fbpx Modifică Setările

Analiză

Ce și cât înseamnă, de fapt, majorarea cu 10% a punctului de pensie

Creșterea de 10% a punctului de pensie începând cu luna septembrie de la 1.265 lei la 1.391 lei ar echivala la nivel bugetar cu o… Mai mult

03.08.2020

La obiect

Cea mai mare economia a lumii a intrat oficial în recesiune. Scădere de 32,9% de PIB în trimestrul al doilea din 2020

Economia americană a înregistrat cel mai abrupt declin trimestrial de la cel de-Al Doilea Război Mondiale încoace, de la lansarea acestui set de date. Nici… Mai mult

30.07.2020

La obiect

Stadiul celor 85 de proiecte fazate de România pentru a nu pierde finanțarea europeană

România mai are trei ani și jumătate la dispoziție pentru a finaliza cele 85 de proiecte fazate din fonduri europene, aferente exercițiului bugetar 2014-2020, valoarea… Mai mult

29.07.2020

La obiect

Vaccinul împotriva coronavirus – noua miză supremă în jocul geopolitic, egală cu tehnologia militară

Cine primește primul vaccinul contra coronavirusului? Lăsând retorica deoparte, răspunsul ține de geopolitică și de bani. O analiză Politico arată că goana după vaccin nu… Mai mult

29.07.2020

Covid-19 în Europa: Italia – număr dublu de decese față de China, Spania a transformat un patinoar în morgă, Germania preia pacienți din Italia, UK face apel la cadrele medicale pensionate

de Mariana Bechir , 25.3.2020

Numărul persoanelor confirmate ca purtătoare ale noului coronavirus a depășit marți seara, la nivel global, plafonul de 400.000 de cazuri, iar totalul deceselor a urcat la peste 18.500. Aproape 108.000 de persoane s-au vindecat, de la izbucnirea pandemiei.

Sistemele sanitare sunt copleșite în mai multe țări, se improvizează spitale și morgi, restricțiile devin tot mai dure, pe măsură ce propagarea SARS-Cov-2 accelerează, așa cum avertiza Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

(CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIRE EI)

Italia rămâne cea mai afectată țară din lume, cu 6.820 de decese și o creștere cu 743 a confirmărilor în ultimele 24 de ore, ceea ce infirmă tendinţa scăderii de la o zi la alta, care păre să se contureze.

Numărul morților este mai mare decât dublul celor din China, care a totalizat 3.160 de decese la 81.591 infectați confirmați.

Evoluția pandemiei a determinat guvernul de la Roma să majoreze marți amenzile pentru nerespectarea izolării la domiciliu. Noul decret instituie amenzi cuprinse între 400 şi 3.000 de euro, comparativ cu 206 euro, până acum. Pedeapsa cu închisoarea rămâne la maxim trei luni.

Franța – industria a coborât la 25% din capacitate

Industria Franței funcționează la doar 25% din capacitate, cu unele sectoare prăbușite la doar 20 – 15%, precum industria auto, sau chiat în totalitate, precum hotelurile, cinemaurile etc, a anunțat marți ministrul Finanțelor, Bruno Le Maire.

În istoria recentă nu există nicio altă situație similară celei generate de pandemia cu Covid-19, a explicat ministrul.

Franţa a înregistrat 1.100 de morţi în spitale de la declanşarea epidemiei de Covid-19, iar 2.516 pacienţi se aflau marţi seara la terapie intensivă.

Regiunea Aisne, din nordul Franței, a interzis comercializarea alcoolului, din cauza înmulțirii cazurilor de violență domestică, după impunerea măsurilor restrictive, scrie CNN.

Spania – un patinoar transformat în morgă

Autoritățile spaniole au anunțat marți transformarea unui patinoar în morgă improvizată, din cauza evoluției deceselor provocate de SARS-CoV-2.

Spania, cu 2.800 de decese și 40.000 de cazuri confirmate, este a treia țară grav lovită de noul coronavirus, la nivel global, după Italia și China, din punct de vedere al numărului de morți.

Infectările confirmate în rândul personalului medical reprezintă 14% din totalul îmbolnăvirilor diagnosticate.

Cadrele medicale acuză guvernanții că nu asigură echipamentele necesare și că au fost trimiși în prima linie aproape fără niciun fel de protecție.

Militarii spanioli au găsit în ultimele zile bătrâni abandonaţi, unii morţi în paturi, în azilurile afectate de coronavirus din Spania, a anunţat luni Ministerul apărării de la Madrid.

Armata a intervenit în azilurile de bătrâni după ce s-au semnalat zeci de decese în mai multe astfel de instituţii, în special la Madrid şi în provincia Castilla – La Mancha din centrul Spaniei.

Marea Britanie – spital de campanie în Londra, medicii pensionați revin la muncă

LOS ANGELES, CALIFORNIA – MARCH 23: The shuttered Hayworth Theatre displays the message ‘Social Distancing We’re In This Together…Apart’ on the marquee, as the coronavirus pandemic continues, on March 23, 2020 in Los Angeles, California. Governor Gavin Newsom issued a ‘stay at home’ order for California’s 40 million residents in order to slow the spread of COVID-19. (Photo by Mario Tama/Getty Images)

Autorităţile britanice au anunţat marţi că vor institui săptămâna viitoare un spital de campanie temporar cu 4.000 de paturi într-un centru de conferinţe din estul Londrei, pentru a face faţă numărului în creştere de cazuri de infectare cu noul coronavirus, scrie The Guardian.

De asemenea, aproape 12.000 de cadre medicale retrase din sistemul public de sănătate (NHS) au răspuns apelului lansat de guvernanți și revin la muncă, pentru a ajuta la combaterea coronavirusului. Este vorba despre 2.660 de medici, 2.500 de farmaciști și 6.147 de asistenți medicali.

Aproximativ 2.500 de studenți la medicină aflați în ultimul an și 18.700 de asistenți medicali aflați în ultimul an de studiu vor fi distribuiți săptămâna viitoare în “prima linie a frontului”, au anunțat autoritățile sanitare britanice.

Se caută, totodată, 250.000 de voluntari pentru a ajuta NHS şi persoanele vulnerabile afectate de criza coronavirusului.

“Căutăm un sfert de milion de voluntari, oameni cu o stare de sănătate bună, pentru a ajuta NHS, pentru cumpărături, pentru livrarea de medicamente şi pentru susţinerea celor aflaţi în izolare pentru a-şi proteja sănătatea”, a afirmat oficialul britanic.

Londra a raportat marţi 87 de noi decese provocate de COVID-19, numărul total al deceselor ajungând la 422 din peste 8.000 de cazuri de infectare cu coronavirus confirmate pe teritoriul ţării.

Solidaritate – Germania va prelua pacienți italieni ce nu pot fi tratați la ei în țară

Cel puțin șase italieni grav bolnavi cu Covid-19 vor fi preluați cu un avion și aduși în spitale din Dresda și Leipzig, pentru a beneficia de tratament și de ventilatoare, scrie The Local.de.

La anunțarea acestui gest important de solidaritate, Michael Kretschmer, premierul landului Saxonia, a făcut referire la decizia foarte dificilă, din punct de vedere etic, pe care italienii au fost nevoiți să o ia.

“Guvernul italian ne-a întrebat dacă putem lua câțiva pacienți de care nu se pot ocupa în Italia,” a declarat Kretschmer luni.

Un avion militar italian  a aterizat marți dimineața la Leipzig, cu bolnavi din Lombardia, regiunea cea mai grav lovită de pandemie.

Italia se confruntă cu o lipsă gravă de echipamente și personal, cel puțin 23 de doctori decedând după ce au fost infectați cu noul coronavirus.

În ultima săptămână, mai mulți medici din Italia au declarat că sunt siliți să renunțe la tratarea persoanelor cu șanse mici de supraviețuire, pentru a se putea ocupa de cei care nu se află în stare critică.

Austria vrea testarea în masă și mobilizează rezerviștii

Austria va începe să folosească mai multe teste rapide pentru a putea examina sute de mii de persoane cât mai repede posibil, a anunţat marţi cancelarul Sebastian Kurz.

Până acum, Austria, ţară cu o populaţie de 8,8 milioane de locuitori, a testat circa 24.000 de persoane, având confirmate aproape 4.500 de cazuri.

De asemenea, Viena a hotărât mobilizarea rezerviștilor, fiind prima dată când adoptă o asemenea măsură după Al Doilea Război Mondial.

Rezerviştii vor ajuta la furnizarea alimentelor şi la operaţiunile poliţiei şi vor asigura sprijin medical, a anunţat luni ministrul apărării austriac, Klaudia Tanner.

În Austria, serviciul militar este încă obligatoriu. După împlinirea vârstei de 18 ani, bărbaţii trebuie să efectueze şase luni de serviciu militar sau nouă luni de serviciu civil.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 25.3.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

Acord istoric în Orientul Mijlociu: Israel și Emiratele Arabe Unite, acord pentru normalizarea relațiilor diplomatice

Razvan Diaconu

Israelul și Emiratele Arabe Unite au ajuns la un acord istoric pentru normalizarea relațiilor dintre cele două state, a anunțat joi președintele american Donald Trump,… Mai mult

Stiri

Rectificare bugetară: Deficitul – revizuit de la 6,7% din PIB la 8,6% din PIB. Economia va consemna o scădere de 3,8% din PIB în 2020

Alexandra Pele

A doua rectificare bugetară din acest an a fost construită pe o prognoză revizuită a evoluției economiei. Deficitul bugetar a fost majorat de la 6,7%… Mai mult

Europa

Franța își sporește prezența militară în Mediterana, cu scopul ”evaluării autonome” a acțiunilor Turciei

Iulian Soare

Franţa a trimis două nave ale Marinei militare şi două avioane de vânătoare Rafale în estul Mării Mediterane, a anunțat joi ministrul francez al Apărării,… Mai mult

Stiri

Gaze din Marea Neagră: Prima platformă de extracție a BSOG este pe jumătate gata – Gazoductul spre țărm, terminat în acest an

Adrian N Ionescu

Compania petrolieră Black Sea Oil&Gas (BSOG), concesionarul perimetrului XV Midia de gaze naturale din Marea Neagră, a realizat 33% din proiectul de investiție în exploatarea… Mai mult

Stiri

Belarus nu e Ucraina – șanse infime pentru succesul unei revoluții portocalii la Minsk

Razvan Diaconu

Scenele din Belarus cu protestatari care ridică baricade în stradă pentru a opri atacurilor poliției evocă o altă revoltă produsă în zona-tampon dintre Rusia și… Mai mult

Europa

Banca Internaţională de Investiţii, controlată de Rusia, împrumută Schaeffler AG, un lider german al piețelor europene, inclusiv în România

Adrian N Ionescu

Banca Internaţională de Investiţii (IIB) a aprobat un împrumut de 50 de milioane de euro grupului german Schaeffler AG, unul dintre producătorii proeminenți de componente… Mai mult

Stiri

Avertisment Administrația Porturilor Maritime: La Constanța e depozitat de 9 ori mai mult azotat de amoniu decât a explodat la Beirut

Vladimir Ionescu

Aproape 26.000 de tone de azotat de amoniu sunt depozitate în Portul Constanța, a anunțat joi  Administrația Porturilor Maritime, care a atras atenția că toți… Mai mult