cursdeguvernare

sâmbătă

5 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Creșteri ale prețurilor petrolului după atacarea Israel cu rachete de către Iran

riscurile investițiilor la bursă

2 octombrie, 2024

Cotațiilor petrolului au crescut și mai mult miercuri, din cauza temerilor că războiul din Orientul Mijlociu se va intensifica după ce Iranul a atacat Israel cu rachete balistice, țițeiul tip WTI urcând la peste 70 dolari/baril și tipul Brent apropiindu-se de 75 dolari/baril.

Teheranul a anunțat miercuri dimineața că atacul s-a încheiat – cu excepția cazului în care există o nouă provocare – în timp ce Israel a semnalat că va răspunde la „provocare”, prim-ministrul Benjamin Netanyahu declarând că Iran „va plăti” pentru atac.

Consiliul de Securitate al ONU are programată miercuri o întâlnire pentru a discuta ultimele evenimente din Orientul Mijlociu. Uniunea Europeană a cerut o încetare imediată a focului.


Premierul israelian Netanyahu a spus că „Iranul a făcut o mare greșeală în seara aceasta – și va plăti pentru asta”. Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a declarat presei: „Vom acționa. Iranul va simți în curând consecințele acțiunilor sale. Răspunsul va fi dureros”, conform Reuters.

Acest lucru sugerează că șansa unui încetare a focului este îndepărtată și riscul unei escaladări a ostilităților este considerabil, oferind sprijin pentru creșterea prețului petrolului. Cu toate acestea, scumprea a fost lentă și relativ moderată până acum, sugerând că presiunea în sensul scăderii rămâne considerabilă.

Scumpire a petrolului

Scumpirea petrolului este totuși moderată și deoarece nu se așteaptă nicio modificare a politicii OPEC, iar cartelul urmează să-și majoreze producția lunară începând cu decembrie cu 180.000 barili pe zi. Arabia Saudită a avertizat că prețul petrolului ar putea scădea sub 50 dolari pe baril dacă membrii OPEC+ nu își vor respecta cotele de producție convenite, relatează Wall Street Journal.

În Statele Unite, greva docherilor din porturile de pe Coasta de Est va înrăutății datele economice și va exercita presiuni inflaționiste într-un moment critic pentru factorii de decizie de politică monetară, deși cele mai mari îngrijorări sunt pentru producătorii europeni de automobile care își vor livra cu greu produsele pe piața americană.

Dobânzile și indicii bursieri s-au menținut relativ stabili


În SUA, S&P 500, a scăzut cu mai puțin de 1% față de maximele record înregistrate marți, iar contractele futures pe acțiuni au scăzut doar puțin la deschiderea de miercuri. Indicatorul de volatilitate VIX, staționează la puțin sub 20, un nivel pe care l-a depășit marți pentru scurt timp pentru prima dată în ultimele trei săptămâni.

Randamentele obligațiunile emise de Trezoreria SUA, cu maturitatea la zece ani, au revenit miercuri la peste 3,75%, după ce marți înregistraseră un minim de 3,70%.

Prețul aurului a rămas stabil miercuri după ce marți urcase, dar fără a depăși maximele istorice atinse săptămâna trecută.

Dolarul s-a apreciat, parțial atractivității de valoare de refugiu, dar în cea mai mare parte scăderii euro, o nouă tăiere a dobânzii de către BCE fiind tot mai sigură.

Cu inflația din zona euro scăzând sub țintă, industria europeană în declin și sectorul auto în grea dificultate, economiștii s-au grăbit să modifice previziunile anticipând o reducere a dobânzilor la următoarea ședință de politică monetară.

Starea de spirit a piețelor la nivel mondial miercuri a fost, de asemenea, mai circumspectă.

Acțiunile cotate la bursele din Asia au fost în cea mai mare parte în scădere, indicele nikkei al bursei din Tokyo, având o performanță slabă, cu pierderi de 2%.

Între timp, acțiunile chineze listate la Hong Kong au crescut cel mai mult în aproape doi ani, după ce Beijingul a relaxat condițiile pentru achiziția de cumpărare a locuințelor. Eforturile masive de stimulare anunțate de liderii Chinei săptămâna trecută au turboalimentat activele locale și au ajutat la optismul piețelor de peste mări. Însă, cu din China continentală închise pentru restul săptămânii, Hong Kong a fost singurul indicator al optimismului cu privire la stimulul economic puternic de săptămâna trecută, iar Hang Seng a crescut cu încă 6% la redeschiderea de marți.

„Este clar că există multă incertitudine”, a declarat Anna Rosenberg, șefa departamentului de geopolitică la Amundi Asset Management, pentru Bloomberg TV. „Cu toate acestea, cred că piața încă rămâne la scenariul de bază că escaladarea ostilităților din Orientul Mijlociu va fi totuși limitată și nu va fi un război total în regiune.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: