luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 februarie, 2020

Patru universități din România care au un număr mare de studenți străini au decis măsuri speciale pentru a evita o epidemie cu noul coronavirus, trei dintre ele suspendându-și activitatea.

Cele patru universități:

  • Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a decis suspendarea cursurilor în perioada 24 februarie – 08 martie.
  • Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara a luat decizia ca toți studenții și cadrele didactice care au fost în ultimele 14 zile în zone cu risc de infecție cu coronavirus (Covid-19), să intre pentru o perioadă de 14 zile în carantină la domiciliu. Activitățile didactice la programele de studii cu predare în limba engleză și franceză se suspendă timp de 14 zile, respectiv până la luarea unei decizii ulterioare.
  • Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu a decis suspendarea cursurilor până la sfârșitul săptămânii.
  • Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a anunțat că, începând din data de 24 februarie 2020, persoanele revenite în țară de mai puțin de 14 zile după o călătorie în nordul Italiei, cu precădere în regiunile Lombardia, Veneto și Emilia Romagna, trebuie să rămână acasă pentru autoizolare până la 14 zile şi să evite orice contact cu alte persoane.

Universitățile au obligația de a monitoriza starea de sănătate a studenților prin cabinetele medicale. În situația în care sunt depistați studenți care manifestă probleme medicale, universitățile informează Direcția de sănătate publică.

Aproximativ 1.000 de persoane se află în autoizolare acasă

În momentul de față, au anunțat autoritățile în conferința de presă organizată după ședința de urgență desfășurată la MAI lun noaptea, 17 români care s-au întors în țară din zone unde se înregistrează cazuri de coronavirus, din China și Italia, sunt în carantină în locuri special amenajate.

De asemenea, în cazul a aproximativ 1.000 de persoane autoritățile medicale au luat decizia de a fi izolate la domiciliu, a anunțat ministrul demis al Sănătății, Victor Costache.

În Capitală, sunt în carantină în spital cele șase persoane care au fost pe nava de croazieră Princess Diamond, ancorată în Japonia, dar care nu prezintă simptome ale infectării cu coronavirus.


În Dolj, sunt în carantină opt persoane, iar în Galați sunt alte trei, a detaliat, luni seara, Raed Arafat, secretar de stat.

Până luni seara nu fusese diagnosticat niciun caz de coronavirus la persoane aflate în România.

Ce înseamnă:

Carantina – este obligatorie pentru cei care vin zone de maxim risc – Wuhan sau cele 11 comune din Italia aflate în carantină. Cei care vin de acolo şi sunt asimptomatici intră în carantină 14 zile. Sunt testaţi la venire şi plecare din carantină.

Autoizolarea la domiciliu – pentru ceilalţi, care vin din afara zonelor maxim risc, se solicită izolarea voluntară la domiciliu, tot pentru 14 zile.

Nedeclararea riscului și nerespectarea măsurilor de izolare vor fi sancționate

Ministrul interimar d eInterne, Marcel Vela, a declarat că persoanele care se întorc din zone de risc (China, Lombardia etc.) vor fi sancționate dacă nu declară acest lucru.

De marți, formulare pe care pesoanele care vor să intre în România vor fi obligate să le completeze la frontieră vor conține și prevederile din Codul penal referitoare la declarațiile false.

Decizia a fost luată după ce presa din Suceava a relatat despre 300 de persoane sosite din Bergamo, Italia, care au declarat la graniţă că vin din Germania.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: