sâmbătă

20 aprilie, 2024

14 ianuarie, 2021

Creșterea prețurilor pe anul 2020 a fost de 2,06%, conform datelor publicate de INS, valoare aproape la jumătate față de cea consemnată la finele lui 2019 (4,04%). Inflația lunară a urcat în decembrie la +0,34%, cea mai mare valoare din ultimele nouă luni, dar scumpirile carburanților și tutunului au dat aproape două treimi din inflația lunară.


Inflația anuală IAPC, calculată după metodologia europeană armonizată, a crescut marginal la 1,8%, valoare transmisă la Eurostat pentru comparabilitate cu alte state ale UE. Inflaţia MEDIE anuală (calculată pe tot anul 2020 față de 2019) creşterea preţurilor a fost în scădere, respectiv 2,6% pe metodologia națională ( de la 3,8% în anul anterior) și 2,3% pe cea armonizată la nivel european.

Prețurile produselor alimentare au crescut cu 0,29%, sub efectul unor creșteri consemnate la mai multe produse, precum ouă (+2,25%), ulei comestibil (+2,15%), zahăr (+0,49%), pește proaspăt (+0,42%), brânză (+0,39%), pâine (+0,23%) etc. Scumpirea legumelor (+1,75%, cu cartoful la doar +2,46% în decembrie și -28,49% pe anul 2020) a fost anulată de ieftinirea citricelor și altor fructe meridionale (-4,88%).

De reținut, produsele alimentare au încheiat anul trecut cu o majorare de 3,24%, semnificativ peste media generală, exact invers față de produsele nealimentare, ale căror prețuri au avansat cu doar 1,01%. De reținut, însă, jumătate din această majorare a intervenit doar în ultima lună a anului (+0,51%), după ce combustibilii s-au scumpit cu 1,73% iar tutunul cu 1,08%.


Ar trebui menționate și o serie de mici ieftiniri identificate de INS, pe segmentul produselor alimentare, la carne de porcine (-0,12%), unt (-0,05%), lapte de vacă (-0,04%) sau făină (-0,01%), pe partea de produse nealimentare la energia termică (-1,04%) iar la servicii în cazul poziției „apă, canal, salubritate” (-0,20%).

În decembrie, majorarea de tarife pe segmentul serviciilor a fost minoră (+0,04%). Valoarea ridicată din transportul aerian (+26,76%) și cele din transportul interurban (+0,60%) sau îngrijire medicală (+0,23%) au fost temperate ca influență de ponderea relativ mică în coșul de consum, unde stabilitatea cursului de schimb a păstrat prețurile la componenta cea mai importantă, cea de telefonie (+0,01%).

Inflația aflată sub controlul politicii monetare, la cea mai mică valoare

Inflaţia CORE 2 ajustat, aflată sub influenţa politicii monetare, a coborât la 0,16%, într-un context economic dificil, în care veniturile salariale s-au majorat cu circa cinci procente în termeni reali iar PIB-ul s-a diminuat la fel. De reținut, nivelul lunar a ajuns la cea mai mică valoare din 2020, cu excepția lunii august, iar, în termeni anualizați, chiar sub pragul de 2%.

În contextul unei evoluții a prețurilor ceva mai favorabile decât se anticipa, rezultatul de inflație a ajuns  la nivelul anticipat de cea mai recentă prognoză a BNR. Diferența încă marcată dintre valoarea dată de „poza” de moment (inflația anuală 2,06%) și „filmul” celor mai recente 12 luni (inflația medie anuală de 2,6%) se va atenua pe parcursul anului viitor.

În continuare, pe primul trimestru din 2021, este de așteptat o continuare prin efect de bază favorabil a traiectoriei de scădere ușoară a creșterii prețurilor, după care vor fi tot mai dificil de reeditat ulterior valorile lunare consemnate pe parcursul lui 2020.

Pentru partea a doua a anului, va trebui pregătită atent politica de venituri, în vederea stabilizării inflației la valoarea de 2,5%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: