Guvernul va pune la dispoziţie credite garantate de către stat pentru companiile care își modifică liniile deproducție în scopul fabricării unor materiale sanitare necesare combaterii pandemiei de coronavirus, a declarta ministrul Economiei, Virgil Popescu, la Radio România Actualități.
„Nu este vorba doar de o simplă fabrică de confecții care ar putea să coasă acele măști sau acele combinezoane, trebuie să ne gândim și la materialul necesar de unde îl pot lua. De aceea, preferăm companii care au posibilitatea logistică să îşi aducă şi materialul”, a spus Virgil Popescu.
„Fiecare producător român care știe că poate, are capacitatea că poate să producă biocid, de exemplu cum este Farmec Cluj, cum este inclusiv Chimcomplex Borzești, mai nou, care are stocuri de hipoclorit de clor, poate primi aprobarea de la Ministerul Sănătății pentru a produce aceste biocide”, a declarat Virgil Popescu.
Rechiziționarea Hexi Pharma
„De asemenea, avem mai multe scenarii, inclusiv un scenariu prin care, în decret, dacă aţi văzut, există posibilitatea rechiziţionări unor unităţi de producţie de materiale sanitare și echipamente, acolo ne gândim dacă identificăm, cum ar fi de exemplu, această Hexi Pharma care este închisă de ceva, de foarte mult timp, ne gândim și luăm în scenariu inclusiv redeschiderea Hexi Pharma”, a mai spus Virgil Popescu.
Problema, în acest caz, este durata mare a procesului de redeschidere.
Ministrul a precizat că sunt discuții cu doi mari producători care doresc să producă măști de unică folosință.
Primele maşti produse în România ar putea intra în folosință săptămâna viitoare, a mai spus ministru, o singură firmă estimând să producă trei -trei milioane și jumătate de măști, într-o lună.
Unifarm are pe drum Un import de 36 de milioane pe măști de unică folosință, achiziționate de compania Unifarm, ar trebui să trebui să ajungă în România până la sfârșitul săptămânii, a adăugat ministrul.