sâmbătă

20 aprilie, 2024

14 septembrie, 2017

Producătorii de gloanțe, arme de asalt şi de rachete din fostele ţări comuniste din Europa de Est au înregistrat o creştere semnificativă a comenzilor, în urma conflictelor din Orientul Mijlociu. Au vândut arme fie direct statelor din regiune, fie au încheiat acorduri şi cu SUA şi alte terţe părţi, potrivit Bloomberg.

Cel mai mare exportator dintre ţările analizate este Bulgaria, care a înergistrat şi cea mai mare creştere în ultimi doi ani, până la mai mult de un miliard de euro. România are cele mai mici exporturi de armament, sub 200 milioane de euro din regiune. Ungaria și Polonia nu sunt incluse în analiză.


„Creșterea vânzărilor de arme în Orientul Mijlociu pare să coincidă cu extinderea conflictelor armate din regiune. Chiar dacă ce e mai rău a trecut, un nivel fie și redus al conflictelor va persista pentru o perioadă. În consecinţă, cererea de arme va rămâne susţinută”, a declarat Lucas Dos Santos, șeful departamentului riscului de țară al BMI Research.

Țările din Europa de Est au devansat ritmul global de creştere a vânzărilor de echipamente militare (+8,4% între 2012 şi 2016), potrivit estimărilor Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI).

În pofida creşterii din ultimii ani, exporturile de armament ale fostelor state satelit ale Moscovei sunt mult în urma exporturilor Rusiei, care este al doilea exportator mondial după SUA.

Anul trecut, Rusia a exportat armament în valoare de 15 miliarde de dolari, iar recent semnat un acord pentru a furniza Turciei sisteme de apărare aeriană, un contract care ar putea avea o valoare de 2,5 miliarde de dolari


Fostele state comuniste din Europa de Est fac parte în continuare din lanţurile de aprovizionare cu armament care datează din perioada fostei URSS, printre ai cărei clienţi se numărau şi guvernele din Orientul Mijociu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: