fbpx

La obiect

România importă aproape jumătate din resursele energetice primare de care are nevoie. Deficitul de gaze crește cel mai mult

Importurile de resurse energetice primare, de aproape 8,845 milioane de tone echivalent petrol (tep), au acoperit aproape 45% din totalul resurselor de energie primară consumate… Mai mult

13.09.2021

La obiect

Creșterea puterii de cumpărare aterizează – Educația a coborât spre minus15%

Câștigul salarial mediu brut din luna iulie 2021 a fost de 5.780 lei, cu 1 (un) leu mai mult față de luna precedentă, potrivit datelor… Mai mult

12.09.2021

La obiect

Deficitul comercial se întoarce peste pragul de 2 mld. euro/lună. Plusul din sectorul auto se topește

Deficitul comercial al României a depășit din nou pragul de 2 miliarde euro pe lună în iulie 2021, potrivit datelor comunicate de INS. Minusul consemnat… Mai mult

09.09.2021

La obiect

Economiștii: Criza politică potențează cauzele deprecierii leului, pe fondul dezechilibrelor financiare acumulate ale României

Leul este singura monedă din Europa Centrală și de Est care s-a depreciat de la începutul anului, pe când piețele nu luau în calcul criza… Mai mult

08.09.2021

Cristian Grosu / PUTEREA, puterea politică și reforma Sănătății

de Cristian Grosu , 14.4.2021

Vă mai amintiți numele managerului de spital de la Piatra Neamț care a luat foc anul trecut de la prizele vraiște și unde au murit oameni?
Dar de numele celui de la Suceava, a cărui competență organizatorică a făcut din Suceava epicentrul Covid la vremea aia?
Puteți spune rapid numele managerului de spital de la Victor Babeș – cel de zilele trecute cu defecțiunea la instalația de oxiden, sau al celui care s-a distrat cu circul televizat la evacuarea bolnavilor?
Sau al celui de la Cluj, care se juca cu lista de priorități în față și decidea cine primeste și cine nu transplant de rinichi – și de unde vin donațiile de organe și cum se învârt viața și moartea prin cabinetul lui?
Sau al managerului de la spitalul de arși – care raporta infecții nozocomiale zero după ce se curăța cu apa chioară livrată de HexiPharma – când spitalele ”aseptice” ale lumii raportează minim 10%?
Sau ale managerilor de DSP-uri în care nu erau cunoscute nici măcar procedurile de bază în cazul unei pandemii?

Putem, în schimb, să spunem alte nume, fără să clipim – și să le și vedem cu ochii minților fizionomiile: Vlad Voiculescu, Nelu Tătaru, Nicolae Bănicioiu, Vasile Cepoi etc, etc, etc:

miniștrii numiți politic – de o mai mare sau mai mică bunăcredință – ajunși în funcții prin ceea ce se numește, parcă în bătaie de joc ”sprijin politic”.

”Bătaie de joc”: pentru că puterea reală, PUTEREA, e la managerii de mai sus ale căror nume ne scapă – așa cum ne scapă și pedepsele și sancțiunile pe care le primesc pentru fraude și morțile evitabile din mandatele lor de doctori.

”80% dintre managerii de spitale nu au ce căuta acolo. Haideţi să lăsăm oamenii competenţi să conducă aceste unităţi medicale. Haideţi să nu lăsăm politicul să infiltreze anumite interese, anumiţi oameni, pentru a putea face un act medical de calitate” – spunea în urmă cu 2 săptămâni fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru.

Dar Nelu Tătaru greșește:
Puterea politică la care se referă el în ”reformarea sistemului de sănătate” contează numai în măsura în care se aliniază la interesele PUTERII reale, aflate la baza acestei societăți controlate de viziunea mică a primarilor, în detrimentul unei viziuni de anvergură care să se transforme în politici reformatoare.
Iar ”oamenii competenți” de care vorbește fostul ministru sunt cel mult tolerați la mijlocul acestei băltoace în care plutesc miliarde și miliarde de euro: cel puțin jumătate din medicii care pleacă o fac nu neapărat pentru banii din alte țări, ci pentru a scăpa de maniera feudală (la cel mai propriu sens cu putință) în care sunt conduse majoritatea spitalelor românești.

Cât de mare e această PUTERE: e totală. Miniștrii și cei care, în baza unei expertize certe și a unei viziuni, încearcă să pună ordine în acest sistem trec fără să fi putut să lase în urmă vreo boare de schimbare:
în timp ce baza acestui sistem rămâne fără a i se fi clintit vreun fir de păr din cap: populează pozele cu primarii de toate culorile ai orașelor, se rotesc între ei după o ecuație concurențială bine unsă în ultimii 30 de ani și întorc pe fir în sus beneficiile rezultate din concesiunea pe care o primesc asupra spitalelor.

S-a mai încercat o dată lucrul ăsta: un plan vizionar și realist de reformă a Sănătății, executat de experți și cunoscători ai sistemului și a tarelor acestuia, încheiat cu un pact politic asumat de toate partidele și cu un minim de politici care să deblocheze modernizarea:

dar dacă mâine ar apărea un nou astfel de plan, în mai puțin de 6 luni el ar fi modificat radical –  în ciuda asumării politice de către toate partidele – astfel încât nimic din privilegiile frauduloase de la baza sa să nu se piardă. N-am mai încercat, oare, odată asta?

(Citiți și:”Spitalelele: mulse de administrațiile locale, dar în responsabilitatea administrației centrale”)

Ministrul Vlad Voiculescu a fost demis azi de la Sănătate – dar de ecuația complicată pe care liderii politici ai coaliției o au de rezolvat vom vorbi altă dată: acum să vorbim numai despre ce șanse are Sănătatea să se reformeze cu un alt ministru.

Ei bine, ce șanse are? Cu spitalele aflate în dublă subordonare – și la minister și la administrația locală. (De altfel, prima torpilă încasată de Vlad Voiculescu, la 2 săptămâni de la preluarea mandatului, a venit de la Emil Boc – supărat că noul ministru îi periclita puterea de-a-si păstra managerul de la spital).

Cu tripla sobordonare a gestiunii sistemului în pandemie? Grupul de Comunicare Strategică (secret – până azi, când au reușit colegii de la PressOne sa-l desecretizeze) la alții, Achizițiile Oficiul de achiziții integrate, gestiunea spitalelor între Covid și moartea de toate zilele la MAI la dl. Arafat, iar managerii la primării.

Sau cu o presă ostilă până la fake-news? Cu Digi24 și Antena3 trăgând de la șold de dimineață până dimineață și pe sticlă și pe site-uri încă din prima săptămână de mandat – si din a căror jurnale lipsesc tocmai fizionomiile măcelarilor în curtea cărora mor oamenii – măcelarii ăia enumerați la începutul articolului.

Vlad Voiculescu nu a avut din capul locului profilul adecvat unui ministru al Sănătății:
să cunoști dedesubturile sistemului, să nu fii în permanență defensiv, ci să ieși la bătaie cu sistemul și să arăți în fiecare zi ce faci,
să înțelegi cum funcționează lucrurile cu toate deconcentratele în țara primarilor,
să știi să negociezi în condițiile în care încă mai există pe ici pe colo oameni cu care se poate negocia și pe care trebuie să ți-i faci aliați,
să identifici zonele în care poți interveni ocolind sistemul și propunând soluții care nu pot fi contestate de nimeni.

Prin aceeași situație a trecut și fostul ministru Nelu Tătaru: însă nici în cazul său sprijinul și puterea politică nu l-au ajutat decât să-și salveze pielea: măsurile și încercările de-a schimba ceva s-au lovit, ca de un zid, de PUTERE.

Problema nu e, însă, Vlad Voiculescu. Ci pârghiile pe care viitorul ministru – oricare va fi el – le are la dispoziție pentru a debloca o cât de palidă modernizare a sistemului – căci transformarea lui radicală în ceea ce ar trebui să fie nu o vom vedea în timpul vieții noastre:

Tocmai pentru că sprijinul și puterea politică nu sunt suficiente: pentru a sparge maniera totalmente feudală în care sunt conduse spitalele și DSP-urile românești, puterea politică trebuie să fie egală cu PUTEREA pe care se bazează inșii enumerați mai sus.

*

PS:
Rămâne de văzut dacă viitorul ministru al Sănătății va continua măsura/decizia luată de Vlad Voiculescu: concursul pentru șefiile Caselor Judetele de Asigurări de Sănătate. Acolo e miza, acolo sunt miliardele, acolo e putere. 

***

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 14.4.2021

6 comentarii

 1. dorin valeriu
  14.4.2021, 2:34 pm

  cate “concursuri” – nu doar de imprejurari – am mai vazut noi !
  Si nu doar in sanatate ….
  Vorbesti serios ? Acolo ti-e speranta ?

 2. Miron Marian
  14.4.2021, 3:02 pm

  Este adevarat dar acelas lucru il gasim in toate celelelte sisteme vitale ale societatii : administrativ, judiciar , de invatamant , presa, politie,jandarmerie etc. si toate functioneaya la fel precum niste clanuri, care coopereaza si isi fac zid de protectie unul altuia atunci cand apare vreun gand sau plan de schimbare. Cred , totusi ca cel mai important dintre aceste clanuri este cel judiciar care prin tot ceea ce face este garantul nenorocirilor pe care le provoaca fiecare clan separat sau impreuna.In 1996 sistemul acesta de putere era deja structurat (vezi presedintele Constantinescu) dar acum este atat de puternic incat distrugerea lui se poate face , dupa parerea mea, odata cu distrugerea statului asa cum este organizat acum.

 3. stefan60
  14.4.2021, 5:07 pm

  Vlad Voiculescu a fost ministrul sănătății în guvernul Ciolos. Din 20 mai 2016 pina in 7 ianuarie 2017. Deci nu e unu novice, care nu cunoște sistemul cu problemele lui. Nu a prezentat un plan credibil ( nu exista nici măcar unu necredibil) privind pandemia. Deoarece sa ajungi sa descoperi că ai doar 6 posturi ATI libere în toată țara , e dovada de menefreghism. Iar soluția cu evacuat spitalul noaptea ( cînd nu e bombardament , cutremur sau incendiu) e dovada de habarnism profesional. Că nu aștepți să se termine benzina in rezervor că sa pui alta. Cum se aprinde beculetul , fugi la distributor. Iar în sănătate , beculetul posturilor libere în ATI e aprins de foarte mult timp.Doar că doare in basca pe toți. Inclus Arafat, prim ministru , președinte.
  Deci VV nu e un martir . Și nici unu sabotat de sistem. E necorespunzător și gata. In rest, intreg sistemul , in toate domeniile e putred. Corupt pină la os. Doamne ferește de un cutremur sau război.

 4. robert
  15.4.2021, 11:04 pm

  Aceasta problema exista in toate institutiile romanesti. Pana nu ai o birocratie profesionala, un corp al functionariilor, gen cum este in Canada, unde trebuie sa fii foarte bun sa treci examenul, cam cum e la magistrati in Romania, cu privilegiile aferente nu o sa avem rezultatele dorite.

 5. n.italy
  17.4.2021, 8:37 pm

  De acord,numai ca VV a fost de la inceput sub presiunea pendemiei,sub incruntarea Citului si mai ales sub ochii albastri care il tineau strans in brate.Si i se pretindeau iesiri dese rapoarte si mai dese si rezultate.La tv-latrine,la toate 4,va apare ca o echipa de trei felceri au facut mai mult si mai bine decat cei 30 de specialisti de top ai lui VV.Ca asa e in tenis..

 6. Livia a
  19.4.2021, 2:39 pm

  Adevărat!
  Medicii știu să ia mită, dar mai cred că nici pregătirea necesară nu este punctul lor forte. De fapt sunt niște cerșetori cu halate albe și suflete negre. Nu suportă nicio schimbare, sunt roboți, știu să ceară mită. Nu respectă jurământul lui Hilocrate. Dacă poliția nu îi arestează, măcar să fie certați de șefii lor! Eu una, ma întreb ce naiba fac cu atâția bani ceruți. Ar trebui privatizate toate spitalele sa fie concurență între ele, sa se faulteze unii pe alții. Dacă nu e cinste, mama ei de democrație! 😱😱😱

Lăsați un comentariu


Stiri

Ludovic Orban anunță că își depune luni demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor

Vladimir Ionescu

Ludovic Orban a anunţat că îşi va depune luni demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, după ce a fost învins de premierul Florin… Mai mult

Europa

Criza diplomatică dintre China şi Canada s-a încheiat după eliberarea şefei Huawei

Vladimir Ionescu

Criza diplomatică dintre China şi Canada, survenită după ce cea dintâi a deţinut doi cetăţeni canadieni drept răspuns la arestarea directoarei financiare a Huawei de… Mai mult

Stiri

Cristian Ghinea confirmă că va participa, alături de Florin Cîțu, la reuniunea cu preşedintele Comisiei Europene

Vladimir Ionescu

Fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea (USR PLUS), anunţă că va participa luni la întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der… Mai mult

Stiri

Aripa Florin Cîțu preia conducerea PNL

Razvan Diaconu

  Florin Cîţu este câştigătorul alegerilor interne din PNL, reuşind să-şi asigure 2.878 de voturi, echivalentul a 60,2% din voturile valabil exprimate. Ludovic Orban a… Mai mult

Stiri

USR PLUS insistă: exclus să revenim la guvernare cu Florin Cîţu premier

Razvan Diaconu

USR PLUS şi-a reiterat sâmbătă poziţia luată printr-o decizie unanimă şi anume că nu poate reveni la guvernare cu Florin Cîţu premier. “Această decizie nu… Mai mult

Europa

Angela Merkel – un ultim apel pentru susţinerea candidatului CDU Armin Laschet

Iulian Soare

Angela Merkel a lansat sâmbătă un apel pentru a-l vota pe conservatorul Armin Laschet, în numele “viitorului” Germaniei, în ultimul său miting din ajunul unor… Mai mult

Stiri

Noapte “de foc” la spitalul de boli infecţioase din Iaşi cu pacienți Covid

Razvan Diaconu

Noaptea de vineri spre sâmbătă a fost una “de foc” la Spitalul de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva” din Iaşi, a declarat managerul instituţiei, dr. Florin… Mai mult