vineri

29 martie, 2024

19 noiembrie, 2020

Capacităţile energetice eoliene offshore ale Europei urmează să crească de la nivelul actual de 12 GW, până la cel puţin 60 GW în 2030 şi până la 300 GW până în 2050, potrivit Strategiei Uniunii Europene privind energia din surse regenerabile offshore, prezentată de Comisia Europeană joi.

De asemenea, o putere în plus de 40 GW ar urma să vină din fructificarea energiei oceanică (diferențe de temperatură, de salinitate, valuri, etc).

Creşterea capacităţilor eoliene offshore ale Europei va crea noi oportunităţi pentru industrie, va genera locuri de muncă verzi pe întregul continent şi va consolida poziţia de lider mondial a UE în domeniul tehnologiilor energetice offshore. De asemenea, va asigura protecţia mediului, a biodiversităţii şi a pescuitului din UE.

(Citiți și: „România ar putea produce de 4 ori mai multă energie electrică prin parcurile eoliene offshore. Harta locațiilor potențiale – raport EPG”)


Un studiu al Energy Policy Group a arătat recent că România și-ar putea majora de peste patru ori cantitatea de electricitate produsă anual prin valorificarea potenţialului resurselor eoliene offshore.

Cum vrea Comisia Europeană să mobilizeze 800 mld. euro în 30 de ani

Comisia Europeană estimează că va fi nevoie de investiții de 800 de miliarde de euro până în 2050 pentru a ca strategia sa să se aplice. Pentru a declanșa acest flux de investiții Executivul european își propune:

  • Să asigure un cadrul legal clar și încurajator, inclusiv prin regulile pieței de electricitate și ale ajutorului de stat privind ajutoarele de stat pentru energie și protecția mediului.
  • Să sprijine mobilizarea fondurilor relevante pentru a sprijini dezvoltarea sectorului. „Comisia încurajează statele membre să folosească Fondul de Redresare și Reziliență și să lucreze cu Banca Europeană de Investiții și alte instituți ifinanciare pentru a susține investițiile în energia offshore prin programul InvestEU”.
  • Să asigure un lanţ de aprovizionare puternic, prin îmbunătățirea capacității industriei prelucrătoare, a infrastructurii portuare și a pregătirii forței de muncă.

Strategia subliniază oportunităţile pentru toate bazinele maritime ale UE – Marea Nordului, Marea Baltică, Marea Neagră, Marea Mediterană şi Oceanul Atlantic – şi pentru anumite comunităţi costiere şi insulare, însă beneficiile acestor tehnologii nu se limitează doar la regiunile costiere.

Comisia Europeană (CE) intenţionează să creeze o platformă specifică privind sursele regenerabile de energie offshore în cadrul Forumului industrial pentru energie curată, cu scopul de a reuni toţi actorii implicaţi şi de a aborda problematica dezvoltării lanţului de aprovizionare.


„Strategia prezentată astăzi demonstrează urgenţa şi oportunitatea intensificării investiţiilor noastre în sursele regenerabile de energie offshore. Datorită vastelor bazine maritime şi poziţiei de lider industrial, Uniunea Europeană dispune de toate atuurile pentru a face faţă provocării. Exploatarea energiei din surse regenerabile offshore este deja o adevărată poveste europeană de succes”, a declarat vicepreşedintele CE, Frans Timmermans (foto).

 

 

„Trebuie să stimulăm producţia internă a UE pentru a ne atinge obiectivele climatice, pentru a acoperi cererea din ce în ce mai mare de energie electrică şi pentru a sprijini redresarea economiei în urma pandemiei de COVID”, a declarat la rândul său comisarul pentru Energie, Kadri Simson (foto).

 

 

„Prevederile ne vor permite să protejăm biodiversitatea și să căutăm soluții pentru consecințele socio-economice posibile pentru sectoarele care se bazează pe sănătatea ecosistemelor marine, promovând astfel coexistența săpnătoaseă în spațiul marin”, a conchis Virginijus Sinkevičius, comisarul european pentru Mediul, Oceane și Pescuit (foto).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: