Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, cu excepția autovehiculelor, a crescut în primele șapte luni din 2023, față de perioada similară din 2022, cu 2,7% (serie brută) respectiv cu 2,6% (serie ajustată), arată datele publicate miercuri de INS.
Impulsul a fost date de majorările vânzărilor de produse alimentare (+3,6%) și nealimentare (+4,4%). Vânzările de carburanți s-au redus cu 2,3%, în perioada analizată, comparativ cu primele șapte luni din 2022. Ca serie ajustată în funcție de numărul zilelor lucrătoare și de sezonalitate, în aceeași perioadă din 2023 s-a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 2,6%, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+4,1%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,1%). Vânzările de carburanți în unități specializate a scăzut cu 1,4%.
Față de iunie, în iulie vânzările au scăzut ca serie ajustată
În iulie 2023, comparativ cu iunie 2022, volumul cifrei de afaceri (serie brută) a crescut puternic (vârf de sezon estival) cu 5,7%, susținută de vânzările de carburanți (+10,5%), produse alimentare, băuturi și tutun (+5,5%) și nealimentare (+3,4%).
În serie ajustată sezonier, în iulie față de luna anterioară, volumul cifrei de afaceri din retail a scăzut pe ansamblu cu 0,3%, ca urmare a scăderilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-1,3%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-0,6%). Vânzările de produse nealimentare au crescut cu 1%.
Creștere modestă în iulie 2023, față de iulie 2022
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna iulie 2023, comparativ cu luna iulie 2022, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 0,7%, datorită creşterii înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+5,3%).
Scăderi au înregistrat comerţul cu amănuntul al carburanţilor (-5,2%) şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-0,6%).
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iulie 2023, comparativ cu luna iulie 2022, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 1,2%, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+5,4%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,3%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 4,2%.
Scădere la bunurile de folosință îndelungată
Nivelul de încredere al mangerilor din comerțul cu amănuntul s-a deteriorat pentru a treia lună consecutivă, în august, conform celui mai recent sondaj ESI. Evaluarea negativă a activității anterioare de către manageri a depășit cu mult opiniile pozitive privind evoluțiile viitoare și scăderea anticipată a stocurilor de produse.
Populația se împrumută mai puțin, deoarece ratele dobânzilor pentru creditele de consum și ipotecare au atins un vârf pentru ultimele luni, însă după înăsprirea politicii monetare efectuată de BNR, au intrat pe un trend descrescător. Dezvoltările rezidențiale sunt slabe, reducând intenția consumatorilor de a achiziționa bunuri de folosință îndelungată. În cadrul vânzărilor de produse nealimentare pentru luna iulie se vede că produsele cosmetice și farmaceutice au crescut puternic cu 19,4% (an/an) în timp ce pentru mobilă și electronice vânzările aproape au stagnat la 0,1% (an/an).
***