vineri

3 mai, 2024

8 mai, 2023

Noul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor, aflat în dezbatere în Parlament, va fi o revoluţie în domeniul urbanismului, a declarat luni ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila. Printre altele, reglementarea introduce obligația înființării unei creșe, grădinițe și a unei școli la fiecare 500 apartamente nou construite.

Proiectul conține amenzi mult majorate față de cele din prezent. De exemplu, sunt prevăzute amenzi între 500.000 și 1.000 000 lei în cazul construcțiilor noi cu regim de înalțime mediu, înalt și foarte înalt, atunci când acestea sunt executate „fără autorizație de construire, de desființare, regularizare sau modificare sau în lipsa notificării prealabile ori cu nerespectarea prevederilor acestora a lucrărilor de
construire, de intervenție, și lucrărilor care se execută în lipsa oricărei formalități”.

(Citește și: „Tribunalul București suspendă dispoziția de demolare a Cathedral Plaza. Nicușor Dan: Vom face recurs„)

„La sfârşitul lunii, îl scoatem din Parlament. Va fi o revoluţie. Codul urbanismului nu numai că unifică într-un singur loc toate reglementările pe domeniu, dar aduce şi importante modificări ce privesc în principal reducerea termenelor, simplificarea procedurilor, digitalizarea procedurilor, evitarea procedurilor succesive în favoarea procedurilor deodată, adică documentaţiile de avizare intră în acelaşi timp la toate instituţiile avizatoare, şi nu rând pe rând, pentru că asta e o pierdere de timp foarte mare”, a declarat pentru Agerpres Cseke Atila.


Noutăți din proiectul viitoarei reglementări:

  • Totul se va derula printr-o platformă digitală, ceea ce va conduce la reducerea termenelor de emitere atât a autorizaţiilor de construire, cât şi pentru aprobarea Planurilor Urbanistice Generale şi Zonale ale autorităţilor locale.
  • „La peste 500 de apartamente noi, vrem să ne asigurăm că avem creşă, grădiniţă, şcoală, cabinet medical. Până acum, acest lucru nu s-a întâmplat, iar cei care s-au mutat în acele zone au fost nevoiţi să-şi ducă copiii la distanţe mai mari. Se va institui obligaţia pentru antreprenori ori de a include în proiect construirea acestor clădiri pentru servicii publice, ori de a plăti o taxă edilitară autorităţii locale astfel încât aceasta să aibă din ce să construiască asemenea clădiri de serviciu public”, a spus ministrul Cseke Attila.
  • Pe partea de intrare în legalitate a construcţiilor edificate fără respectarea prevederilor legale vor fi proceduri care vor transmite mesajul că „aceia care doresc să construiască ilegal nu merită să construiască ilegal”, deoarece vor fi taxe mult mai mari pentru intrarea în legalitate, obligaţia de a avea avizele şi acordurile emise de autorităţile statului fiind prevăzută în lege.
  • Se instituie un sistem de certificare a firmelor de construcţii, ceea ce înseamnă că vor fi evitate situaţiile în care „firmele de apartament”, cum sunt denumite, sau firme care nu au niciun specialist de exemplu pe edificare unităţi sanitare, depun oferte şi câştigă licitaţii, de exemplu, pentru reabilitarea unui spital judeţean. Astfel, acestea vor fi clasificate în funcţie de specialiştii pe care îi au, astfel încât numai acelea care dispun de experienţă şi specialişti să poată participa la acest tip de licitaţii.
  • „În concluzie, va fi o mică sau mai mare revoluţie în domeniul urbanismului de care România are nevoie”, a spus ministrul Dezvoltării. 

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: