joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 aprilie, 2021

Procurorii DNA au anunțat miercuri că în cazul președintelui Consiliului Județean Iași a fost dispusă interdicția de a părăsi țara. Costel Alexe este acuzat de luare de mită și instigare la delapidare, fapte săvârșite în perioada în care era ministru al Mediului.

Alexe a anunțat miercuri că se autosuspendă din funcția de președinte al PNL Iași, după ce președintele Iohannis a îndemnat partidul să ia măsuri împotriva celui care este acuzat că a luat mită produse din tablă.


În dosarul lui Costel Alexe mai este acuzată încă o persoană cu funcție de conducere într-o societate comercială cu activitate în siderurgie, în cazul acesteia faptele fiind de dare de mită și delapidare. Față de cei doi, procurorii DNA au impus controlul judiciar pentru 60 de zile, din 27 aprilie până în 25 iunie.

Printre obligațiile impuse prin controlul judiciar față de cei doi se află interdicția de a părăsi țara și aceea de a nu comunica, direct sau indirect, pe nicio cale cu anumite persoane, menționate în ordonanță, a comunicat DNA.

Anchetatorii anticorupție au stabilit că, „în 6 aprilie 2020, Costel Alexe, în calitate de ministru al Mediului, ar fi cerut de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, inculpat în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme.”

Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE.


„Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie și 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrate de o rudă a fostului ministru. Valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mită de fostul ministru este de 99.956 lei și constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului”, potrivit DNA.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Produsele din tablă ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziția persoanei din conducerea fabricii, iar remiterea lor ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictivă.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane, potrivit sursei citate.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: