duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 august, 2012

Președintele interimar, Crin Antonescu, și șeful misiunii FMI în România, Erik de Vrijer, s-au contrazis, marți, la Cotroceni, privind efectele crizei politice de la București asupra economiei țării.

”Cred că putem vorbi despre o criză politică, dar în primul rând această criză politică nu influenţează negocierea cu FMI şi Banca Mondială, pentru că Guvernul are un program politic, are angajamente şi viziune, iar criza politică care sper să se termine la finalul acestei luni nu influenţează, nu afectează această discuţie”, a spus Antonescu, în debutul discuției cu reprezentanții FMI, Băncii Mondiale și Comisiei Europene.

În replică, Erik de Vrijer a exprimat fără echivoct îngrijorarea FMI față de impactul situației politice asupra economiei României.


”Ca să fim sinceri, suntem puţin îngrijoraţi în legătură cu această situaţie şi, de asemenea, de impactul pe care actuala situaţie politică îl are asupra economiei. (…)Actualele turbulenţe îngreunează economia, fapt care se reflectă în încrederea investitorilor şi în cursul de schimb care s-a depreciat, dar şi în costurile de finanţare a economiei şi eventual şi a creşterii”, i-a spus olandezul președintelui interimar.

În context, oficialul FMI a cerut Guvernului să ”promoveze politica bugetară şi cu reformele care să determine o creştere economică mai rapidă”.

”Este foarte important nu doar să vorbim despre aceste măsuri, dar să şi acţionăm”, a insistat Erik de Vrijer.

În schimb, Crin Antonescu le-a spus reprezentanților creditorilor externi că el are doar rol de reprezentare, ca președinte interimar, și nu este șeful Guvernului.


”Constituţia României dă preşedintelui rolul reprezentativ şi politic. Preşedintele nu este şeful Guvernului, şeful Guvernului este prim-ministrul. (…) Sunt preşedintele în funcţie, preşedinte interimar într-o situaţie politică specială”, a spus Antonescu.

Președintele interimar al țării i-a îndrumat astfel pe oficialii FMI, BM și CE să discute cu ministrul de Finanțe, vicepremierul Florin Georgescu, prezent și el la întâlnirea de la Cotroceni.

”Sunt sigur că ştiţi totul despre situaţia economică a acestei relaţii cu Guvernul, aveţi cel mai bun ministru, tatăl şi mama al acesteia”, le-a spus Antonescu oficialilor FMI, BM și CE.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

La discuția de la Cotroceni, reprezentantul FMI, Erik de Vrijer, și-a exprimat, totuși, aprecierea față de progresele României în acordul cu Fondul.

”În ultimii ani, România a făcut progrese în a-şi reveni din criza financiară de acum câţiva ani şi economia a făcut progrese în sensul stabilizării inflaţiei, situaţiei bugetare”, a de Vrijer.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: