadrul Universității Harvard.

Propunerile anterioare

Propunerea guvernului anterior a fost fostul ministru de Finanțe Ioana Petrescu, membru al cabinetului Ponta în perioada martie – decembrie 2014. La începutul anului, Ioana Petrescu a precizat că nu mai ia în calcul ocuparea postului de vicepreședinte deținut de România în Consiliul Guvernatorilor BEI, post ce nu a fost încă eliberat de Mihai Tănăsescu, care se află de mai mult de un an în concediu.


În iulie anul acesta, președintele Klaus Iohannis a semnat un memorandum pentru numirea Ioanei Petrescu în locul lui Mihai Tănăsescu, însă instituția financiară a explicat că actualul ocupant al postului nu poate fi înlocuit decât în situația în care este demis sau își dă demisia.

Mihai Tănăsescu, fost ministru de Finanțe (între 2000 și 2004, în Guvernul Adrian Năstase) și reprezentant al României la FMI (între 2007 și 2012) a intrat în concediu, din octombrie 2014, după ce în septembrie anul trecut DNA a început urmărirea sa penală pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani în dosarul Microsoft.

El ar fi primit, prin intermediul fiului său, o mită de 82.000 de dolari pentru a aproba bugetul Programului „Sistem Educaţional Informatizat” şi a proiectului ce a vizat licenţierea Microsoft.

“Astfel, în luna iulie 2004, în contul personal al unei persoane din familia ministrului, a fost transferată suma de 82.000 euro, din contul unei firme din Liechtenstein, sub justificarea «inv directe ale nerezidenţilor in Romania – alte capitaluri – sectorul nebancar». Din cercetările efectuate rezultă că firma din Liechtenstein este controlată de unul din intermediari şi a primit bani de la o companie alimentată exclusiv cu fonduri obţinute de Fujitsu Siemens Computer”, notează procurorii DNA, care au cerut aviz pentru cercetarea a nouă foşti miniştri în dosarul licenţelor Microsoft pentru şcoli.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: