Economia zonei euro i-a surprins pe analiști, avansând cu 0,4% în T3/2024, peste așteptarea de 0,2%, potrivit estimărilor preliminare. Aceasta reprezintă o accelerare a creșterii economice în T3, de la 0,2% în T2/2024, chiar dacă este o situație conjuncturală.
Îngrijorările cu privire la sănătatea economiei europene s-au intensificat în timpul verii, pe fondul încetinirii bruște a producției industriale. Incertitudinile cu privire la creșterea economică au atârnat greu în decizia BCE de reducere a dobânzii cheie pentru a ajuta economia.
BCE a afirmat în repetate rânduri că cheltuielile de consum vor sprijini creșterea PIB, pe fondul reducerii presiunilor inflaționiste și a creșterii veniturilor reale, ceea ce în mare parte s-a întâmplat.
„Cu toate acestea, pentru trimestrele următoare, considerăm că este corect să ne așteptăm la o încetinire a creșterii din nou, deoarece perspectivele rămân slabe”, se spune într-un comentariu al ING.
La nivel național, Germania, Spania și Franța au înregistrat o creștere mai bună decât se aștepta, în timp ce Italia a fost sub așteptări. Irlanda a avut cele mai bune rezultate, cu o creștere de 2%, în timp ce Spania a crescut cu 0,8%.
Însă PIB-ul comunicat de Irlanda este influențat în mod semnoificativ de contabilitatea multinaționalelor care au doar sediul în această țară. Fără saltul făcut de Irlanda, PIB-ul zonei euro ar fi crescut doar cu 0,3%, comentează ING. Și probabil că evoluția peste fundamntele economice al Franței (+0,4%) se datorează Jocurilor Olimpice de vară care au atras o mulțime de vizitatori, deci un surplus de consum.
Italia rămâne o valoare anormală negativă, deoarece a înregistrat o creștere de 0%, scăzând de la 0,2% în al doilea trimestru, din cauza unei scăderi pronunțate a producției industriale.
Așadar, analizând natura avansului economic, economia zonei euro înregistrează o creștere modestă în acest moment.
Totuși, Germania a avut o performanță mai bună decât se aștepta și a evitat recesiunea anunțând o creștere de 0,2%. Cu toate acestea, surpriza germană a fost compensată de o mare revizuire în scădere a datelor din trimestrul al doilea, pentru a arăta o contracție cu 0,3%, ceea ce a fost mai în concordanță cu slăbiciunea susținută a datelor privind producția industrială și comenzile în acea perioadă. Cu toate acestea, surpriza germană a fost compensată de o mare revizuire în scădere a datelor din trimestrul al doilea, pentru a arăta o contracție cu 0,3%.
Și Spania a continuat cu creșterea sa rapidă de 0,8%, parțial stimulată de investițiile din fondul de redresare al UE. Acest lucru a fost ajutat de o creștere bruscă a sosirilor de turiști, o reflectare a apetitului de călătorii de după sfârșitul pandemiei. În primele opt luni ale anului, Spania a primit peste 64 de milioane de turiști, potrivit agenției de statistică a țării, cea mai mare cifră de când au început înregistrările statistice.
Germania se află în centrul sectorului de producție industrială al continentului, iar efectele subperformanței sale au fost vizibile în cifrele publicate de țările vecine care sunt strâns integrate în lanțurile sale de aprovizionare. Atât economia din Ungaria, cât și din Suedia s-au contractat în trimestrul al treilea cu 0,7% și respectiv 0,1%, în timp ce economia cehă a crescut cu mai puțin decât așteptările, cu doar 0,3 la sută.
Incluzând și țările non-euro, economia UE în ansamblu a crescut cu 0,3%, neschimbată față de trimestrul al doilea.
(Citiți și: ””Războiul fiscal al Europei”: Statele – între ciocanul disciplinei fiscale și nicovala necesarului de cheltuieli suplimentare pentru securitate și inovație”)
***