Soldații israelieni au intrat în sudul Libanului ca parte a unui asalt terestru în noaptea de luni spre marți. „IDF a început raiduri terestre limitate, localizate și țintite, bazate pe informații precise, împotriva țintelor și infrastructurii teroriste Hezbollah din sudul Libanului”, a declarat armata israeliană.
Analiștii apreciază că ofensiva israeliană de după atacul cu rachete al Hamas din octombie 2023 vizează toate organizațiile declarate teroriste, finanțate de Iran, ale căror acțiuni subminează constant orice eforturi de pace în Orientul Mijlociu: Hamas din Gaza, Hezbollach din Liban și Rebeli Houthi din Yemen. E, de fapt, un război dus cu proxi-urile Iranului.
„Lupte grele” au loc în Liban, a anunțat IDF, în timp ce SUA au avertizat Iran cu „consecințe grave” în cazul unui atac direct asupra Israelului. De asemenea, Pentagonul a anunțat că va desfășura câteva mii de soldați suplimentari și avioane de luptă în Orientului Mijlociu, pentru a proteja Israelul în cazul unui atac iranian.
SUA averizează în legătură cu iminența unui atac iraniene asupra Israel
BBC anunță că un înalt oficial de la Casa Albă a declarat că Iranul se pregătește să „lanseze iminent un atac cu rachete balistice împotriva Israelului”.
„Un atac militar direct al Iranului împotriva Israelului va avea consecințe grave pentru Iran”, avertizează oficialul, adăugând că SUA sprijină „pregătirile defensive pentru a apăra Israelul împotriva acestui atac”.
Reuters, Axios și AFP transmit aceeași știre, citând surse proprii de la Casa Albă.
Politico: Ținta reală dincolo de Hezbollah și Hamas e Iran, care le finanțează pe cele două
Liderii Israelului cred că au acum o oportunitatea care apare o dată la o generație de a remodela Orientul Mijlociu, una care depășește cu mult anihilarea Hamas și Hezbollah, arată o analiză Politico.
Chiar înainte ca Israelul să lanseze marți ceea ce a descris drept o ofensivă terestră „limitată” în Liban, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a precizat că ținta sa finală în schimbarea puterii regionale este să submineze autoritatea conducerii clericale a Teheranului.
Într-un discurs de luni, Netanyahu a promis „nobilului popor persan” că ziua în care vor fi eliberați de stăpânirea „tiranilor” și ar putea avea pace cu Israel va veni „mult mai devreme decât cred oamenii”.
Pentru conducerea Teheran, aceasta este o provocare existențială. Iranul proiectează putere în întreaga regiune sprijinindu-se pe milițiile proxy loiale din Irak, Siria, Liban și Yemen. Israel contestă acum în mod direct această autoritate, încercând să elimine interpușii Iran din întreg Orientul Mijlociu.
Spania cere Israel să înceteze operațiunile terestre
Purtătorul de cuvânt militar al Israel a ordonat locuitorilor din 30 de sate de frontieră din sudul Libanului să le evacueze, spunându-le să se îndrepte spre nord de râul Awali, la aproape 56 de km de graniță, în timp ce Israelul a efectuat ceea ce a declarat a fi raiduri „limitate” în Liban, transmite The Guardian.
Spania, care comandă forța de menținere a păcii ONU în Liban, a cerut Israel să înceteze operațiunile terestre.
Israelul ar trebui să înceteze desfășurarea raidurilor la sol în sudul Libanului pentru a evita o escaladare a conflictului care învăluie regiunea, a declarat marți ministrul spaniol de externe José Manuel Albares reporterilor.
Occidentul ia măsuri pentru evacuarea străinilor din Liban
O navă purtător de elicoptere din Franța va sosi în estul Mediteranei în următoarele cinci până la șase zile și va lua poziție în cazul în care se ia o decizie de evacuare a cetățenilor străini din Liban, a anunțat marți un purtător de cuvânt al armatei franceze.
Anterior, guvernul britanic a declarat că închiriază chartere pentru a-i ajuta pe britanicii care doresc să plece din Liban, unde guvernul spune că atacurile aeriene israeliene au ucis aproximativ 1.000 de persoane și au rănit încă aproximativ 6.000 în ultimele zile.
Polonia a anunțat că ia măsuri pentru reducerea personalului din ambasada din Beirut, iarMAE român a „solicitat ferm” cetățenilor români să părăsească Libanul, din cauza riscurilor majore de securitate din această țară, în urma atacurilor israeliene.
„Până în prezent, 1136 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora şi-au înregistrat prezenţa în Liban la Ambasada României în Beirut. Colegii noștri sunt în legătură permanentă cu aceștia”, arată MAE într-un comunicat transmis Europei Libere.
***