9 aprilie, 2016

costin borcRomânia trebuie să stimuleze producția pentru a avea parte de o creștere economică sănătoasă, este de părere Costin Borc, ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri. El a atras atenția că politicile fiscale și monetare nu pot asigura o creștere sustenabilă pe termen lung, dar și că modelul de creștere bazat pe creșteri salariale și pe consum se va dovedi ”fals”.

”Creșterea economică nu poate fi făcută prin măsuri fiscale și monetare. La un moment dat pot să ajute, dar creșterea economică nu poate fi creată prin măsuri fiscale și monetare. După cum vedeți, creșterile salariale aduc o oarecare creștere economică, dar pot aduce după ele și o deterioarare a balanței comerciale. Dacă nu producem în România vom achiziționa din import și atunci această creștere se va dovedi că este una falsă și acest balon de săpun se va sparge la un moment dat cum de altfel s-a spart în 2008-2009. Trebuie să fim foarte atenți dacă avem avem o creștere economică sănătoasă, bazată pe reforme structurale, bazată pe producție sau doar o impresie de creștere economică bazată pe consum, bazată pe creșteri salariale”, a declarat ministrul Economiei vineri, la o conferință organizată de Comisia Europeană.

Ministrul Economiei a precizat totodată că România nu este un slab exportator, însă este o țară care numără puțini exportatori. În opinia sa, pentru a stimula comerțul exterior, România trebuie să sprijine acele companii care pot să concureze pe piața europeană.


”Exporturile reprezentă 30 la sută din PIB. Doar 22.000 de societăți, dintre cele 750.000 înregistrate la Registrul Comerțului sunt societăți care fac export. 85% din companiile exportatoare sunt filiale locale ale unor grupuri străine. Sunt doar 50 de companii cu capital românesc cu o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro, 460 de companii cu cifră de afaceri între 20 și 100 de milioane de euro. Acestea sunt societățile asupra cărora ne putem axa să le ajutăm să fie competitive la export”, a explicat Costin Borc.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: