12 mai, 2021

România a consemnat în luna martie 2021 o creștere a producției industriale de 13,4% față de aceeași lună a anului precedent (afectată de impactul inițial al pandemiei), potrivit datelor publicate de INS.

Valoarea ajustată în termeni sezonieri pentru o mai bună comparabilitate a fost similară (+13,1%). Comparativ cu luna anterioară, evoluția în termeni bruți a păstrat pragul de 13% dar s-a majorat cu doar 0,7% ajustat la sezonalitate.


Situația apare ceva mai clară dacă se iau în considerație datele din ultimii cinci ani cu referința statistică la anul de bază 2015. În pofida revenirii spectaculoase din ultima lună a primului trimestru din 2021, nivelul producției industriale a rămas SUB valorile consemnate în martie 2018 și martie 2019, fiind, la limită peste cel din martie 2017.

De remarcat și faptul că, deși a avut în permanență rezultate mai bune față de media per total sector economic, industria prelucrătoare nu a ajuns înapoi nici măcar la performanța din urmă cu patru ani. În context, reamintim că industria prelucrătoare este cea care dă tonul într-o economie națională și este singura în care se poate măsura fiabil productivitatea muncii.


Datele disponibile arată un avans important al ritmului de creștere a productivității muncii în industrie, după reluarea creșterii economice în partea a doua a anului trecut. Totuși, seria din urmă arată că mai avem de recuperat din scăderile anterioare, unde ar fi de remarcat valoarea negativă din 2019, adică prepandemie.

În structură, datele oferite de INS arată destul de bine pentru primul trimestru din 2021 pe seria brută, cu creșteri în industria prelucrătoare (+2,7%) și cea energetică (+9,2%, după revenirea puternică din martie), cu o rămânere semnificativă în urmă în industria extractivă (-12,1%).

De remarcat și faptul că rezultatele au fost foarte diferite pe diversele ramuri industriale. Fabricarea autovehiculelor de transport rutier și producția de mobilă au înregistrat ritmuri anuale de peste 30%, prag de care s-au apropiat fabricarea echipamentelor electrice și producerea altor mijloace de transport.

La polul opus, cu scăderi mai mari de 10% în raport cu martie 2020, s-au situat fabricarea produselor din tutun (care aveau o pondere importantă la export), serviciile anexe extracției, repararea și întreținerea ecchipamentelorz. Cărora li s-a adăugat, în mod destul de bizar pentru situația sanitară, fabricarea produselor farmaceutice de bază.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: