marți

16 aprilie, 2024

28 februarie, 2019

UDMR a depus la Camera Deputaților un proiect de lege pentru modificarea Codului fiscal care propune ca persoanele juridice care înființează creșe și/sau grădinițe pentru copiii angajaților proprii, sau care plătesc pentru plasarea copiilor angajaților în unități de învățământ preșcolar, să beneficieze de credit fiscal prin deducerea sumelor plătite din sumele de plată la bugetul de stat.

Proiectul are la bază o propunere formulată de Ready Nation, ONG care are ca misiune asumată dezvolatrea educației timpurii în România.

Potrivit calculelor inițiatorilor, măsura, care  ar ajuta inclusiv la construirea de creșe sau de grădinițe, are un impact neutru asupra bugetului de stat.


Și guvernul Dăncilă a avut o inițiativă referitoare la educația preșcolară, deosebirea fundamentală este că soluția adoptată este cea a unei scheme de ajutor de stat pentru construcția a 1.000 de grădinițe cu profil sportiv prin intermediul Programului”gROwth – investim în copii, investim în viitor”. Bugetul schemei este de 500 de milioane de euro. Consilierul Darius Vâlcov a admis public că a discutat proiectul cu omul de afaceri Ion Țiriac.

Proiectul susține și acordarea de facilități fiscale și companiilor care sprijină sistemul de învățământ dual universitar.

Proiectul și argumentele

În ceea ce privește facilitățile acordate sprijinului acordat educației timpurii, proiectul prevede: ”Contribuabilii care efectuează cheltuieli cu educația timpurie scad din impozitul pe profit datorat cheltuielile cu educația timpurie (sume achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajaților în unități de educație timpurie- n. red.), dar nu mai mult de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil”.

În cazul în care suma depășește impozitul pe profit datorat, diferența va fi scăzută, în ordine, din impozitul pe salarii reținut de contribuabil pentru angajați, din taxa pe valoarea adăugată sau din accizele datorate.


Inițiatorii proiectului (deputatul Szabo Odon și senatorul Novak Csaba-Zoltan), susținut de 15 parlamentari UDMR, opt PSD, cinci PMP și câte unul de la ALDE și Minirități, admit că impactul bugetar este dificil de calculat, însă, dacă se iau în calcul și efecte de runda întâi, impactul este mai degrabă neutru sau poate chiar să aducă fonduri suplimentare la buget.

”Ce contează în primul rând este să avem o soluție care ajută atât la creșterea natalității- în zona în care creșterea natalității este cel mai de dorit (tineri angajați) dar și la rezolvarea parțială a crizei forței de muncă (prin revenirea mai rapidă a mamelor la muncă). (…) Refacerea sistemului de creșe este foarte importantă și din alt punct de vedere, al educației timpurii. Există studii serioase care demonstrează importanța educației primite în primii 5 ani din viață și cu precădere în primii 3 ani.” precizează expunerea de motive.

(Descărcați AICI proiectul de lege)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: