Președintele interimar, Crin Antonescu, a cerut, miercuri, ministrului interimar al Justiției, premier Victor Ponta, și Consiliului Superior al Magistraturii să ia măsuri față de acțiunile Direcției Naționale Anticorupție care fac investogații privind votul la referendumul de demitere a șefului suspendat al statului, Traian Băsescu.
”Aştept de la procurorul general, preşedintele CSM şi ministrul Justiţiei răspunsuri urgente pentru că un număr mare de cetăţeni sunt îngrijoraţi. Răspunsuri urgente înseamnă în cursul zilei de mâine”, a spus Crin Antonescu.
Astfel, Antonescu a cerut ca CSM să se întrunească joi în ședință pentru a lua în discuție anchetele DNA privind referendumul.
În context, Crin Antonescu s-a declarat în dezacord cu premierul Victor Ponta, care ceruse președintelui suspendat, Traian Băsescu, să oprească presupusele abuzuri făcute de procurori.
Antonescu a subliniat că Ponta, ca ministru interimar al Justiției, are atribuții în această chestiune, ci nu Traian Băsescu, care este suspendat din funcția de șef al statului.
”Sper că e doar o vorbă de polemică politică şi nu o vorbă de ministru al Justiţiei, pentru că, dacă cineva terorizează un cetăţean al României, trebuie de îndată luate măsurile pentru ca el să fie împiedicat să o facă, iar dacă nu, şi unii cetăţeni ai României au probleme, atunci autorităţile statului, ministrul Justiţiei, de exemplu, ci nu domnul Traian Băsescu, sunt cei instruiţi şi obligaţi să ia măsuri”, a afirmat Crin Antonescu.
El a spus că articolul 132 din Constituţie îl responsabilizează pe ministrul Justiției pentru activitatea procurorilor.
”Nu înseamnă că Parchetul este subordonat ministrului Justiţiei, dar înseamnă că ministrul Justiţiei, ca autoritate publică, are o responsabilitate în raport cu toate acţiunile şi efectul social ale Parchetului General, care categoric este independent, dar care categoric nu este stat în stat”, a explicat Crin Antonescu.
De asemenea, președintele interimar a acuzat ”valul de anchete în masă pe care procurori ai Parchetului general sau ai DNA îl desfăşoară într-un mare număr de localităţi din ţară, asupra unui mare număr de oameni” și a cerut procurorului general, Laura Kovesi, să dea explicații publice.
”Cer procurorului general al republicii să ofere explicaţii publice în legătură cu natura, cu mijloacele şi scopul acestor cercetări”, a mai spus Antonescu, la Palatul Cotroceni.
Ministrul interimar al Justiției, premierul Victor Ponta, i-a acuzat, miercuri, pe procurorii Direcției Naționale Anticorupție că, la comanda lui Traian Băsescu, desfășoară investigații abuzive asupra unor persoane care au votat la referendumul de demitere a șefului statului.
”Consider că Traian Băsescu, dacă într-adevăr îşi doreşte să se întoarcă la Cotroceni – chiar şi în modul acesta strict bazat pe o decizie a Curţii Constituţionale, şi nu pe suportul popular -, cu atât mai mult ar trebui în aceste zile să oprească persecuţia şi, practic, această operaţiune de terorizare a celor 8,5 milioane de oameni care au votat”, a spus Ponta.
Procurorii DNA au făcut cercetări în peste 20 de localităţi din judeţul Olt, unde prezenţa la referendum a depăşit sută la sută, magistraţii audiind preşedinţii mai multor secţii de votare, precum şi membrii acestora.
De asemenea, o parte a presei a relatat că și simplii votanți au fost luați la întrebări de către procurori și polițiști, în legătură cu votul din 29 iulie.
“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări cu privire la fapte ce sunt în competenţa acestei instituţii în legătură cu organizarea şi desfăşurarea referendumului din data de 29 iulie 2012. Având în vedere stadiul cercetărilor, date suplimentare nu putem furniza în acest moment”, a informat marți DNA, printr-un comunicat de presă.