Cristian Ghinea: Am lăsat PNRR la cheie, va fi aprobat în septembrie
sâmbătă

16 octombrie, 2021

Cristian Ghinea: PNRR nu trebuie să fie obiect al acestei crize, l-am lăsat la cheie

7 septembrie, 2021

cristian ghinea usrMinistrul Investițiilor și Proiectelor Europene Cristian Ghinea a declarat, marți, după depunerea demisiei, că Planul Național de Redresare și Reziliență ”va trece astăzi de cabinetul președintelui” Comisiei Europene Ursula von der Leyen și va fi aprobat la sfârșitul acestei luni.

”Lăsăm toate lucrurile în ordine aici. Am convocat la ora 12 toți directorii, secretarii de stat și echipa care a lucrat la PNRR. Ministerul a căpătat proporția unui minister al reformelor în ultimele luni, datorită PNRR. Până la urmă vorbim, pe lângă investiții masive, de 29 miliarde de euro, și de reforme foarte importante pe care acest minister le va coordona și le va monitoriza în următorii 5 ani și jumătate.

Pe lângă PNRR, care a fost obiectivul principal al mandatului meu și pe care l-am dus la bun sfârșit, aș mai aminti faptul că am pus pe roate programele operaționale viitoare, le-am agreat informal structura cu Comisia Europeană. Am programat React-Eu, un fond de criză al UE, pe care nimeni nu se ocupa să îl programeze. Dimpotrivă, se făceau promisiuni prin OUG de 3 miliarde de euro, când noi aveam doar 1,5 miliarde de cheltuit.


În sfârșit, la partea de evitare a dezangajării de plăți, anul ăsta nu este niciun risc. Au intrat 1 miliard de euro în țară din fondurile europene curente, în primele 6 luni, și o să mergem spre 2,5 miliarde de euro până la finalul anului”, a spus Ghinea.

Întrebat dacă premierul ar putea să amâne intrarea în vigoare a demisiei sale din cauza PNRR, Ghinea a spus că nu a discutat cu premierul și că demisia e un act unilateral.

„PNRR nu trebuie să fie un obiect al aceste crize. E un PNRR al fostei coaliții și îl ducem împreună la capăt. Va fi aprobat luna aceasta. Da, va fi o vizită a doamnei Ursula von der Leyen”, a mai precizat el.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Potrivit lui Ghinea, astăzi, PNRR-ul României și Maltei e în etapa de a fi aprobat la cabinetul președintelui Comisiei Europene și trimis către celelalte directorate. Nu mai e de făcut nimic pe partea de documentație, a spus el.


„PNRR este agreat cu Comisia Europeană. După ce am lăsat PNRR-ul la cheie, acum stresul se mută pe programele operațional trimise într-o primă formă la comisie. Ministerul este în proces de a agrea feedback-ul. Până în ianuarie trebuie trimise toate către Comisie. Estimez că, dacă nu ne câcâim, în primăvară le avem aprobate, apoi lansăm apeluri de proiecte”, a mai spus Cristian Ghinea.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr