10 septembrie, 2023

Implementarea Fit for 55 (legislația Green Deal) va genera o creștere a ocupării de doar 1,3% în 2030, comparativ cu 2019, față de 3%, cât ar exista într-un scenariu de bază, fără aceste politici, conform unei analize OECD publicate la începutul lunii august.

Raportul estimează că ocuparea forței de muncă în scenariul Fit for 55 va scădea cu 3% pentru lucrătorii gulieri și agricoli și va crește cu 4,5% pentru alte ocupații (5-6% în perioada de referință).

Simularea realizată în studiul OECD compară două scenarii posibile în Uniunea Europeană:

  • scenariul de referință în care se continuă politicile actuale
  • scenariu Fit for 55. Orizontul de timp este până în 2030 în conformitate cu obiectivele Fit for 55.

Scenariul de referință urmărește proiecțiile actualelor politici socio-economice și pleacă de la următoare date:

  • Tendințele privind evoluția populației sunt cele din Perspectivele Populației Mondiale (ONU 2019) – scenariul mediu.
  • Conform prognozei pe termen lung făcută de OECD în 2021, se estimează că UE va avea o creștere constantă a PIB-ului în scenariul de referință (2% pe an în medie între 2014 și 2030, cu diferențe între statele membre și variații de la an la an).
  • În scenariul de referință se iau în calcul doar politicile implementate până în 2019, sau cele votate dar care nu a fost încă implementate.
  • Ia în considerare piața UE de carbon – Sistemul european de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), care este deja în vigoare. Folosind informațiile privind oferta și cererea de energie din prognoza bazată pe politicile anunțate (STEPS) descrisă în World Energy Outlook (IEA, 2021), consumul energetic al UE va scădea în perioada de timp analizată.

Scenariul Fit for 55

În scenariul Fit for 55, precizează analiza OECD, Uniunea Europeană își atinge obiectivul de reducere a emisiilor de CO2 cu 55% în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.

Acest obiectiv la nivel de economie este specificat și pentru grupurile sectoriale: o reducere a emisiilor de -61% în 2030 comparativ cu 2005 în sectoarele ETS și -40% în sectoarele de reglementare privind partajarea efortului (ESR) – sectorul ESR inclusiv toate sectoarele din afara ETS.

Scenariul Fit for 55 presupune că și restul lumii implemntează politici stricte de reducere a emisiilor, pentru atingerea obiectivului net zero emisii globale.


Având în vedere că scenariul presupune o tranziție globală, există un potențial foarte limitat de relocare a emisiilor de carbon, astfel încât mecanismul de ajustare a emisiilor de carbon nu a fost inclus în analiză.

Efectele Fit for 55:

  • Fit for 55 presupune o creștere economică continuă, cu o mică contracție a PIB-ului pentru UE de 3% în 2030, comparativ cu valoarea de referință. Aceasta se datorează faptului că modelul utilizat este conservator în ceea ce privește activitatea de inovare. Deși modelul ia în calcul avansul tehnologic preconizat de World Energy Outlook a AIE, nu include în mod explicit posibilitatea de inovare sau dezvoltare a tehnologiilor care nu sunt încă comerciale. Cu investiții suplimentare în cercetare și dezvoltare și presupunând că aceste investiții ar avea ca rezultat o dezvoltare tehnologică mai rapidă și inovare, atingerea net zero emisii până la jumătatea secolului ar fi mai puțin costisitoare și ar putea, de asemenea, să stimuleze creșterea economică.
  • Producția industrială va scădea cel mai mult în sectoarele reglementate de ETS, în special exploatarea cărbunilor, producția de energie electrică pe bază de gaze naturale și petrol și transporturile aeriene. Acestea sunt unele dintre sectoarele cu cea mai mare intensitate de emisii de CO2, și prin urmare o reducere a activității va contribui semnificativ la reducerea emisiilor de CO2.
  • Reducerile de producție sunt mai reduse în majoritatea sectoarelor ESR cu excepția extracției și distribuției de combustibili fosili și minerit, care sunt de asemenea sectoare intensive în emisii. Va crește în schimb substanțial producția de energie regenerabilă (solară, eoliană, hidrorlctrică) și nucleară.
  • Tot în scenariul Fit 55 se reduce intensitatea emisiilor de carbon în sectoare cheie, mult mai mult decât în scenariu de referință. Astfel au loc reduceri de emisii în producția de „metale neferoase” (-25%), „produse chimice” (-19%), „(fier și oțel)” (-17%), precum și alte industrii energofage” (-19%) și alte sectoare cu emisii de CO2 (centrale cu combustibili fosili -13%)
  • În sectoarele ESR, intensitatea CO2 scade în special pentru „transport terestru” (-41%), „extracția și distribuția combustibililor fosili” (-22%) și pentru „sectoarele de servicii”.

Impactul asupra ocupării

În scenariul de referință se anticipează că ocuparea forței de muncă va crește cu 3% în ansamblu, comparativ cu 2019.

În Fit for 55 se are în vedere scăderea PIB de 3% ceea ce va conduce la majorarea locurilor de muncă cu numai 1,3%.

Se va produce o realocare puternică a locurilor de muncă în zona serviciilor

Schimbările în structura economiei care urmează implementării scenariului Fit for 55 vor conduce la o realocare a forței de muncă între sectoare ce amplifică schimbările care au loc deja în scenariul de referință. Mai exact, acestea includ trecerea de la energia bazată pe combustibili fosili la energia regenerabilă și o realocare structurală a locurilor de muncă către sectoarele de servicii.

Pachetul Fit for 55 este de așteptat să stimuleze ocuparea forței de muncă în alte sectoare, în special în domeniul serviciilor. În 2019, domeniul serviciilor a avut cea mai mare pondere în totalul locurilor de muncă din UE (59%).

Pierderile și câștigurile de locuri de muncă nu vor fi distribuite în mod egal în diferite sectoare și ocupații.

Principalele modificări:

  • Ocuparea forței de muncă scade pentru muncitorii cu gulere albastre și fermieri față de 2019 (-3%), în timp ce crește pentru alte categorii (4-5%).
  • Ocuparea crește semnificativ în sectoarele care nu fac parte din ETS, majorarea preconizată fiind de 3% între 2019 și 2029 în scenariul Fit for 55.

Sectoarele economice care vor cunoaște o creștere substanțială a locurilor de muncă între 2019 și 2030 sunt:

  • regenerabile și energie nucleară (+78%)
  • 6% în servicii
  • 2% în construcții

Sectoarele cu scăderi importante de lucrători:

  • exctracția hidrocarburilor (-87%)
  • alte sectoare de producție (-15%)
  • transport și echipamente electronice (-8%).

Alte concluzii privind evoluția ocupării în scenariul Fit for 55

  • În scenariul Fit for 55, ocuparea forței de muncă în Uniunea Europeană va crește până în 2030 pentru toate categoriile profesionale, cu excepția gulerelor albastre și lucrătorilor agricoli (comparativ cu 2019).
  • Cele mai mari pierderi de locuri de muncă vor avea loc în sectoarele care au cei mai puțini angajați, dar contribuie din plin la emisiile de gaze cu efect de seră. Se preconizează că numărulmde angajați din sectoarele ETS va scădea cu 24 % (2030 față de 2019), în timp ce pentru sectoarele ESR scăderea va fi doar de 0,1%. Pentru toate celelalte categorii profesionale creșterea ocupării forței de muncă va compensa scăderea din sectoarele ETS.
  • Ocuparea forței de muncă crește pentru lucrătorii din servicii și vânzări, manageri și funcționari, și liber profesioniști, deoarece aceste categorii sunt cele mai numeroase în sectoare cu o pondere mare din totalul angajării (sectoarele serviciilor) și/sau în sectoarele în care ocuparea forței de muncă crește cel mai mult între 2019 și 2030 (energie regenerabilă și nucleară).
  • Sectoarele ce vor fi cel mai grav afectate în termeni relativi, în ceea ce privește crearea de locuri de muncă și distrugerea locurilor de muncă, vor fi concentrate în sectoarele care angajează în prezent relativ puțini lucrători și care plătesc relativ bine, în timp ce sectoarele care angajează în prezent mulți lucrători vor fi mai puțin afectate de modificările structurale.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: