sâmbătă

20 aprilie, 2024

1 februarie, 2013

Președintele Senatului, liberalul Crin Antonescu, a declarat, vineri, că Mecanismul de Cooperare și Verificare pe justiția românească, exercitat de Comisia Europeană, trebuie să se încheie și a cerut ca în primul rând Guvernul să convină cu Executivul european asupra condițiilor și termenelor pe care România să le îndeplinească în acest sens.

”Este interesul României ca în condiții agreate de Comisia Europeană, de toți factorii implicați în această chestiune să încheie un subiect care pare să devină fără sfârșit și care în condițiile actuale îi aduce prejudicii. România rămâne, prin prelungirea sine die a acestui mecanism, o țară asupra căreia planează imaginea de neclaritate cu privire la lucruri fundamentale, cum ar fi statul de drept, independența puterii judecătorești, domnia legii și alte lucruri esențiale pentru o democrație europeană și pentru o țară din interiorul UE este de rău augur”, a spus Antonescu.

Liderul PNL a invocat caducitatea MCV.


”Mecanismul a avut o durată stabilită și anume 3 ani din momentul aderării. 3 ani au trecut încă din 2010 și în acest sens putem vorbi de caducitatea acestui mecanism”, a mai spus el.

De asemenea, Crin Antonescu s-a exprimat pentru un dialog între Guvern, Parlament, Președinție, pe de-o parte, și Comisia Europeană, pe de altă parte, pentru ca Bucureștiului să-i fie comunicate condițiile și termenele calare pe care le are de îndeplinit pentru a i se ridica mecanismul de supraveghere european.

”În al doilea rând, chiar dacă MCV s-a prelungit, nu avem în acest moment o viziune foarte clară, o conștiință foarte clară a liniei de sosire. (…) Eu cred că preocuparea noastră, a autorităților din România, Guvern, în primul rând, Parlament, președinte, este să convenim cât mai rapid și cât mai clar cu Comisia pe acest subiect ce anume se dorește, care sunt termenele concrete și soluțiile concrete asupra cărora să convenim pentru a închide Mecanismul de cooperare și verificare pe justiție”, a spus șeful Senatului.

În context, el a menționat că o ridicare a MCV nu ar presupune întreruperea raporturilor dintre Comisia Europeană și autoritățile de la București privind justiția.


”Evident, închiderea MCV nu înseamnă, sub nicio formă, suprimarea, întreruperea raporturilor cu Comisia Europeană sub acest aspect. Dimpotrivă, înseamnă clarificări și măsuri cât de rapid este posibil pentru ca acest capitol, această temă, această procedură să se încheie”, a mai spus Crin Antonescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. pai acest ultim MCV ni l-a facut cadou Crinutzu mamii, care se voia prezident. si acuma se vrea, ca de… da bine la CV.
    o parafraza care i se potriveste: „SOMNUL ratiunii naste MCV-uri”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. pai acest ultim MCV ni l-a facut cadou Crinutzu mamii, care se voia prezident. si acuma se vrea, ca de… da bine la CV.
    o parafraza care i se potriveste: „SOMNUL ratiunii naste MCV-uri”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: