6 iunie, 2017

Moto: ”Singurul care ştie acel program din scoarţă-n scoarţă sunt eu, dar şi Sevil Shhaideh a început să se uite şi la părţile la care nu lucrase şi Sorin Grindeanu a început aseară.” (Liviu Dragnea – 30 decembrie 2016)

O parte (mică, dar esențială) a răspunsului la întrebarea din titlu e cum a decurs prima vizită a premierului Grindeanu, în luna februarie, la Bruxelles, și mai ales exotica întâlnire cu Jean Claude Juncker. Puțini (foarte puțini) știu amănuntele, așa că mai jos vom aborda și acea întâlnire.

Până atunci să ne aplecăm sumar pe problemele programului de guvernare și pe diversiunea creată în aceste zile de cuplul Dragnea-Firea pentru a masca primul mare eșec. Eșec nu al lui Sorin Grindeanu, ci al echipei din umbra președintelui PSD, care a făcut lege (prin legea bugetului) colecția de aberații pe care le cunoaștem astăzi cu toții. Pentru că din ianuarie până acum parcă au trecut ani…

Oamenii programului de guvernare


Sorin Grindeanu și miniștrii săi nu au nicio legătură cu așa numitul program de guvernare. Iar asta e un lucru bun: altfel, cine știe ce s-ar fi apucat să implementeze.

Programul de guvernare a fost croit de dl. Darius Vâlcov, fostul de la Finanțe urmărit penal, și ar trebui să fie un mister de ce dl. Liviu Dragnea și l-a însușit fără niciun dubiu : dl. Dragnea ar fi trebuit să știe, măcar ca fost președinte de Consiliu Județean, că un guvern nu poate scoate bani cu un simplu telefon la centru, așa cum o face un baron local.

Dar n-a fost un mister și din altă pricină : pe acel second life al programului de guvernare și-au dat girul câțiva specialiști ”de încredere” din instituții care ar trebui să colcăie de expertiză – în fapt, niște comuniști (nu socialiști) sadea, care nu doar că sunt setați să stoarcă economia privată, ci să o și urască de-a binelea.

Așa au fost aprinse artificiile:
atât ale patologiei provocate de incompetența părinților programului – impozitul pe gospodărie (nu cred că la ora asta există o țară europeană – de la Germania la Albania – care să poată pune în practică așa ceva în numai câțiva ani…) și creșterile spectaculoase de salarii, al căror impact a fost stopat de discuțiile formale sau informale cu păzitorii europeni ai limitei maxime de îndatorare,


cât și cele ale falsificării datelor de pornire la drum: cursul de schimb care nu va fi nici măcar o singură zi la valoarea din legea bugetului, miliardele de euro fonduri europene care s-ar putea să nu fie nici 10% din ce s-a prognozat ”ca venit sigur”, încasările la buget care nici măcar teoretic nu se pot ridica la înălțimea pixului dlui. Darius Vâlcov.

Un fel de off-topic – singura realizare a economistului Darius Vâlcov fusese scăderea TVA la alimente – și numai industria știe cât a costat-o asta. Industria, fazanii, partidele de vânătoare, folcloristele și alte lucruri drăguțe care înmoaie inima și celui mai auster contabil.

Prioritățile programului de guvernare – așa cum s-a executat el până acum

Guvernul Grindeanu a muncit realmente, poate mai mult decât orice alt guvern în primele sale 5 luni.

Acum le știm pe toate – dar privite de sus, ele arată cât de multe s-au făcut, totuși, de astă iarnă până acum :

1-,Ordonanța 13 – cu amnistia penală și grațierea: lunile ianuarie și februarie au fost consumate exclusiv pe această prioritate națională, cu sute de mii de oameni în stradă, cu o primă remaniere, cu conflictele sângeroase dintre taberele politice, servicii, justiție, stradă.

Nu era trecut în programul de guvernare ca primele 2 luni din cele 5 de până acum să se consume altfel, însă așa a vrut premierul de facto : Ordonanța grațierii a fost scrisă la cabinetul de la Parlament d dlui. Dragnea (așa cum cursdeguvernare.ro a arătat AICI_LINK).

Astfel că singurul lucru notabil de la Palatul Victoria a fost angajamentul la care Comisia Europeană a constrâns guvernul, de-a veni cu niște calcule plauzibile privind deficitul. Ceea ce guvernul și făcu.

2-,Pe zgomotul de fond al Ordonanței 13, a fost creată, în mare liniște, Ordonanța 9: cu un mai mic impact emoțional, dar mult mai periculoasă și mai în acord cu expertiza dlui. Dragnea.
Ordonanța 9 abolea limita maximă la care se poate împrumuta o primărie – și a fost nevoie de un artificiu nemaivăzut (trecerea explicită în legea bugetului a faptului că limita se păstrează) făcut de un lucid din guvern, ca să corecteze acea nevinovată adăugire făcută la Justiție – acolo unde încă mai lucra Florin Iordache , un fel de Darius Vâlcov al legii penale.

Aici merită menționat momentul de aur al guvernului Grindeanu: vizita premierului, în luna februarie, la Bruxelles. Era primul contact cu oficialii europeni, iar un plan de guvernare coerent, cu măsuri concrete și o listă de concesii convingătoare de negociat ar fi mers ca uns. A ieșit altceva :

Îl știm cu toții pe Jean Claude Juncker, cu excentricitățile lui. Să încercăm să ni-l închipuim trăgând un scaun lângă fotoliul vizitatorului – care avea deja fața tăbăcită de la întâlnirile anterioare cu alți oficiali – punând mâna pe el, intrându-i sub nări și spunându-i direct să-și bage mințile în cap, că lucrurile nu merg așa – Europei îi ajunge Ungaria lui Orban – și că angajamentele pe care și le va lua nu sunt o simplă formalitate, ci trebuie asumate în fața presei (singur) și, odată ajuns la București, chiar aplicate.

Cine știe, poate că întâlnirea ar fi avut alt rezultat și s-ar fi petrecut în timpul alocat ei, nu de trei ori mai puțin – dacă premierul român s-ar fi aflat cu șeful Comisiei între patru ochi. Dar premierul n-a fost lăsat singur cu Juncker.

3-, Legea impozitului pe gospodărie : chiuretajul a durat fix 2 luni, fără anestezie, cu câteva zeci de moașe – calcule, controverse, comparații și diversiuni. Progenitura ar fi murit, oricum, la naștere : România n-a fost în stare să țină corect nici măcar impozitul pe venitul global – la implementarea cotei unice, salariații de la ANAF încă mai încărcau declarații depuse cu doi ani în urmă…

Și marea dezinformare pentru economia privată

Din Legea salarizării unitare (o lege formatoare și modelatoare a economiei și administrației – AICI-LINK), știm cu toții că salariile vor crește cu până la 100%, că există bani la buget pentru asta, că prognozele sunt spectaculoase și că ”programul de guvernare va fi executat”.

Ceea ce nici Liviu Dragnea, nici C.P. Tăriceanu, nici Olguța Vasilescu și nici alți oficiali al PSD și ALDE NU au spus, este că această majorare vine la pachet cu transferul total al contribuțiilor sociale de la angajator la angajat – deși anunțul a fost făcut într-un cadru mai mult decât festiv (un link la galeria de fizionomii – AICI).

Această dezinformare prin omisiune – care privește în primul rând mediul privat, căci măririle se fac ”la stat”, care se compensează singur – s-a strecurat în surdină prin ”piață” (a prezentat-o explicit cursdeguvernare.ro ieri AICI-LINK) : niciunul din masculii alfa ai partidului n-a avut curajul să o anunțe explicit.
Ceva-ceva i-a scăpat ministrului de Finanțe – Viorel Ștefan, într-un interviu acordat pentru Reuters – dar și acolo, numai cu jumătate de gură : de când a fost luat de un perciune de dl. Liviu Dragnea și acuzat că ”nu știe să comunice”, omul strecoară pe ici pe colo câte-o aluzie.

Și Programul de guvernare

Cu o listă atât de lungă și de complicată pe cap, e greu de crezut că cineva a mai avut timp și pentru programul de guvernare :

a),Excedentul la bugetul consolidat (mic și firav) la 4 luni se bazează pe excedentele locale – acolo unde nu se mișcă mai nimic și nu se mai investește (să-și ia fiecare orașul și să și-l verifice, sau să ia Bucureștiul, acolo unde în afară de iepurași, ouțe și alte mărunțișuri nu se face absolut nimic) – banii ăia acoperă deficitul din bugetul central.

Și, atenție: venim după o creștere de 4,8% – campionii Europei: or lipsa acestor investiții anunță că nu vor fi bani nici în viitor.

b),În T1 s-au atras fonduri europene de 1,7 milioane (da, milioane) pe structural – de 800 (da, opt sute) de ori mai mici decât anul trecut) – în condițiile în care s-au făcut calcule pe 5 miliarde jumătate pe anul acesta.

Doar 2 din 10 autorități de management au fost acreditate – ceea ce nu reușise nici măcar guvernul Tăriceanu în materie de incompetență și dezinteres – când ne aflăm deja ja jumătatea exercițiului financiar.

c),Strategia energetică a României e disputată de vechile mafii fie din Parlament fie din piață, pe portofoliu stă un incompetent desăvârșit – pus acolo să conserve improvizația din care fură toată lumea – iar marilor coloși care au nevoie de investiții pentru a putea conta în ecuația energetică internațională le-au fost confiscate profiturile pentru a compensa cinfrele false pe care stă programul de guvernare.

d), Nimic la infrastructură.

Sorry – adică, ba da : 6 km din autostrada Comarnic – Brașov (da, nicio legătură cu coridoarele Pan-europene) au ajuns la o formă cu acționari secreți din Cipru, reclamată de Curtea de Conturi la DNA.

e),Blocaj și incertitudine în Parlament pe reglementările pentru învățământul profesional dual, de care piața muncii are nevoie ca de aer

f),Niciun proiect major articulat – pus măcar pe hârtie, măcar enunțat coerent.

g), la cheltuieli sunt invocate standardele europene (8,6% anvelopă salarială e în acord cu practica europenă – spune chiar azi ministrul de Finanțe) dar nimeni nu zice nimic de faptul că veniturile fiscale de 25% din PIB sunt mult sub orice închipuire europeană.

*

Dar mizele sunt altele : diversiunea la care asistăm în aceste zile – în care cuplul Dragnea – Firea se stropșesc la guvern – nu fac parte din implementarea ”programului de guvernare”. Ele sunt reglaje interne, reașezări de tabere, marcarea teritoriilor și zgomot de fond, atât de necesar în acest haos administrativ : nu-i de colo să anunți până ieri cpă dublezi salariile, iar acum să amâni totul pe anul viitor și să dai mărunțiș (LINK).

Un exemplu simplu e reproșul pe care primarul Bucureștiului i-l face premierului : nu i se dau niste terenuri sau niște cazărmi dezafectate pentru a face acolo cămine de bătrâni sau locuri de joacă – pe toate le-a făcut Primăria în București și numai astea mai rămăseseră… .
În realitate, guvernul i-a acordat Primăriei, prin Ordonanță de Urgență, atribuții sporite în a da avize inclusiv în zonele din perimetrul monumentelor protejate (și ce mare miză e clădirea de birouri Cathedral Plaza – în ciuda unui verdict al Justiției privind demolarea – cu o reîncercare de-a trece clădirea pe o nouă reavizare – un LINK-AICI) – așa că frustrările primăriței n-ar trebui să fie chiar așa de mari…

După 5 luni de guvernare, există două certitudini :

Nici Sorin Grindeanu n-a avut timp să învețe programul de guvernare,

Nici Liviu Dragnea n-a știut vreodată programul de guvernare.

Probabil că l-ar suna amândoi pe Darius Vâlcov, dar răspunsul lui îl știu amândoi pe de rost : Scădeți taxele și măriți salariile – graficele vi le fac eu.

***
PS: la această oră, toate guvernele își refac calculele de poziționare față de reforma care urmează în UE după alegerile din Germania. Vestea bună pentru guvernul PSD-ALDE e că de această dată nu vom mai fi presați de la Bruxelles să facem un lucru sau altul. Vestea cea rea e pentru noi, ceilalți : vom merge în ritmul guvernului PSD-ALDE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

5 răspunsuri

  1. Da, asta e drama: vom merge în ritmul guvernului PSD-ALDE.
    Dupa ce ca sunt hulpavi si incompetenti, oamenii cu functii din coalitia dezastrului nu realizeaza ce moment important incepe in viata UE.
    Sau, mai stii, sunt atat de cinici incat isi dau seama ca a tine pasul cu nucleul dur euro – Germania, Franta – echivaleaza cu iesirea lor de pe scena politica !?
    N-as crede, nu sunt asa de inteligenti

  2. Nu cristian Grosu era cel care spunea ca este imposibil sa ai ocrestere economica de 5,2%. Dupa ce INS a calculat in prima faza o crestere de 5,6% pe trim I a tot el spunea ca se datoreaza consumului. Dupa ce INS a aratat, ulterior ca de fapt cresterea se datoreaza mai ales industriei si serviciilor, in special IT a spus ca oricum e de rau.
    Singur ca s-au facut greseli cum ar fi:
    -eliminarea taxei pe constructiile speciale
    -eliminarea supraaccizei la carburanti (eventual cu o compensare pentru firmele de transport)
    -scaderea de la 16% la 10% a impozitului pentru pensiile ce depasec 2.000 lei
    -eliminarea contributiei la sanatate pentru toate pensiile s.a.
    restul e bla, bla , bla.
    -scaderea

    1. Ba da, Stimate domn. Dar evitati sa spuneti pretul tuturor acestora: zero investitii. Zero investitii locale, ba chiar blocate. Zero cofinantari europene. Zero pasi inainte din absolut toate punctele de vedere fata de acum 5 ani. O tara cu infrastructura de lumea a 3-a (Nu e o metafora) cu o educatie defazata total fata de piata muncii si viitorul iminent. O tara dependenta pana la sânge de importuri, chiar pentru produse simple. Cât priveste ins- un secret: au ei datele de dincolo de comunicatele de pr. Le puteti gasi in analizele cursdeguvernare – va recomand analiza cu marimea cresterii la noi si la vecini. / in rest, think again si retinet pretul : o tara tinuta in lumea a 3-a de niste inconstienti de o foarte scazuta calitate umana.

    1. E chiar invers, Stimate domn. Sunteti multi – v-ati inmultit al naibii si ați contaminat toate colturile tarii: orice tanar care va priveste, va asculta argumentele, va urmareste faptele si afla cât costati, fuge mancand pamantul. O sa ramaneti singuri – uitati-va la alegerile de la Craiova. (da, nu sunteti singur sau doi-trei: v-ati inmultit al dracului de tare)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

5 răspunsuri

  1. Da, asta e drama: vom merge în ritmul guvernului PSD-ALDE.
    Dupa ce ca sunt hulpavi si incompetenti, oamenii cu functii din coalitia dezastrului nu realizeaza ce moment important incepe in viata UE.
    Sau, mai stii, sunt atat de cinici incat isi dau seama ca a tine pasul cu nucleul dur euro – Germania, Franta – echivaleaza cu iesirea lor de pe scena politica !?
    N-as crede, nu sunt asa de inteligenti

  2. Nu cristian Grosu era cel care spunea ca este imposibil sa ai ocrestere economica de 5,2%. Dupa ce INS a calculat in prima faza o crestere de 5,6% pe trim I a tot el spunea ca se datoreaza consumului. Dupa ce INS a aratat, ulterior ca de fapt cresterea se datoreaza mai ales industriei si serviciilor, in special IT a spus ca oricum e de rau.
    Singur ca s-au facut greseli cum ar fi:
    -eliminarea taxei pe constructiile speciale
    -eliminarea supraaccizei la carburanti (eventual cu o compensare pentru firmele de transport)
    -scaderea de la 16% la 10% a impozitului pentru pensiile ce depasec 2.000 lei
    -eliminarea contributiei la sanatate pentru toate pensiile s.a.
    restul e bla, bla , bla.
    -scaderea

    1. Ba da, Stimate domn. Dar evitati sa spuneti pretul tuturor acestora: zero investitii. Zero investitii locale, ba chiar blocate. Zero cofinantari europene. Zero pasi inainte din absolut toate punctele de vedere fata de acum 5 ani. O tara cu infrastructura de lumea a 3-a (Nu e o metafora) cu o educatie defazata total fata de piata muncii si viitorul iminent. O tara dependenta pana la sânge de importuri, chiar pentru produse simple. Cât priveste ins- un secret: au ei datele de dincolo de comunicatele de pr. Le puteti gasi in analizele cursdeguvernare – va recomand analiza cu marimea cresterii la noi si la vecini. / in rest, think again si retinet pretul : o tara tinuta in lumea a 3-a de niste inconstienti de o foarte scazuta calitate umana.

    1. E chiar invers, Stimate domn. Sunteti multi – v-ati inmultit al naibii si ați contaminat toate colturile tarii: orice tanar care va priveste, va asculta argumentele, va urmareste faptele si afla cât costati, fuge mancand pamantul. O sa ramaneti singuri – uitati-va la alegerile de la Craiova. (da, nu sunteti singur sau doi-trei: v-ati inmultit al dracului de tare)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: