joi

28 martie, 2024

7 septembrie, 2017

Câștigul salarial mediu brut anunțat de INS pentru luna iulie 2017 a fost de 3.329 de lei cu 0,5% mai mare faţă de luna precedentă.

Câștigul salarial mediu net, a fost de 2.391 lei, respectiv 521 de euro la cursul mediu de schimb din august 2017 (luna de încasare efectivă a banilor) sau 1.017 de euro ca putere de cumpărare la preţurile medii din UE.

Raportat la luna de referinţă octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a ajuns la 180%, cu 0,2 puncte procentuale peste cel din luna precedentă. În schimb, ritmul de creştere faţă de aceeaşi lună s-a păstrat la un nivel foarte ridicat, respectiv 13,5% (vezi tabelul). Adică de aproape două ori şi jumătate în raport cu nivelul, altminteri foarte bun, al creşterii economice consemnate pe primul semestru ( 5,7%).

Unde și cu cât au crescut salariile


Dincolo de evoluţia mediei generale a salariilor, este important cum s-au, ordonat ca valoare procentuală a avansului, creșterile de venituri salariale în economia națională. Pentru aceasta, vă prezentăm evoluțiile domeniile mai importante de activitate.

Se poate observa plasarea sectorului bugetar la un nivel dublu peste media naţională ( fapt de natură să modifice radical redistribuirea în cadrul economiei naţionale) dar şi faptul că o activitate auxiliară, precum comerţul, a devansat sursa de bază a creşterii economice, respectiv industria prelucrătoare.

Industrie prelucrătoare aflată la nivelul creşterilor salariale mult sub media de creştere a veniturilor pe economie şi puţin peste 90% faţă de aceasta, fapt cu totul atipic în rândul ţărilor UE, în majoritatea acestora raportul fiind invers.


Dacă sănătatea are o justificare prin nivelul de plecare relativ mic şi utilitatea socială esenţială a activităţii derulate, poziţionarea administraţiei publice înaintea învăţământului şi cu un spor mai mult decât dublu în procente la nivelul creşterilor salariale faţă de media pe total economie, în pofida faptului că se situează cu 42% peste nivelul de salarizare din sănătate (?!) şi aproape 70% (!!) peste cel din educaţie, nu are sens.

Zona de informaţii şi telecomunicaţii (aflată pe un palier de plată undeva la dublul mediei naţionale) a marcat un spor robust, dar a rămas uşor sub avansul salarial din sectorul construcţiilor, deşi, spre deosebire de construcţii, a avut o contribuţie remarcabilă ritmul de creştere economică de 5,7% consemnat pe primul trimestru al anului.

După ce în mai 2017 erau cu trei procente sub nivelul din urmă cu 12 luni, salariile din intermedieri financiare şi asigurări au revenit puternic şi au urcat peste cota de creştere economică în pofida numeroaselor nemulţumiri legate de activitatea de creditare, inclusiv reticenţa în mutarea accentului către activitatea productivă în loc de inflamarea consumului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: