Un indicator cheie reprezentat de salariile în zona euro a crescut în T3/2024 cel mai rapid de când a fost adoptată moneda unică și încurcă planurile Băncii Centrale Europene de reducere a ratelor dobânzilor pe măsură ce inflația scade, relatează Bloomberg.
Salariile negociate în zona euro în al treilea trimestru au crescut în termeni anualizați cu 5,4%, a anunțat miercuri BCE. Este o accelerare semnificativă față de majorarea cu 3,5% din trimestrul anterior și a fost în mare parte determinată de negocierile salariale din Germania.
Datele vin cu mai puțin de patru săptămâni înainte de ședința de politică monetară a BCE din luna decembrie, când era așteptată o nouă reducere a dobânzii cheie. Cu toate acestea, creșterea salariilor ar putea invalida așteptările investitorilor și analiștilor pentru seria de reduceri de dobânzi prevăzută în 2025.
În timp ce majoritatea oficialilor BCE vorbesc despre mai multe tăieri de dobândă, în special pentru a ajuta economia să capete tracțiune, ritmul și amplitudinea lor devin tot mai nesigure.
În timp ce unii dintre decidenții de politică monetară susțin reduceri mai rapide pentru susținerea economiei și a evita o scădere prea mare inflației, alții îndeamnă la prudență, în principal din cauza presiunilor inflaționiste din sectorul serviciilor unde creșterea salariilor rămâne foarte puternică.
BCE prognozează o încetinire a cererilor salariale în 2025 și 2026, contribuind la atingerea țintei de inflație în mod sustenabil la 2%.
În Germania, salariale negociate au crescut în al treilea trimestru cu 8,8% față de aceeași perioadă din 2023, cel mai mare salt trimestrial din 2023, a anunțat marți Bundesbank. Dar a adăugat că este vârful creșterilor salariale, creșterile urmând să decelereze în viitor.
Contractele negociate cu puternicul sindicat IG Metall pentru sectorul industriei prelucrătoare au consemnat o creștere relativ moderată a salariilor pentru următorii doi ani.
Deși BCE anticipează o ponderare a creșterilor salariale, ea nu dorește în același ca piața muncii și costul muncii să încetinească prea mult.
Economistul șef al BCE, Philip Lane, a declarat că o piață a muncii mai robustă „crește probabilitatea de a tinge ținta de inflație, mai degrabă decât să decât să alunece sub ea”.
(Citește și: ”BCE reduce dobânzile, un semnal că este mai preocupată de creșterea economică anemică din zona euro decât de inflație”)
***