joi

21 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 februarie, 2021

Indicatorul sentimentului de business din zona euro s-a îmbunătățit ușor în februarie însă economia a continuat să se contracte în contextul în care restricțiile impuse în contextul pandemiei nu au fost înlesnite în această perioadă, transmite CNBC.

Indicele PMI compozit pentru zona euro, care măsoară activitatea din sectorul producției și al serviciilor, a crescut ușor la 48,1 puncte în februarie, față de 47,8 cu o lună înainte, potrivit datelor preliminare publicate vineri. Cum s-a situat sub pragul de 50 de puncte, indicatorul relevă o contracție a activității și în luna februarie.

Indicatorul aferent sectorului serviciilor, cel mai lovit de măsurile de limitare a circulației persoanelor, a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni, în vreme ce indicatorul aferente industriei a consemnat un maxim al ultimelor 36 de luni.


”Măsurile impuse pentru prevenirea răspândirii COVID-19 au lovit din nou dur sectorul serviciilor în luna februarie, majorând probabilitatea ca PIB-ul zonei euro să scadă și în primul trimestru”, a comentat Chris Williamson, economist-șef la IHS Markit.

Banca Centrală Europeană estimează că PIB-ul zonei euro va crește cu 3,9% în 2021. Cu toate acestea, prognoza depinde în mare măsură de evoluția pandemiei și există temeri că mutațiile virusului ar putea deraia creșterea economică și mai mult dacă vaccinurile se dovedesc mai puțin eficiente pentru noile tulpini.

În Franța, activitatea economică a înregistrat cel mai rapid declin din ultimele trei luni în februarie. Statul nu a introdus un al treilea lockdown, de teamă că populația nu se va conforma, însă există măsuri dure de limitare a circulației, cum ar fi interdicția de ieși din casă după o anumită oră. Indicele PMI a scăzut la 45,2 în februarie, de la 47,7 cu o lună înainte.

Între timp, în Germania indicele PMI a atins 51,3 puncte în februarie, datele arătând o adâncire a diferenței dintre producție și servicii. Cea dintâi a atins maximul ultimelor 36 de luni, în vreme ce serviciile au scăzut la minimul ultimelor nouă luni.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Un prieten m-a sunat aseară, să mi se plângă ”cât

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: