miercuri

29 mai, 2024

13 mai, 2024

Anul acesta s-a înregistrat o creștere a numărului de bărbați ucraineni care încearcă să intre ilegal în România pentru a scăpa de recrutări, conform Poliției Române de Frontieră, citată de Rador. Ucrainenii cu vârste care se califică pentru recrutare nu au voie să părăsească țara, în contextul crizei de soldați pe front.

Din februarie 2022, odată cu lansarea totală a invaziei Rusiei, numărul cetățenilor ucraineni care au trecut ilegal frontiera din nordul României a ajuns la aproximativ 11.000, o bună parte dintre ei fiind bărbați de vârste cuprinse între 18 și 60 de ani.

Începând din 23 aprilie, Ministerul de Externe al Ucrainei și-a suspendat serviciile consulare din străinătate pentru ucrainenii cu vârstă de recrutare pentru a-i convinge se se întoarcă și să lupte pentru țară.


„De la începutul conflictului din Ucraina și până acum, aproximativ 11.000 de cetățeni ucraineni, de vârste între 18 și 60 de ani, au fost surprinși la granița de nord a României, în județele Maramureș, Satu Mare și Suceava”, a anunțat Florin Coman, șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră din Sighetu Marmației.

Coman a mai spus că, numărul încercărilor de intrare ilegală a început să urcea din nou anul acesta, după ce, în 2023, s-a înregistrat o ușoară scădere a numărului de treceri ilegale din Ucraina.

Potrivit statisticilor Poliției de Frontieră, în perioada ianuarie – aprilie 2024, la frontierele de stat dintre Ucraina și România, s-au înregistrat 1.218 cazuri de trecere frauduloasă.

„În asemenea cazuri au fost implicate 2.373 de cetățeni ucraineni, dintre care 1.028 au fost găsiți în județul Maramureș, 1.066 au fost găsiți în județul Suceava, iar 279 au fost depistați la frontiera dintre Ucraina și județul Satu Mare”, a explicat Coman. Din totalul numărului de cazuri depistate la frontiere, „97,24% sunt cetățeni ucraineni”.


Florin Coman a avertizat că cetățenii ucraineni care trec ilegal frontiera în acestă zonă din nordul țării își pun viața în pericol. Până acum, 18 ucraineni au fost găsiți morți pe teritoriul românesc.

Campanie de recrutare în Ucraina

În prezent, Ucraina organizează o largă campanie de înrolare a bărbaților în armată, având în vedere că, în estul țării, armata rusă înaintează.

Ministerul Apărării din Kiev a lansat o ambițioasă campanie încercând să îi convingă pe voluntari, dar este nevoie de o creștere serioasă a numărului de recruți pentru a se acoperi lipsa acută de soldați.

Începând din 23 aprilie, Ministerul de Externe al Ucrainei și-a suspendat serviciile consulare din străinătate pentru ucrainenii cu vârtă de recrutare pentru a-i convinge se se întoarcă și să lupte pentru țară.

Conform datelor Biroului ONU pentru Refugiați, în perioada februarie 2022 – februarie 2024, pe glob s-au înregistrat aproape 6,5 milioane de refugiați din Ucraina.

Potrivit aceluiași birou ONU, alți 3,7 milioane de oameni au fost strămutați pe teritoriul Ucrainei.

(Citiți și: ”O nouă lege a recrutării în parlamentul ucrainean – scade vârsta minimă a recruților”)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: