joi

20 ianuarie, 2022

Creșterea prețurilor, înjumătățită în 2020. Inflația pe decembrie, alimentată de combustibili și tutun

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 ianuarie, 2021

Creșterea prețurilor pe anul 2020 a fost de 2,06%, conform datelor publicate de INS, valoare aproape la jumătate față de cea consemnată la finele lui 2019 (4,04%). Inflația lunară a urcat în decembrie la +0,34%, cea mai mare valoare din ultimele nouă luni, dar scumpirile carburanților și tutunului au dat aproape două treimi din inflația lunară.


Inflația anuală IAPC, calculată după metodologia europeană armonizată, a crescut marginal la 1,8%, valoare transmisă la Eurostat pentru comparabilitate cu alte state ale UE. Inflaţia MEDIE anuală (calculată pe tot anul 2020 față de 2019) creşterea preţurilor a fost în scădere, respectiv 2,6% pe metodologia națională ( de la 3,8% în anul anterior) și 2,3% pe cea armonizată la nivel european.

Prețurile produselor alimentare au crescut cu 0,29%, sub efectul unor creșteri consemnate la mai multe produse, precum ouă (+2,25%), ulei comestibil (+2,15%), zahăr (+0,49%), pește proaspăt (+0,42%), brânză (+0,39%), pâine (+0,23%) etc. Scumpirea legumelor (+1,75%, cu cartoful la doar +2,46% în decembrie și -28,49% pe anul 2020) a fost anulată de ieftinirea citricelor și altor fructe meridionale (-4,88%).

De reținut, produsele alimentare au încheiat anul trecut cu o majorare de 3,24%, semnificativ peste media generală, exact invers față de produsele nealimentare, ale căror prețuri au avansat cu doar 1,01%. De reținut, însă, jumătate din această majorare a intervenit doar în ultima lună a anului (+0,51%), după ce combustibilii s-au scumpit cu 1,73% iar tutunul cu 1,08%.


Ar trebui menționate și o serie de mici ieftiniri identificate de INS, pe segmentul produselor alimentare, la carne de porcine (-0,12%), unt (-0,05%), lapte de vacă (-0,04%) sau făină (-0,01%), pe partea de produse nealimentare la energia termică (-1,04%) iar la servicii în cazul poziției „apă, canal, salubritate” (-0,20%).

În decembrie, majorarea de tarife pe segmentul serviciilor a fost minoră (+0,04%). Valoarea ridicată din transportul aerian (+26,76%) și cele din transportul interurban (+0,60%) sau îngrijire medicală (+0,23%) au fost temperate ca influență de ponderea relativ mică în coșul de consum, unde stabilitatea cursului de schimb a păstrat prețurile la componenta cea mai importantă, cea de telefonie (+0,01%).

Inflația aflată sub controlul politicii monetare, la cea mai mică valoare

Inflaţia CORE 2 ajustat, aflată sub influenţa politicii monetare, a coborât la 0,16%, într-un context economic dificil, în care veniturile salariale s-au majorat cu circa cinci procente în termeni reali iar PIB-ul s-a diminuat la fel. De reținut, nivelul lunar a ajuns la cea mai mică valoare din 2020, cu excepția lunii august, iar, în termeni anualizați, chiar sub pragul de 2%.

În contextul unei evoluții a prețurilor ceva mai favorabile decât se anticipa, rezultatul de inflație a ajuns  la nivelul anticipat de cea mai recentă prognoză a BNR. Diferența încă marcată dintre valoarea dată de „poza” de moment (inflația anuală 2,06%) și „filmul” celor mai recente 12 luni (inflația medie anuală de 2,6%) se va atenua pe parcursul anului viitor.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În continuare, pe primul trimestru din 2021, este de așteptat o continuare prin efect de bază favorabil a traiectoriei de scădere ușoară a creșterii prețurilor, după care vor fi tot mai dificil de reeditat ulterior valorile lunare consemnate pe parcursul lui 2020.

Pentru partea a doua a anului, va trebui pregătită atent politica de venituri, în vederea stabilizării inflației la valoarea de 2,5%.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr