miercuri

24 aprilie, 2024

14 decembrie, 2010

Germania recunoaşte că a abuzat de o generaţie întreagă de copii. Germania a recunoscut unul dintre cele mai mari cazuri de abuz în masă asupra copiilor şi tinerilor, după război, la 60 de ani după ce primii adolescenţi au fost închişi şi terorizaţi de părinţi adoptivi abuzivi. Autorităţile de la Berlin au acceptat să plătească 120 milioane de euro compensaţii pentru circa 30.000 victime, dintre cei 800.000 de copii instituţionalizaţi în anii ’50, ’60 şi ’70. Instituţiile care timp de decenii întregi au aplicat tratamente inumane copiilor aflaţi acolo – inclusiv bătăi, pedepse cu izolarea, muncă forţată şi violuri – erau conduse, paradoxal, de preoţi sau măicuţe din fostele biserici catolice şi protestante din Germania de Vest, dar şi orfelinate aflate sub autoritatea statului. (Independent)

În 2008, sărăcia a afectat un sfert din populaţia europeană. Circa 116 milioane de cetîţeni europeni, circa un sfert din populaţia UE, afost afectată desărăcie sau excluziune socialăîn 2008,potrivit unui raport al Comisiei Europene. Biroul European pentru Statistică, Eurostat, a dat publicităţii cifrele sărăciei. Comisia vrea să reducă cifra cu 20 milioane în 5 ani, dar în prezent situaţia este alarmantă – 81 milioane de oameni, circa 16,5% din populaţia UE trăieşte cu un venit aflat sub cel minim naţional în 2008. Aceste persoane trăesc în principal în Letonia, România, Bulgaria, dar şi în ţări mari precum Franţa (cu 7,9 milioane de oameni, 13,1% din populaţia ţării considerate ameninţate de sărăcie). În Germania, rata persoanelor sărace este de 15,2%, 19,6% în Spania, 18,7% în Italia şi 18,8% în Marea Britanie. (Le Monde)

Costurile împrumuturilor externe în UE ar putea fi suportate din 2013 şi de sectorul privat. Un paragraf de două propoziţii ce ar putea fi introdus în Tratatul de la Lisabona va preăti terenul legal pentru un Mecanism European de Stabilitate permanent (ESM), începând din 2013, prin care costurile viitoare ale împrumuturilor pentru redresarea economică din zona euro să fie suportate şi de sectorul privat. “Statele membre UE a căror monedă este euro pot stabili un mecanism de protecţie pentru stabilitatea regională ca întreg. Garantarea unei susţineri financiare în interiorul mecanismului se va face prin condiţii foare stricte”, se arată în paragraful respective, aflat pe agenda summitului UE, potrivit siteului EUObserver. (EUObserver)


Ministerul britanic al apărării risipeşte 6 miliarde de lire/an. Potrivit unei anchete publicate de The Times, ministerul apărării de la Londra ar fi oorganizaţie disfuncţională care iroseşte 6 miliarde de lire sterline/an,iar managementul prost a dus la moartea a zeci de soldaţi şi lipsa echipamentelor adecvate. Oficiali frustraţi ai ministerului au acuzat propriul lor department de incompetenţă şi au recunoscut că ineficienţa instituţiei se plăteşte cu vieţi ale militarilor britanici. Dezastrul birocratic a fost dezvăluit într-un raport nepublicat, realizat de consultanţi independenţi de la firma Deloitte, care estimau că ministerul ar fi putut economisi până la 20% din costuri, mai exact 4 miliarde de lire, printr-un management efficient şi externalizarea unor servicii.Un alt raport al ministerului a relevant că se chetuieşte pentru echipamente militare cu până 2 miliarde de lire sterline/ an mai mult decât s-a putea cheltui. (Times)

Ucraina transformă Cernobâlul în punct turistic. Autorităţile de la Kiev au anunţat că vor organiza vizite turistice la locul dezastrului nuclear din 1986. Turismul are o nouă froniteră,comentează jurnlaiştii de la Guardian, anunţând iniţiativa guvernului ucrainean de a deschide turiştilor siteul unde s-aprodus cel mai mare dezastru nuclear civil din lume. Începând de anul viitor, zona profound contaminată din jurul centralei atomice de la Cernobâl va deschisă official turiştilor care vor să vadă o imagine post-apocaliptică, din perioada istorică a URSS. Ministrul pentur situaţii de urgenţă a declarat că vizitatorii vor face un tur în interiorul unei zone de 30 mile creată după ce reactorul 4 al uzinei nucleare a explodat în 26 aprilie 1986, înecând Europa de nord într-un nor radioactiv. Nu se ştie exact numărul real al morţilor după acest accident, dar se ştie că 350.000 de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele pentru totdeauna. (Guardian)

Un judecător american declară neconstituţională reforma în sănătate a preşedintelui Obama. Liderul de la Casa Albă a suferit un eşec simbolic ieri, când o parte a reformei în sănătate pe care el a susţinut-o foarte mult şi care este considerată principala sa realizare în plan intern, a fost declarată neconstituţională. Un judecător din Virginia, Henry Hudson, a dat o sentinţă de 42 de pagini, în care spunea că “legislaţia adoptată excede limitele constituţionale ale Congresului”. Deşi verdictul se referă doar la o parte a legislaţiei – impunerea unor penalităţi pentru funcţionarii publici care refuză să-şi plătească asigurarea medicală – va duce la  tergiversarea aplicării ei, va târî reprezentanţii puterii prin tribunale şi va susţine demersurile oponenţilor reformei. Casa Albă insistă că legea adoptată în martie este constituţională, iar Departamentul Justiţiei va face apel în acest caz. Ar putea dura până la doi ani ca procesul să ajungă la Curtea Supremă. Este prima provocare legislativă de care se loveşte administraţia Obama.  (Guardian)

China ar putea cumpăra obligaţiuni ale guvernului de la Lisabona. Ministrul de finanţe portughez se află în vizită la Beijing unde încearcă să convingăautorităţile chineze să cumpere obligaţiuni guvernamentale. Vizita lui Fernando Teixeira dos Santos vine în contextul în care Portugalia încearcă să-ţi rezolve problemele insolvenţei financiare fără a apela la împrumuturi externe, în special din partea UE. Ministrul portughez a făcut o vizită similară şi în Brazilia, zilele trecute. China este deja un cumpărător important al obligaţiunilor emise de guvernele europene şi a anunţat că va continua să cumpere astfel de titluri de stat. (BBC News)


Veteranul diplomat american Richard Holbrooke a murit. Holbrooke a murit în urma unei a doua operaţii pe cord, după ce I s-a făcut rău vineri, în timpul unei întâlniri cu secretarul de stat Hillary Clinton. Era trimisul special al preşedintelui Barack Obama în Afganistan şi Pakistan. Preşedinţii ambelor ţări au sunat pentru a-i ura sănătate, înainte de operaţie. Holbrooke (69 ani) era cunoscut pentru puterea de a-i aduce la masa negocierilor pe lideri din toată lumea şi era numit “un gigant adevărat al politicii externe americane”. Diplomatul şi-a început cariera în 1962 în Vietnam şi a fost angajat al administraţiei americane de atunci până acum, în mandatele tuturor preşedinţilor de la John F. Kennedy încoace. Cel mai important rol al său a fost în războiul din Bosnia, unde, cel supranumit “buldozerul” a reuşit să grăbească încheierea unui acord de pace. “Nu am nicio problemă să negociez cu oameni care fac lucruri imorale, atâta timp cât serveşte eforturilor de pace”, a spus cândva Richard Holbrooke.  (BBC News)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: