vineri

19 aprilie, 2024

1 aprilie, 2020

Companiile vor putea accesa schema de creditare subvenționată de stat, aprobată în contextul prevenirii efectelor negative ale pandemiei Covid-19 asupra economiei, abia după ce programul va primi undă verde de la Comisia Europeană.
Notificarea a fost transmisă luni, iar autoritățile speră să primească un răspuns favorabil în timp util, pentru a aproba normele în ședința de joi.

Luni seara s-a trimis la Comisia Europeană notificarea pentru schema de ajutor de stat pentru că se subvenționează dobânzile și subvențiile. Așteptăm răspunsul Comisiei. Verbal în avem. Dacă răspunsul este favorabil, în ședința de guvern de joi intră la pachet schema de ajutor de stat prin Ordonanță de Urgență, normele de aplicare a IMM Invest România și normele de aplicare a Ordonanței privind amânarea rambursării creditelor”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), pentru cursdeguvernare.ro.

OUG 29/2020, prin care companiile vor putea accesa credite bancare de investiții și capital de lucru cu garanții de stat și dobânzi subvenționate așteaptă adoptarea normelor pentru a de veni funcțional.


Programul constă în acordarea de garanții de stat în favoarea fiecărui beneficiar participant în program pentru una dintre următoarele categorii de credite, după cum urmează:

  • Unul sau mai multe credite/linii de credit pentru investiții și/sau unul sau mai multe linii de credit pentru capital de lucru, garantate de stat, prin Ministerul Finanțelor, în procent de maximum 80%, exclusiv dobânzile, comisioanele, spezele bancare aferente creditului garantat.

Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat este de 10 milioane de lei per beneficiar.

Valoarea maximă a capitalului de lucru nu poate depăși media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii 2 ani fiscali în limita a 5 milioane de lei.

Pentru creditele de investiții, valoarea maximă este de 10 milioane de lei.


Pentru IMM-urile care nu au depus situații financiare la data solicitării creditului garantat, valoarea maximă a finanțării pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru va fi calculată ca dublul mediei cheltuielilor aferente capitalului de lucru din balanțele lunare.

  • Una sau mai multe garanții pentru credite/linii de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, exclusiv dobânzile, comisioanele și speze bancare aferente creditului garantat de stat în procent de maximum 90% acordat unei microîntreprinderi sau întreprindere mică, în valoare maximă de 500.000 lei pentru microîntreprinderi, respectiv maximum un milion de lei pentru întreprinderile mici.

Pentru aceste credite Ministerul Finanțelor subvenționează dobânzile aferente creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru și pentru investiții 100% (dobândă zero pentru beneficiar). Perioada subvenționării dobânzii poate dura până la 31 martie 2021.

Firmele care au datorii restante la stat trebuie să le plătească din creditul sau linia de credit pentru capital de lucru.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: